Årets hjort er gjort

Nå har jeg kommet i Saltkråkanmodus og har det aldeles som jeg skal ha det i ferien. Når man vet hvordan jeg har en tendens til å starte feriene, kan jo en stakkar bli helt skremt. Men nå er vi altså i gang med alt som smaker av sommer: Sommermat, sommervenner, sommfester, sommerkaker, sommertradisjoner. En sommertradisjon er at vi går fra hytte til hytte, og da ikke i ordets opprinnelige betydning; – men fra hytte til hytte går vi. Det handler om de tradisjonelle sommerfestene. Alle vil gjerne invitere, men det går bare ikke. Vi har jo tross alt romaner å lese og vegger å male også. Men i går var det tid for festen på Stilla. Hytta fikk navnet sitt den gangen Alta-Kautokeino-striden raste som verst, – og her bor det fortsatt engasjerte mennesker.

I går handlet det mest om god mat, vin og prat. Selv om Henrik er lite på hytta for tiden, minner han oss alltid på at han vil være med på Stilla-festen. Det vil de andre ungdommene også. Da de var små, lekte de sammen rundt hyttene og på stranda og var hverandres sommervenner. Siden de bor spredt over hele landet, i Sverige og til og med i USA i perioder, – vil de gjerne møtes en gang i året for å ta opp tråden. Det blir av en eller annen grunn alltid vellykket.

Menyen er den samme hvert år: Hjortefilet. Vi klager ikke. Vi bare spiser, og spiser og spiser. Jeg tror vi spiser en hel hjort! Så skåler vi, så forteller svensken en av sine gode historier: Och hur som är, låt mej göra en kort historia lång, – og så har vi det i grunnen akkurat så hyggelig som vi gjerne vil ha det en sommerkveld i juli.

Gjestene er plassert ved tre bord. De minste sitter for seg,- for de vil gjerne forlate taffelet så fort de har spist. De tre som har levd i rundt to tiår får sitte for seg, for de vil gjerne prate om sine ting. Og så er det vi gamle. Vi trekker inn under halvtaket.

Lyktene tennes og det blir mørkt. I ellevetiden går de yngste i seng. I ettiden går de eldste i seng. Og de tre mellomste? De ble sittende til fuglene begynte å kvitre igjen.

Årets hjort er gjort, – men jeg regner med en ny neste år.

2 responses to “Årets hjort er gjort

  1. Hvor lækkert, de mange smagsindtryk fra billederne blander sig til en inspirerende trang til at lave god mad:-)

    God ide at tilberede en hjort en gang om året.

  2. Det er en god ide, – men det fordrer at det kommer en hjort i ens vei. Det gjør det nok ikke her hos oss, – men hva har man gode venner til?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s