Fargesymfoni i vårregn

Etter en slitsom dag på jobben er det et krafttak å hente barn i barnehage, særlig når det øs-pøsregner som i dag. Men da jeg kom inn i barnehage-hagen ble jeg nesten blendet av alle fargene. Regn, våt lere og møkkete unger, det var ikke noe annet enn farger og energi.

dam.jpg

Mange av ungene i barnehagen har mye lenger arbeidstid enn sine foreldre, og man kan lure på om ikke arbeidsmiljøloven gjelder for sånne små. Selv om de etter min mening burde være litt mer hjemme enn det de er, så har de det likevel helt supert i barnehagen. Det var tid for sceneskifte da jeg kom for å hente mellom halv og hel tre i dag. Nå skulle alle ungene bevege seg fra ute- til innearenaen. Mens de ventet på å gå inn, var noen i gang med fruktstund. Jeg tror barnehagene er noe av det mest hysterisk sunne som finnes. Det spises gulrøtter og epler, og man spiser ute i øsende regn. Her oppdras vikingunger som skal tåle en støyt!

bord.jpg frukt1.jpg frukt2.jpg spise2.jpg

Jeg er full av beundring for barnehagepersonalet. I barnehagen er det en ordning och reda som jeg ikke ser noe annet sted. Og det krever virkelig grundig organisering og logistikk når en halv million klissvåte og møkkete småunger skal innomhus. Gi disse folka en flyktningeleir, og jeg er sikker på at de hadde fått orden på den på null komma tåteflaske. Og likevel har de lavere lønn enn både lærere og ingeniører. Forstå det den som kan!

De er ikke mange voksne, og bare tenk deg: Her er det unger fra 0 – 5 år. En ting er å få dem fleecedresser, regntøy, luer, sokker, støvler og hva det nå måtte være sånne små skal ha på før de går ut i regnet, – men de skal pinadø ha det av igjen også. Og disiplinen er i orden. På utsiden stiller ungene i kø puljevis. Så blir de spylt godt av under muntre tilrop.

kok2.jpg kok1.jpg dusj.jpg

Akkurat denne barnehagen tilbyr noe som må være en nytelse for alle foreldre: Det er bare å levere ungen i vanlig innetøy uten å tenke på verken regntøy eller votter. Barnehagen har alt som trengs. Jeg husker med gru da mine var små. Vi kom hjem fra barnehagen med våte og møkket klær, og så var det en kamp mot klokka for å få alt rent og tørt til neste morgen. Vi hadde lite penger den gangen, så det var umulig å holde seg med to sett. Nå koster nok denne sørvisen noen kroner, og kanskje er det et problem for noen. Men at det er lettvint, kan man ikke komme fra.

klede2.jpg

Når de er på tur i skogen, og det er de omtrent en gang i uka, så kan alle se hvilken barnehage det er som kommer bortetter veien. Så godt som alle ungene har like klær, og de ser ut som en flokk med tjue-fem-linger eller noe sånt. Det eneste som skiller den ene fra den andre er fottøyet, men det er jammen variert også – både utendørs og innendørs.

pelerstort1.jpg pele1.jpg rosapele.jpg

Inne står en voksen og tar imot de dryppvåte småttingene. De fleste klarer å kle av seg det våte tøyet selv, og jammen klarer de ikke å få på seg tørt også. En har vært litt uheldig å tisse på seg, alle må ha tørre strømpebukser og noen sutrer litt fordi alt er så vanskelig, og så er de slitne, og så er de trøtte, og så er de snørrete, og så …. Da er det fint å ha en tålmodig mann til hjelp. Han ler og tøyser, finner fram strømpebukser, hivet tissetruser i vaska, ordner og fikser. Selv blir jeg småstressa bare av å se på det som skjer.

lars1.jpg lars2.jpg

Sånn sluser de store menneskene de små menneskene inn i barnehagehuset i grupper. Når det er plass inne, slippes et par nye unger inn, og etter en stund, en lang stund, er de fleste innomhus. Noen venter i det lengste. De nyter å leke ute i vårregnet, og det siste de gidder å bruke tida si på er å stå i kø.

turestort.jpg ture1.jpg ture2.jpg

Ettersom ungene kommer inn begynner de å leke. Noen er fulle av energi og kaster seg ut i nye aktiviteter. Andre tar det mer med ro, og noen ganger settes det på litt musikk eller en lydbok. Da er det deilig å være i barnehagen. Hvis jeg kommer for å hente M på et sånt tidspunkt, er hun nesten umulig å få med hjem. Da skal hun høre ferdig, og det verste er hvis hun døser av. Det handler om å hente til rett tidspunkt, – ikke for tidlig og ikke for sent.

vindu.jpg

Og der var hun, gullungen, midt på gulvet. Strømpebuksene var seige og våte, men de kom av til slutt, og så var det på med tørre sokker.

ungen1.jpg

De voksne har allerede en fot i morgendagen. Frokosttrallene er satt fram, og det ryddes og ordnes. Jeg jobber også med unger, store unger, men hos oss har vi ikke tilnærmelsesvis den strukturen som de har i Ms barnehage. Her har vi mye å lære. Jeg merker at disiplinen, ordenen og strukturen gjør at alt glir veldig lett og uanstrengt. Rot er sand i maskineriet, og ettersom jeg kan se er det ikke et sandkorn av det slaget i denne barnehagen.

ordenstort.jpg orden1.jpg orden2.jpg

Barnehagen har mange flotte dekorasjonsmalerier på vegger og vinduer. Siden sist uke hadde det kommet opp noe nytt: Et stort, flott tre. M pekte stolt og viste meg hvilken fugl hun hadde malt. Nydelig, spør du meg.

tre.jpg

Da jeg dro i barnehagen for å hente M i dag, så var jeg ganske sliten, – og det er altså en kraftanstrengelse å hente en fire år gammel turbopropell med etterbrenner. Men i stedet for å bli mer sliten, så fikk jeg energi av det. Jeg håper noe av den energien glir inn i personalet. Fuglene skal vite at de kan trenge det.

leker.jpg leker2.jpg

13 responses to “Fargesymfoni i vårregn

 1. Nydelig beskrivelse! Barnehagen til M må føle seg beæret over denne!
  Og det med fargene er sant. Regntøy i Norge er fargerikt, og det kan jo trenges på grå regndager….

  Det kom en publikasjon fra Barne og familiedepartementet for noen år siden med tittelen «Må de være ute om vinteren også?»
  Den ser på innvandreres møte med norsk barnehage. Det er nok litt særnorsk å være ute uansett vær, å spise ute, å leke ute i regnet etc.

  Som et apropo – på skolen til mine barn her i USA får de ikke være ute når det regner, da blir det sleipt og glatt og de kan falle og slå seg…. Dette er STORE unger, rett nok er regnet her ofte tropisk av typen «det bøtter ned» men likevel – Jeg ler av det, og tenker at selv amerikanere kan nok føle seg fremmed i møte med norsk barnehageliv!

 2. Jeg blir så innmari bliiid av å lese sånne poster! 😀

 3. Det er nok noen små vikingrester, de positive av dem, Randi. Vi hadde en gang besøk av en familie fra Hong Kong. De trillet en fireåring rundt i vogn fordi de var redde for at han skulle falle å slå seg på asfalten.

  Jeg blir bliiiid av å være der, Britt Åse.

 4. Enn å skrive så flott!! Dette er i alle fall noe jeg ikke tenker så mye på til vanlig, men jeg kjenner at du klarer å skrive engasjement og beundring for de som organiserer og styrer rett inn i hjertet. Jeg blir virkelig imponert, og jeg tenker at en god del jeg møter ute i næringslivet hadde hatt godt av å prøve å organisere en barnehage et par måneder…

 5. Hvor er de börn dog söde, og hvor har de det godt i det börnehave miljö…

 6. Dødsstilige bilder :o)

 7. Som en Pedagogisk leder jeg er, så synes jeg det var utrolig flott å høre at det blir satt pris på rytmen, rutinene og å holde orden. Det tar tid på høsten å få det inn med nye barn osv, men etter en mnd er det i boks og ting føles lettere. Det er dte nemlig ikke alle foreldre som settter pris på. Noen mener barna skal gjøre som de vil hele tiden, gå inn når de vil, gå ut når de vil… Ja, de ser helst at vi ikke har regler eller ordninger for noe som helst. Noe som ville vært en rimelig stor utfordring å jobbe i. Og kommer de midt i skiftingen, så kan du vedde for de får med seg alle ungene på å bli så oppspilt som mulig, for så å stikke og overlate de til oss. Gjett om det blir krangler, og tarzan der da. Det handler som du sier om logistikk, og man trenger voksne på de ulike postene. Blir det for mange poster sier det seg selv at det blir kræsj.

  Regndager er nok ikke de beste dagene på jobben i fh til på/avkledning. Man kvier seg litt til å begynne, men når man har godt køsystem så går det unna også. Det er virkelig godt når alle er kommet seg inn og satt seg ved bordet.

  Hehe, må le altså. Norske bhg er skikkelig nazi på dette med utevær, det er inegenting som heter » har ikke lyst å gå ut» eller at det er dårlig vær. Nei, alt er i den urgamle ånden, frisk luft er av det gode og skal man få hver dag. Jeg er i grunn stolt av den norske bhg tradisjonen jeg. 🙂 Dessuten elsker jeg å være så mye ute som jeg får!

 8. Hyggelig at du likte posten, Tornerose. Det gjorde visst styreren i Ms barnehage også. Jeg er også veldig fornøyd med at norske unger skal ut i all slags vær, at vi nekter dem å pyse og alt det andre vikinggreiene. Jeg tror det herder dem litt for framtiden. Da mine unger var små, var jeg dessuten utrolig takknemlig for at de hadde vært ute hver dag. Når vi kom hjem fra jobben og var dødsslitne, så kunne vi med god samvittighet tilbringe hele ettermiddagen inne hvis været ikke umiddelbart innbød til uteaktiviteter. Det gjorde underverker for familielivet. Jeg husker en periode vi hadde dagmamma. Hun gikk ikke ut med ungene i stygt vær. Så når vi kom hjem, var det på med regnbuksa og ut en tur. Det passet sjelden godt.

  Jeg er absolutt for rutiner og orden i barnehagen. Det handler om logistikk, og ting må gå opp. Samtidig synes jeg av og til barnehager kan være litt for lite gærne. Det blir vel mye vasking av hender, inspeksjoner, ikke synge ved bordet etter min smak. Mine unger gikk i en barnehage der det var mye galskap, og det likte både de og vi. Barnehagen var et hjem nummer to for dem.

  Ha en fin dag på jobben i morgen.

 9. Så enig. Man må virkelig ikke bli for regelstyrt. (Noe desverre mange barnehager er blitt idag) Man må bare ha visse rammer, og gi rom for masse impylsivitet, glede, lek, utfoldelse, kreativitet og sprell innenfor disse. Eller for ikke å snakke om å droppe å følge tidskjemaer innimellom, og bare gjøre som en vil. Det er deilig for oss og for ungene. Sommer og vår er jo en tid hvor alt sklir ut, men det gjør slettes ingenting så lenge alle koser seg. Man MÅ strengt tatt ikke spise kl 11 liksom.. hvis alle barna er ei en fantastisk fin lek. Det er her vi voksne må ha et blikk for når det er tid for inngripen eller når vi bør la vær. Tidskjemaet må ikke være så tettpakket at det ikke gir rom for at barna skal velge hva de vil gjøre, rom for de fine møtene mellom barn og voksne eller rom for at vennskapsbånd skal kunne knyttes. Disse tingene er viktigere enn håndvasken 😉

  Vettu, har ME og er ikke i jobb nå (ufør), men drømmer om at jeg engang skal det igjen. Derfor vakte det litt gode minner å skrive litt barnehage 😀 Ting som ligger mitt hjerte nært..

 10. Jeg håper du kommer i jobb igjen. Det høres tungt ut å måtte ta avskjed med arbeidslivet før man egentlig har lyst og er klar for det.

 11. Flotte bilder 🙂 Kjekt det finnes så mange flotte barnehager! På tide jeg får kjøpt inn skikkelig regnsett. Får vel lete opp en nettbutikk på http://www.regntøy.no eller ABC Startsiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s