Men går jag över engarna

Uten bil hadde det vært umulig, og hadde vi fortalt våre oldeforeldre at vi i løpet av ett døgn har reist over 200 km hver vei for å besøke venner, så hadde de trodd at det var en spøk, men det er det altså ikke. Vi rakk ikke en gang å bli slitne. Da vi våknet tidlig i går, hev vi oss i bilen. Vi var nemlig invitert på besøk til noen av sommartorpemigrantene, og vi skulle komme tidlig, for det var lagt planer for dagen. Sist vi var her tok jeg dette bildet. Det var 17. mai, og da var løvverket tynt og pjuskete. Nå kom vi til Edens hage. Hele tomta var pakket inn i grønnfarge.

Jeg tok ikke tempen på været, men langt unna tretti grader var det ikke. Etter en lang biltur var det deilig å komme ut på en liten spasertur. Vi skulle på picknik, – nemlig, – og vi skulle lære noe nytt. Noen av oss har visst begynt å planlegge pensjonisttilværelsen, og da skal det spilles boule. Jeg er selvfølgelig alt for ung til noen gang å ha tatt i et sånt spill, men hva gjør man ikke for sine venner? Og det var moro. Veldig moro! Ikke spesielt slitsomt heller, og det passer min fysikk bra. Jeg liker å gjøre ting som tilsynelatende er sporty, men som egentlig handler om å bevege kroppen i små bevegelser. Kajakkpadling er en sånn aktivitet. Det høres så flott ut. Man ser for seg smidige kropper som gjør eksimoruller og kaster seg ut i ville stryk. Og så er det bare lille meg som sitter helt stille nede i et hull og veiver litt med armene. Sånn var det med boule også: Små skritt, noen kast og så var vi i gang. Det skal ikke bli siste gang.

På veien tilbake til torpet gikk vi gjennom det vakreste landskapet jeg kan tenke meg: Høy himmel, digre, flate åkre, gammeldagse landeveier og velstelte gårder til å krydre det hele. Men denne gangen skal jeg spare dere for alle superlativene, det ser så platt på trykk!

At torpet er et drømmested, har jeg også sagt nok om før. Men det er noe å undre seg over. Hvorfor får vi så gode vibrasjoner av gamle, små hus? Hvorfor assosierer vi dem med idyll, familielykke, ro og harmoni? Vi burde jo heller tenke fattigdom, husmannsvesen, kalde vintere og hardt slit. Pussig, det der.

Det ble en deilig, slækk dag. Vi ruslet rundt på tomta, drakk vann og vin, leste aviser, pratet og nøt alt det vakre. Det visuelle er nesten litt uvirkelig, synes jeg. Uansett hvor jeg snur meg, så er den der: idyllen. Ingen nye hus eller moderne veier forstyrrer bildet. Det er som å leve i et tablå fra gamle dager. Og det er deilig.

Vertsskapet hadde planlagt nydelig middag, og selv om vi hjalp til litt, ble vi vartet opp så det holdt. Regnbuelaks i butterdeig til forrett, helgrillet kalvefilet med grønnsaker til hovedrett og is med villbringebær og marengs til dessert.

Spisestua var ute under en høy, blå himmel. En skulle ikke tro vi hadde lengtet etter solen hele vinteren, for nå sloss vi for å slippe å sitte der den skinte. Selv om det er varmt hele dagen, er de fleste nordiske netter kjølige. Sånn var det nok i natt også, men det merket ikke vi noe til. Vi satt ute med utsikt over åker og eng. Hønsehaukene jobbet med sitt, så kom svalene for å spise kvelds høyt der oppe i insektsvermene. Det var vel derfor de små krypene søkte tilflukt og kom ned for å sverme rundt bordet vårt. Kvelden var lun og fin, og solnedgangen praktfull.

Da mørket hadde lagt seg til ro, ville jeg fortsatt gjerne ta bilder. Det er nesten umulig med mitt kamera. Det var da det ble hentet fram et flott fotostativ jeg kunne leke med. Det var moro! Endelig kunne kameraet bruke så mye tid det lystet for å fange spor av lys. Nå har jeg fått noe å bruke penger på:

Må ha det, – bare må ha det!

Kvelden ble avsluttet bak glass og ramme. Vi fikk løjrom, gräddfil og rødløk til nattmat, – assistert av iskald vodka. Det burde kunne skrives ut på blå resept til søvnløse. Etter en sånn avslutning sovnet vi som små barn borte i det lille gjestehuset vi var tildelt.

Det inngikk frokost i denne pakketuren, men vi måtte avstå. Allerede klokka halv åtte var vi på veien. Ungene våre har varslet sin ankomst i dag, og vi vil være på hytta for å ta dem imot med varme utstrakte armer.

Reklame

12 responses to “Men går jag över engarna

 1. Fotostativ er bare genialt. Har et men har ikke brukt det noe særlig.
  Veldig fine bilder :)Skumringsbildet var bare WOW. Fargene kom så fint fram 🙂

 2. Veldig fine og stemningsfulde bilder du har fått tatt der Hege.

 3. Ja det er anstrengende at holde ferie:-)
  Jeg synes specielt godt om aftenbilledet af stuen med kakkelovn af den rigtige Svenske type, stor og tung og med varme til hele natten.

 4. Fint at dere liker bildene, folkens. Jeg blir neppe noen god fotograf, men jeg øver meg og forsøker å fange den stemninga jeg ser. Når jeg så disse bildene, tenkte jeg at de blir litt vel idylliske og søte. Men hva skal man gjøre når omgivelsene er akkurat det?

  Ovnen er virkelig flott, dax2, – det er sikkert.

  Det var i hvert fall en deilig dag.

 5. Ååå så koselig! Stemningsfullt og vakkert. Og du tar feil, jeg synes absolutt du er en god fotograf.

 6. Takk for det, 9na, og velkommen hjem fra Hellas. Det må vel være god timing med tanke på været.

 7. Billederne fortæller jo lige akkurat, hvordan du oplevede at være til stede, og som du tilsvarende beskriver med ord. Og ja ikke at forglemme dine tanker om, hvilke familier, der tidligere har beboet de huse, og hvilke kår, de har levet under…

  En dejlig beretning – og du har absolut fortjent et kamerastativ 😉

 8. Fortjent et kamerastativ, – sånn har jeg ikke tenkt på det. Vi får se. Men bildene av solnedgangen tok jeg altså på frihånd, og det gikk jammen bra det også.

 9. Edens Have er vel nok en glimrende beskrivelse af stedet. Nej, hvor jeg bare foeler mig hensat til en Astrid Lindgren historie! Solnedgangen er fantastisk og hele dagen lyder som om den var vaerd at koere saa langt for! Dejlige billeder.

 10. Jeg tenker også Bakkebygrenda når jeg er der nede, Tina. Og når vi drar til Lidköping som ligger like ved, er vi i byen der Tommy, Annika og Pippi levde, – i hvert fall ser det sånn ut.

  Langt fra London er det i hvert fall 🙂

 11. Just Johansen

  Paradisisk.

 12. I hvert fall nesten, Just.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s