Friske fossefall

Huset vårt ligger et lite stykke opp fra kysten, og vi kan jo velge hva vi vil bruke dagene til: Ligge på stranden, snuse rundt i fiskerbyene, eller kjøre opp i fjellene. I går valgte vi fjellene. Til tross for varmen er det veldig frodig her, grønt og lekkert, og det bedrives jordbruk over alt. Sånn har det tydligvis vært lenge, for flere steder ser vi rester etter gamle dyrkingsterasser i fjellskråningen. De er små og antagelig for ineffektive for dagens produksjon. Men produsere gjør de fortsatt. I det området vi var i går handlet det om fruktdyrking. Bøndene har tydeligvis et problem med fugler som stjeler av grøden, og for å holde dem ute har de lagt digre nett over åkre og fruktgårder. Gigantiske nett! Noen steder dekket de en hel åsside. Innimellom hørte vi tunge drønn som av kanoner. Det var visst skudd som skal skremme bort fuglene.

Målet for dagen var vannfallene i Algar. De ligger en kort kjøretur fra oss, men for en kjøretur. Vi sneglet oss oppover og sukket og aiet oss over hvor pent det er: Høye fjell, dype daler, lekre gårder, digre åkre – nydelig. Da vi kom til Algar forsto vi fort at vi ikke kom til å være alene. Det var mange som hadde tatt turen, for det meste turister. Vi fikk en skyggefull parkeringsplass og betalte våre 3 euro. Det var det verdt, og det er andre gang vi betaler for parkering her i Spania. Det meste vi har gjort har vært gratis, inkludert flere av museene.

Men nå var det vannfall som gjaldt. Vi gikk og vi gikk – oppover selvfølgelig. Langs alle veier og stier var det vannrenner med friskt rennende vann. Vannet i elven kommer fra bekker og elver høyere oppe i fjellet, men flere steder springer det også ut av fjellsprekker. Det var nesten bibelsk dette vannet som bare kom ut av fjellet.

Vi bestemte oss for å ta mosjonen først, mens vi var uthvilte og spreke. Det gikk bratt oppover, og heldigvis var det laget trapper flere steder. Stien var lagt langs elven, og den vekslet mellom å renne sakte, falle i små vannfall eller kaste seg ned fra høye skrenter. Og over alt kunne man bade. Da vi kom til enden av stien satte vi oss ned, drakk vann og hev oss uti. Det var deilig. Rent, kaldt, friskt vann. Det føltes iskaldt først, men jeg tror neppe det var under 20 grader.

Rundt vannet hang blomstrende trær og drysset rosa blomster ut i det klare vannet. På bunnen lå runde stener, og over alt kunne vi høre lyden av fosser. Man kunne følge elven videre oppover, men hvor langt valgte vi å ikke finnne ut. Når man er turist kan man ikke forvente å være alene, og sånn var det selvfølgelig ikke her heller. Men det er ganske fornøyelig å ligge sånn på en elvebredde å se på andre mennesker som leker og koser seg i vannet. På veien ned stoppet vi og badet flere steder, og jeg fikk skyllet håret mitt i en av fossene.

Da vi kom til bunne følte vi oss friske og avkjølte. Det er det ikke ofte man gjør på disse traktene. Og så begynte det jammen å regne også. Først noen drypp, og så fosset det ned resten av dagen. Til stor glede for alle som lever av jorda, ville jeg tro.

Vi har valgt å spise de fleste lunsjene ute her nede. Det passer godt når vi er ute på tur. Og denne gangen fikk vi paellaen vår.

15 responses to “Friske fossefall

 1. Ååå nå fikk jeg skikkelig lyst på Paella…..

 2. Sett i gang. Jeg har en veldig god oppskrift et sted. Den sto, av alle steder, bakpå en eske med kyllingbuljong.

  Namse!

 3. Det minder mig om en utrolig dejlig dag ved vandfald i Brazil som min søn syntes jeg skulle se – dejligt!
  🙂

 4. Det var det også, dax2. Brazil, – der har jeg aldri vært.

 5. Sikke mange dejlige oplevelser I får – tak for at du deler nogle af dem med os blogbesøgende 😉

 6. Velbekomme, anjoe.

 7. Og så går turen hjem igjen? Takk for fine rapporter fra Spania..! Tenkte på dere da jeg passerte Rygge på veien hjemover i dag, og så et Norwegianfly lette. Og forreste, har noen lånt din lille røde mens du var vekk? En liten rød passerte Skjærviken på fredag ettermiddag, og jeg lurte..

 8. I morgen kveld drar vi hjem igjen, 9na, og vi har blitt bedt om å ta med sol og varme.

  Lille Røde har vært hjemme alene og passet på huset og kattene. Hun har et par – tre røde fettere og kusiner i disktriktet, så det var nok en av dem du så i Skjærviken.

 9. Åhhhhhhhh sådan nogle skønne billeder – sikke et badested og en paella – næste gang vil jeg med!

 10. Og her sidder jeg på en gråarbejdsdag og kigger på dine skønne billeder, Hege, I har vist haft en dejlig ferie 🙂

 11. Det har vært en deilig ferie, Marianne og Madame. Det anbefales.

 12. Pragtfuldt billede af dig i fossen – er du sikker på det er 30 kg. ? Nej da.

  Paella – ummmmmm – det må vi snart ha.

 13. Det er nok det, Sister, – og mer faktisk. Jeg hater å røpe vekten min, og gjør det heller ikke her. Men altså, min mor er like høy som meg, og har store deler av sitt liv veid nesten 40 kg mindre enn meg. Sånn er det nok. Men jeg skal som vanlig se om jeg kan gjøre noe med saken.

 14. Tilbaketråkk: Jeg er så gudsjammerlig kjedelig « Livet leker

 15. Tilbaketråkk: Fjell, esler og jomfru Maria « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s