Rosekrigen

Når vi bor på hytta blir hagen hjemme overlatt til seg selv. Den står der og er vakker uten at noen ser den. Spørsmålet er jo om alle fargene og skjønnheten faktisk finnes når jeg ikke ser det. Heldigvis er vi hjemme hele mai og juni, og senere i august og september, så vi får mange hagedager i løpet av et år. Men hvis det skal være noe å komme hjem til, må vi kjøre hjem for å stelle litt sånn innimellom. Først og fremst må Thvs kjempedrue klippes, – eller friseres som Thv kaller det. Og det er ikke småtterier han klipper ned. Da vi kom hjem nå var den i ferd med å overta hele veggen. Mengder av klaser varsler en like rik druehøst som vi hadde i fjor. I tillegg til den gamle kjempedruen, har han satt noen avleggere her og der. Et par av dem har blitt riktig fine.

Denne ble plantet i forfjor, og ser ut til å ta etter sin morplante. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til dette. Konkorden blir enorm, og den fortrenger det meste. For meg er det rosene som er viktigst, og jeg er redd for at druene skal skvise rosene ut av hagen. Vi får bare passe på at ikke dette utvikler seg til en krig mellom Thv og meg, – mellom druer og roser.

Thv fikk sin konkorddrue av en nabo i førtiårsgave, og det betyr at den eldste er tolv år gammel. De andre druene i hagen er avleggere av denne. Men i år har han kjøpt en ny drue, og den har fått plass utenfor vinduene til den nye utestua. Den ble plantet først denne uka, og nå håper vi at den får nok tid på seg til å sette rot. Den første sommerene er de alltid litt skrene, men om de overlever, så kommer de for fullt år to. Og det er nettopp det hage handler om: Tålmodighet. Man planter og venter for å se om de tar seg, fester seg og trives. Noen ganger går det, andre ganger ikke.

Akkurat nå er det clematisen ut mot gaten som er det aller vakreste i hagen. Den blomstrer helt vilt på denne tiden, og det fortsetter den med nesten hele sommeren. Vi har lyst på flere clematiser. De er også flotte å blande med andre planter, roser for eksempel. Dessuten kan de settes inntil trær, og så få lov til å klatre og vikle seg inn i grenene på treet. Vi har også vurdert å kjøpe noen å ha i potter på verandaen på hytta. Utfordringen blir bare å få vannet dem om våren. Da må vi rett og slett kjøre ut hit for å sørge for vann og næring hvis vi vil ha clematisflor på verandaen. Men det er mulig det er verdt jobben.

Mens Thv klippet druene, gikk jeg løs på rosene. Det begynner å bli en del av dem rundt om i beddene nå, og de må også friseres og stelles. Siden det regnet så tungt i helgen, var det mange tunge blomsterknopper å fjerne. Det må til hvis jeg skal få like mye blomster utover høsten, og det vil jeg jo. De andre plantene fikk også vann og stell, og nå klarer hagen seg alene en ukes tid til

Jeg ser nå at hagen vår er veldig lite planlagt, litt for lite planlagt, kanskje. Jeg har likt å holde på der ute i mange år, men først nå som ungene er store kan jeg virkelig slå meg løs. Så har jeg gått litt berserk og handler en rose her og to roser der. De har blitt plantet rundt i hagen uten så mye plan og mening. Nå ser jeg at de ikke alltid passer der de står, og at ikke alle passer like godt sammen. Men så vidt jeg vet, kan de flyttes også. Kanskje det er mitt neste prosjekt: Å få rosene til å passe sammen.

Når vi flytter hjem rundt første august er det fortsatt omkring to måneder igjen av sommeren. To måneder meg roser og druer. Og innen den tid har kanskje georginene begynt å blomstre også.

4 responses to “Rosekrigen

  1. Så flotte planter du har 😀

  2. Takk for det, Britt Åse. Som jeg skriver her, så blir det litt tilfeldig hva vi planter og hvor de havner. Men det går bra. Jeg tror jeg bør begynne å planlegge litt mer hvordan jeg vil ha det.

  3. Tilbaketråkk: Livet mitt er ikke livet på bloggen « Livet leker

  4. Tilbaketråkk: Våronna « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s