Carrer Lillehammer

For noen år tilbake bodde en kollega av meg rett oppe i bakken her. I dag har vi sporet opp huset hennes. Hun og familien laget en parentes i livet sitt, og flyttet hit for å bo her ett år. Etterpå reiste de hjem og fotsatte der de slapp. Selv om jeg aldri har hatt lyst til å gjøre det samme selv, kan jeg likevel forstå det. Her i Alfas del Pi kryr det av nordmenn. Vi hører norsk hvor vi går. Butikkene har norske skilt, og til og med gatene har norske navn: Carrer Lillehammer, Avinguda Olav V de Noruega. Boligområdet der min kollega bodde heter til og med Scandinavia eller noe sånt, og der ligger den norske skolen.

Vi har hatt ei aldeles herlig ferieuke her nede, men for meg dette ferielandet Syden. Jeg kunne aldri flyttet hit. Til det er jeg alt for glad i det jeg har hjemme: klimaet, rutinene mine, hagen min, å kjenne bibliotekaren på biblioteket og å ha et langvarig forhold til naboene mine, kunne ha nærkontakt med familien. Lista er lang.

Sånn tenker jeg. Andre tenker tydeligvis annerledes. Det er nok like mange motiver for å flytte hit som det er nordmenn på Costa Blanca-kysten. Mange flytter hit pga klimaet. Det er ingen tvil om at reumatikere og andre med kroniske lidelser får et bedre liv her i varmen. Flere steder har vi sett treningssentere med norske navn og skilt. Jeg forstår godt at kronikere tar et sånt valg. Andre drar hit fordi de får en spennende jobb her, og så synes de ikke de har så mye å savne der hjemme. At det også er andre beveggrunner ser vi om kveldene. Det er billig alkohol i Spania. Er man stadig tørst, kan det være en deilig flukt å flytte hit: Billig børst og ingen fordømmende blikk fra familie og venner.

Vi blir nok boende hjemme i Fredrikstad. Men vi vil mer enn gjerne komme tilbake på ferie. Jeg tenker også at det måtte være deilig å bo her et par måneder om vinteren når vi blir pensjonister, kanskje – eller kanskje ikke. For bor vi i Spania får vi jo ikke vært med på å spille boule i Kirkeparken sammen med naboene våre, og så går vi glipp av de ville 70-årsfestene vi har planlagt, og …

Jeg lurer på om han som eier denne bilen er fra Fredrikstad. Hvis han ikke er det, har han jammen hatt flaks med bilnummeret.

2 responses to “Carrer Lillehammer

  1. Jeg tror at hvis jeg skulle trekke sørover for en eller annen grunn så tror jeg ikke ville ha flyttet til der alle nordmenn er. Jeg vil lære meg språket og jeg har lyst til å smelte inn i samfunnet (selv om det er noen vanskeligheter med det) Jeg ville også ha flytta til Barcelona tenker jeg. For jeg da kunne jeg gå i Parc Güell når jeg måtte ville det 🙂

  2. Du får starte med å dra dit på ferie, Ingvild. Jeg tenker nok det samme som deg. Samtidig er det sånn at folk ofte ikke flytter med hele seg. Man vil gjerne ha en fot i det kjente. Det ser vi jo i Norge også. En del innvandrere liker å bo der de møter folk fra samme opprinnelsesland. Det er nok det som gjør seg gjeldende her også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s