Bajazzo

Knipsemaskinen hos aroundbooks minner meg om vår egen av slaget. Den henger i gangen vår, og til daglig legger jeg knapt merke til den.

For omkring tjue år siden var Thv og jeg på loppemarked på Elingaard. Som en avslutning på loppemarkedet skulle det være auksjon, og mange fine ting var satt fram til besiktigelse. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men plutselig kom Thv bærende med knipsemaskinen lenge før auksjonen hadde begynt. På et eller annet vis hadde han klart å smiske seg til å få kjøpe den for 100 kroner. Han hadde visst argumentert med at det vare en historisk interessaant gjenstand, og at den burde komme til noen som ville ha den selv og ikke skulle selge den videre. Sånt skal man vel ikke gjøre, men han gjorde det.

Vi vet lite om maskinen, og hvis noen der ute kan hjelpe oss med mer informason, så blir vi veldig glade. Den er uten tvil tysk, og han som solgte den til Thv sa at den hadde blitt igjen da tyskerne dro i 1945. Egentlig var den beregnet på tyske 10 pfenigstück. Thv flyttet litt på et messingstang inne i den, – og vips så passet den til de gamle kronestykkene. Sånne mynter har vi ikke nå, men den kan sikkert justeres til moderne 10-kronersmynter. SIden ingen bruker den lenger, har det bare ikke blitt gjort.

Prinsippet er at man putter inn en mynt i myntinnkastet. Så drar man ut et håndtak med en fjær på innsiden, og den skyter ut en liten metallkule. Med den andre hånden beveger man så Bajazzoen med kurven fram og tilbake og forsøker å fange kula. Gjør man det, vinner man en eller flere mynter. Hvis ikke går mynten til et godt formål. Kanskje til sommerleir for små Hitlerjugend?

Kassen er laget i bastant tre, og den bærer preg av hyppig bruk. Kanskje har den stått på en eller annen kneipe i Tyskland, kanskje var den ny da den kom til Norge.

All informasjon mottas med takk.

3 responses to “Bajazzo

  1. Jeg syntes dere var heldige som hadde den. Må nesten innrømme at jeg var liiitt misunnelig :p

  2. Men spilte du på det noen gang? Thv og jeg var jo litt redde for at ungene som kom til oss skulle bruke opp lommepengene sine på å spille. Det hadde vært litt pinlig. Etter hvert bestemte vi at ingen unger fikk lov til å spille med sine egne penger. De måtte bruke av den stabelen vi hadde plassert inne i spillet.

  3. jeg brukte de pengene som var der allerede, så ja jeg spilte på den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s