Benk og blomst – råd mot forfall

I dag skal det handle om en benk og noen pelargonier. Begge viser tydelige tegn på forfall, – og nå lurer jeg på om noen har et godt råd eller tre.

Benken kjøpte vi for mange år siden, – og det er en riktig fin benk. Dyr var den også, selv om vi som vanlig kjøpte på halv pris på høstsalget. Putene har jeg trukket om flere ganger, og akkurat nå er de gulstripete.

I går satte jeg benken inn i utestua, og der kommer den til å stå ganske beskyttet mot vær og vind. Sånn har det ikke alltid vært, og den har nok vært våt og kald litt for ofte opp gjennom årene. Det synes, for her og der har malingen flasset av. Mellom sprinklene er det sopp, og den sitter godt nede i sprekkene. Forfallet har med andre ord satt inn.

Det er synd, for benken er spesielt pen. Nå vet jeg mye om stell av tremøbler. Vi har flust av dem på hytta, og jeg soppvasker, skraper og maler møbler hver eneste sommer. Men denne benken er annerledes. Den er malt med en stenhard, veldig blank maling, – nesten som om den er lakket. Dessuten sitter sprinklene veldig tett, så det er nærmest umulig å få vasket bort all soppen. Hvis jeg skraper den og maler den med en helblank maling, for eksempel Shipolin, – vil den likevel se litt shabby ut. Aller helst vil jeg fjerne all malingen og begynne på nytt, men det er jo en kjempejobb. Går det an å levere inn en sånn benk til sandblåsing? Koster det halve armen? Kan jeg bruke et eller annet kjemisk middel som tar malingen, – eller funker ikke det på sånn påsprøyta lakkmaling?

Benken fortjener en ny vår. Den er full av små detaljer, og har noen nydelige linjer.

Hva synes du jeg skulle gjøre med den?

Og så var det pelargoinene, – og her er det et helt annet forfall som har satt inn. I fjor kjøpte jeg flere Dronning Ingrid-pelargoiner, – du vet de med nydelige, små, rosa blomster. En av plantene var kjempediger. Så bestemte jeg meg for å la dem overvintre. Det har jeg forsøkt før uten hell, – men i år gikk det. Pottene har stått på et kaldt soverom der vi sjelden er. Noen ganger har de fått en skvett vann, men ellers har de klart seg selv. Utover våren da lyset kom, begynte de å strekke seg, – strekke seg litt vel mye. I slutten av april tok jeg dem ned i stua, og ved pinsetider ut i hagen. De har fått vann og gjødsel, men det hjelper så lite.

De så faktisk bedre ut da de sto inne i vinter. Nå er de spinkle og stilkete. Etter at jeg satte dem ut har bladene blitt grå, og de ser rett og slett halvdøde ut. Frost har det ikke vært, så fuglene vet hvorfor de har blitt sånn.

Skal jeg bare kaste dem, eller er det håp?

2 responses to “Benk og blomst – råd mot forfall

  1. Jeg vet ikke hvorfor bladene er blitt hvite, men jeg fikk også en pelargonia til å overvintre i år. Og den strakk seg for mye før jeg satte den ut. Så jeg klippet den ned endel. Kanskje det hjelper. Jeg tok stikling av den også for et par måneder siden (da jeg klippet den ned) og de har klart seg. De står og ruger og kommer snart nå med varmen tror jeg.

  2. Jeg ville sende bænken til sandblæsning – der findes firmaer, der specialiserer sig i specielt skånsom udførelse. Jeg har ingen anelse om prisniveauet …

    Pelargonierne? Klip dem helt ned så der står et par stilke tilbage, så skal du bare se :o)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s