Soveromssedimenter

Hjemmet vårt framstår nok for det meste som sjarmerende smårotete, men vi synes det er ganske koselig. Husarbeid er ikke vår sterke side, men vi klarer for det meste å holde møkka fra livet. Rotet er det verre med. Vi glemmer å gå ut med det glasset vi nettopp har drukket av, legge på plass saksa og kaste avisene. Resultatet er at alle overflater med ujevne mellomrom er dekket av beviser på våre aktiviteter. Så tar vi en sjau og rydder, – og så holder det seg pent i opptil flere sekunder.

I dag fikk jeg for meg at jeg skulle gjøre det dypdykk på soverommet. For det første er det lenge siden vi har gjort noe annet enn overfladisk vasking der. Vi farer over synlige deler av gulvet, skifter på sengene og dett er dett! Fordi gjester ikke har noe på vårt soverom å gjøre, hender det ofte at jeg stapper rot inn dit. Så er det ute av syne. Ute av øye er ute av sinn.

Jeg begynte med å rydde. Antallet bøker, aviser og magasiner var formidabelt. Noe ble kastet, noe arkivert og noe lagt bort så mamma får lesestoff. I en krok sto en stor pappeske full av klær og sko som C og M har vokst fra. Den forsvant opp på loftet. To kurver var fulle av usortert tøy. Bak en av kurvene sto sekken min, – den jeg brukte på ferie i høst. Oppi den fant jeg ei skjorte jeg har lett etter. Det er mye klær på soverommet, og klær genererer støv. Små støvdotter kalles hybelkaniner. Under senga vår hoppet det fram en hel armada av sånne, og de var forfulgt av en hybeltiger. Jeg søkte tilflukt i støvsugeren. På nattbord, benker, skuffer og hyller fant jeg til sammen tolv penner. Nå er de samlet i et glass.

Men strykekurven rakk jeg ikke å gjøre noe med.

Hvis jeg noen gang skulle bygge hus, vet jeg hva jeg ville ha og ikke ha. Ingen soverom skulle ha klesskap. I stedet ville jeg ha et digert vaskerom med garderobeskap til hele familiens garderobe. Tenk så lettvint! Ut av vaskemaskinen, opp på snora, inn i skapet; og null klesstøv på soverommet.

Etter at jeg hadde gravd meg ned i sedimentene ryddet, støvsuget og vasket jeg. Til og med gardinene har jeg vasket og strøket. Nå er det så friskt og lekkert der oppe at jeg nesten har lyst til å legge meg med en gang.

Håper det holder mer et et par sekunder.

11 responses to “Soveromssedimenter

 1. Hmmm det hørtes deilig ut! Skikkelig dypdykk i soveromsrotet… Jeg er sånn som må ha det ryddig rundt meg for å trives, men har skjønt etter 23 år med familie at det ikke er mulig å ha det ryddig overalt… Så jeg har definert visse soner som skal ha «min» ryddestandard; Kjøkken (unntak en benk der aviser og post flyter periodevis), stue (unntak en hylle der alt rot puttes og generalryddes av og til), arbeidsrommet mitt (nåde den som roter i mine ting, lån gjerne men ALT skal tilbake på plass, og ungene må gjerne låne skrivebordet når jeg ikke skal ha det selv) og soverommet, dvs MIN side av sengen, på makens nattbord flyter det, på mitt er det (nesten) ryddig.. (men ikke nå, ligger her i sengen nå og ser at gulvet bugner av tøy osv, æsj…! Og klesskapet mitt skulle vært ryddet, ja… HELT enig i vaskerom/garderobebiten, det hadde vært genialt. I tilknytning til vaskerommet ville jeg hatt egen inngang med eget skap/avlukke for hesteklær også. Men jeg er i det store og hele glad for at jeg ikke skal bygge, og ettersom ungene vokser til forsvinner jo rotet deres også..

 2. Takk for hyggelig kommentar i bloggen min forresten. Hyggelig med støtte. Jeg må nok lære å si nei, men det er neimen ikke lett. Og ofte er det jo et kompliment i seg selv å bli bedt, men i dette tilfellet var det nok mer en enkel løsning enn et kompliment at jeg ble spurt. Foredraget begynner å «utkrystallisere» seg nå, så det blir nok greit, og hyggelig forsåvidt når jobben endelig er gjort.. Men neste gang skal jeg prøve å be om betenkningstid, slik jeg fikk råd om, og ikke bare si ja med en gang, i hvertfall når jeg fikk så kort tid på oppdraget..

 3. Din strygebunke ligner min, havde jeg haft små børn, kunne de ha leget bjergbestigning med deres dukker 🙂 Og hybelkaniner og hybeltiger lyder mere hyggeligt end nullermænd 😉
  Sådan et rum gad jeg også have, det ville være smart.

 4. Nå ble jeg nesten inspirert til å ta soveromsvask, vi får se 🙂

 5. Nåda, har du ikke fået slidt dig igennem Stieg Larsson endnu? 😉

 6. Et gjenkjennelsens: Ha! Deilig!

 7. Noen ble inspirert, noen grøsser over at det går an å ha det så rotete og møkkete.

  Og Uffe, – jeg har lest alle Stieg Larsson. Pilutta deg! Boken ligger bare der i vente på at eieren skal stikke innom.

 8. Så herlig sånt er 🙂
  Nydelig den lille lesefiguren din.

 9. Lesefiguren har vi etter svigerforeldrene mine. Den er søt, ja.

 10. Jeg har akkurat sittet på nattog mellom Oslo og Stavanger og lest ut Muleum og har boka til opp over ørene med «jeg tror ikke vi trenger søknadsfrist, lysten til å ta livet av seg kommer vel uavhengig av tid på året» (veldig fritt sitert) og sånt.

  Bloggen din gjør meg glad!

  Ha en fin dag(:

 11. Takk for det, Liv. Hyggelig at du liker deg her hos med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s