Overivrig kommunalt filter

I skolen har vi mye glede av nye teknologi. Jeg underviser i norsk og samfunnsfag, og ofte er det en god ide å vise elevene autentiske opptak av historiske taler, spille musikk fra en spesiell periode, høre forfattere lese sine egne dikt, vise filmsnutter fra viktige historiske begivenheter osv osv i det uendelige. Tidligere tok det uendelig lang tid å finne fram denslags, og ofte var det umulig. Sånn er det ikke nå; nå har vi YouTube! YouTube er en nettkommode med vanvittig mange skuffer, og i de skuffene finnes de utroligste ting. Når jeg leter der er det sjelden jeg ikke finner det jeg trenger, en skattkiste for envher lærer.

Sist onsdag hadde jeg forberedt en tretimersøkt om film, og vi skulle starte med en kort gjennomgang av filmhistorien: brødrene Lumieres første film, Panserkrysseren Pontemkin osv. I tillegg til noen dvd-er hadde jeg funnet fram YouTube-adressene til de filmsnuttene jeg skulle bruke. Og så sviktet det!!!! Det er bare så grusomt! Man står der, og hele essensen i timen blir borte, fordi man ikke får vist det man skal. Heldigvis hadde jeg dvd-filmene vi skulle se, men det ble veldig amputert.

Da jeg ringte kommunens dataguruer for å spørre hva som hadde skjedd, kunne de bare svare at det var et eller annet filter som var litt overivrig. Det er ikke alle typer nettsteder våre elever får lov til å gå inn på, og derfor blir nettet filtrert, men det var aldri meningen at YouTube skulle siles ut. (For den veldig interesserte handler det visst om at YouTubes reklamer kommer fra samme sted som den spammen kommunen vil filtrere bort.)

De jobber med saken.

I mellomtiden har Thv gitt meg et godt råd som jeg herved prøver, og det er faktisk hele hensikten med denne posten. Hvis jeg lenker opp til YouTube her på bloggen, og bruker den som inngang til de filmene jeg skal bruke, så vil vi lure filteret, og jeg kan vise filmene. Spørsmålet er bare om vi får sett dem i storskjerm, da må vi nemlig innom hovedsiden.

Jeg prøver senere i dag, og så får vi se.

4 responses to “Overivrig kommunalt filter

  1. På min arbejdsplads kan man ikke se youtube hvadenten det er fra hovedsiden eller igennem en blogside.

  2. Det er jo sånn på mange arbeidsplasser, men da har det kanskje en hensikt. Vi bruker YouTube som et verktøy i undervisningen. Der finner vi Churchills taler og den autentiske filmen fra da Kennedy ble skutt. Det er en skattkiste.

  3. Fikk du det til å¨virke seinere?

  4. Jeg har brukt dem i norsktimen i dag, Ingvild, men de funka bare i den størrelsen jeg har her. Med en gang jeg dobbeltklikker, så kommer jeg inn på YouTube, og den blir altså filtrert bort. I og for seg gjorde det ikke noe i dag, for vi skulle jo bare bruke filmene som illustrasjon til en forelesning, og når de blåses opp på stort lerret med prosjektor, så er den lille firkanten faktisk gansk stor.

    Men nå har Thv gitt meg en annen bakvei til YouTube, så jeg får prøve den. Uansett har kommunedatanerdene lovt at de skal få gjort noe med problemet. Det er nemlig ikke meningen å stenge YouTube ute fra skolen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s