Forførende water front på Island Brygge

Det fleste feriedagene i vårt liv har vi bodd på vandrerhjem. Lommeboka har ofte ikke tillatt noe annet, men vi har også vært veldig fornøyde med den måten å bo på. Vi er altså ikke blaserte hotellgjester. Likevel var vi ikke så voldsomt imponert over Copenhagen Island som hotell. Frokosten var på det jevne, – akkurat som alle andre hotellfrokoster, og teen ble servert i bitte små kaffekopper.

glass.jpg

At både interiør og eksteriør er lekkert, taler jo til hotellets fordel. De som driver stedet burde likevel huske at det ikke er designet som bygger et hotell, – det er det helt andre, menneskelige faktorer som gjør.

frokost.jpg

Likevel vil jeg garantert komme tilbake for å bo her, kanskje allerede ved neste besøk. Det skyldes ikke hotellet, men omgivelsene. Da ungene var små, tok vi dem ofte med på byferier, og så forsøkte vi å finne noe som kunne appellere til både store og små, men det var ikke alltid like lett i sommervarmen. På dette hotellet kan man avslutte dagen med å bade rett utenfor døren. Der ligger et av Københavns havnebad, og det må jo være en drøm for barnefamilier på storbyferie.

bade1.jpg bad2.jpg 

I avisene hjemme har vi lest om det gigantiske byggeprosjektet Island Brygge, – og nå bodde vi altså nesten her. Islands brygge har en spennende historie, og akkurat nå skjer det en vanvittig endring her. Rett etter frokost tok vi oss en morgentur ut på byggeplassen, før vi satte snuta mot Norge igjen. Og en byggeplass er det, en gigantisk byggeplass. I den andre enden av bryggen er det flere bygg som er ferdige, men der var ikke vi denne gangen.

kran.jpg

Her vokser ingen ting langsomt, men i stedet skyter byggene i været som løvetann om våren på mange steder på en gang. Noe skal helt sikkert være kontorer, men har jeg forstått riktig blir dette et gigantisk boområde også. Sykkelbroa (som er som en kopi av den vi har i sentrum her hjemme), førte oss over til denne mastodonten. Endelig passet det å bruke ordet: Mastodont. For det var det det var. På avstand kunne vi se at det var leiligheter oppover i etasjene, men da vi sto under den, minnet den om en uinttagelig festning.

mastodont1.jpg mastodont2.jpg

Da ville jeg kanskje heller valgt en leilighet i dette bygget når det blir ferdig. Riktig nok var det kantete og rotete i formen, men jeg så mange fine, store verandaer som antagelig vil ligge badet i sollyset når den slags slipper til utpå vårparten.

hvitt.jpg

Og det er spørsmålet vi diskuterte da vi gikk her: Hvis vi skulle bo i København, og hvis penger ikke spilte noen rolle, – ville vi bodd her? Hvis valget sto mellom en stor loftsleilighet med takterasse i en gammel, erverdig sentrumsgård, og en ditto i et av disse moderne husene, hva ville vi valgt?

Jeg er slett ikke sikker. Det som taler til Islands Brygges fordel ligger ikke i leilighetene alene. Boligområdet ligger altså noen få minutter utenfor de mest trafikkerte delene av København, på Amager, men samtidig i sentrum. Bryggen er langstrakt og strekker seg over et stort område. Likevel blir dette et nærmiljø der man kan leve nærmest som i en velutstyrt, moderne landsby. Den flotte badeplassen rett utenfor stuedøren har jeg nevnt, og den er bare en av to slike plasser i dette området. Det er noe få storbyer har maken til.

todelt.jpg to2.jpg

Tilgjengeligheten til forretninger er stor, og der i den delen av området der vi var ligger også det store kjøpesenteret Fisketorvet. Vi var der selv, og selv om et kjøpesenter ikke byr på smale gater og små, spennende butikker, så får man alt man trenger til livets fornødenhet. I hverdagen er det kanskje viktigere enn sjarm. På samme sted ligger også et stort kinoanlegg, Cinemaxx.

fisken.jpgspiss.jpg

Men ville jeg bodd her? Nå på vinterstid var det ganske goldt og klinisk, og jeg så nesten ingen trær. De kommer kanskje når området er ferdig. Alt er nytt, og mangler derfor historie. Jeg vet ikke hvordan det så ut akkurat der vi var tidligere, men det forundrer meg at det ikke har vært mulig å ta vare på noe gammelt som kunne intergreres i det nye. Riktig nok er visst mastodonten som nå er boligblokk bygd rundt en gammel silo, – men det var det eneste jeg kunne finne av rester fra gamle dager. Kanskje jeg tar feil, at jeg bare ikke ser det fordi jeg ikke har lokalkunnskap nok. Hjemme synes jeg de som bygger ut Værste har vært flinke til det. Der har vi fortsatt mange linker til fortiden.

I utgangspunktet tenker man kanskje at dette er et boligområde for de unge og hippe, – men sånn ser ikke jeg det. Dette må da være et flott sted å bo for den som er gammel. Her er fremkommeligheten god. Området er sentrumsnært med butikker, restauranter og kino i gangavstand, og det er til og med mulig å få seg et tidlig morgenbad på sommerstid.

Hvordan det gamle huset følte seg er en annen sak. Midt oppe i alt byggekaoset lå det der og så ut til å kjempe for livet. Jeg betviler at det ligger der neste gang jeg kommer tilbake.

gammelt.jpg

Nå gleder jeg meg til å komme tilbake for å se på utviklingen. Da skal vi leie oss sykler og tråkke nedover fra Copenhagen Island til den delen av Islands Brygge som vi ikke brukte tid på denne gangen.

Selv om jeg er et menneske som elsker at verden rundt meg har en historie å by på, kan jeg også bli forført av det som er nytt og lekker. Jeg har nok blitt litt forført av Island Brygge.

Om en stund, når alt er ferdig, vil jeg komme tilbake for å gå nedover denne gata .

gate.jpg

15 responses to “Forførende water front på Island Brygge

 1. Det er sjovt at læse din anskuelser om Islands brygge. For ca. 10 år siden ville ingen bo her om de så fik penge for det. Vi rigtige amagerkaner regner ikke Islands Brygge for en del af amager. Da jeg var barn stod vi på skøjter her fra hvor jeg bor nu og over til ungerne på Islands Brygge og så var der iskamp…. Om sommeren er der meget liv på Islands brygge – og det er mest de unge der flytter der hen. Da der også er lejede lejligheder – så kan alle være med. Næste gang i kommer – så vil jeg gerne være jeres Amager – guide – for så skal i få hele øen at se og hvor forskellig den tager sig ud og alligevel så tæt på hovedstaden, hvis i altså kunne tænke jer en sådanne tur….Amager er jo min fødeø og jeg har boet her i 43 år – så man må sige at jeg kender den….. 🙂

 2. Det vil vi gjerne, Marianne. Vi gleder oss allerede. Så får vi slepe med oss Madame også. Hun var jo så vennlig å invitere meg på et treff denne gangen også.

  Jeg kan godt forstå at dere ikke regner Islands brygge som en del av Amager, for den er jo helt annerledes enn alt annet der ute. I vår by bygger de også ut i dyre dommer langs elven, og jeg tenker noen ganger, at hadde man bare vært forutseende for ti år siden og kjøpt en eller annen rønne…. Men man ser ikke mulighetene i framtiden før den er der. Og det finnes fortsatt områder langs elven, ikke langt fra byen, så kanskje man skulle…?

 3. Det lyder fabelagtigt – så tager vi Maddame med på turen, Amager – rundt 🙂

 4. Kære Hege og Marianne! Det ville være utroligt spændende at følges med jer og lære Amager at kende! Jeg tilbringeer en stor del af mit vågne liv her og kender kun Dragør – en smule 😉

 5. Da har vi en avtale – en eller annen gang.

 6. Det har vi helt sikkert så skal jeg vise jer southside af Amager…………steder i ikke andet eksisterede…

 7. Da vi boede ved Sønder Boulevard fandt jeg en nabo stående ved en byggegrund i Estlandsgade og kigge op i luften. «Ja, du tror nok jeg er skør, men her blev jeg født, på fjerde sal,» forklarede han.
  Jeg har ikke set nogen af de bygninger, som Hege fotograferede og måtte Google for at få holdepunkter og se, om det virkelig var København. Det er kun nogle få år siden jeg kørte med Metroen til Grønjordskolleget (som jeg også har set blive bygget) og til IT-Universitet, Amager Hospital og andre steder. Jeg er godt klar over, at der er bygget meget, men billederne fra Havnefronten viser jo, at det er gået meget stærkt med at forandre alt. Og der er mange af de nye huse, som ser interessante ud. Jeg har aldrig været på «Fisketorvets Indkøbscenter» og ved ikke rigtigt, hvad jeg skulle gøre hvis jeg kom derind.

 8. Det du kunne gjøre på Fisketorvet, var å gå på kino Donald, – i biografen. Den var riktig flott. Men har man sett et kjøpesenter har man sett dem alle.

  Jeg vil gjerne lese mer om Islands brygge og det som skjer der, men det er ikke så lett å finne stoff på nettet.

 9. Det vil da glæde mig at sende nogle links angående arkitektur på Islands Brygge.

  Og så skal jeg gå i biografen på Fisketorvet, den store kino er berømmes for størrelse og 2000 parkeringspladser og familievenlige film:-)

  Jeg glemte at sige, at naboen stod og kiggede op i det tomme rum – huset, han var født i, var revet ned.

  Det er nok den samme følelse jeg får, når jeg ser Københavns Havn ændre sig så hurtigt: Den by klippefaste by, som var min verden igennem 29 år, er naturligvis bare menneskeværk, som kan bygges om og om igen. Ellers ville den jo også ende med at forfalde; men følelsen af at nu er det pludselig helt forandret, den er godt nok underlig.

  Det er meget gode og fortællende billeder.

 10. Lenker tas alltid imot med takk, Donald. Bor du i København nå?

  Det er klart en by må gjennomgå forandringer, ellers var den vel ikke en by. Men jeg er ikke så glad i disse revolusjonene hvor alt gammelt rives og så bygges det bare nytt. Jeg foretrekker en langsom, naturlig vekst, – og så er jeg veldig glad i at man klarer å intergrere nytt i gammelt. Det var det ikke mye av på Islands Brygge.

  Men jeg ble altså forført. Jeg ble det 🙂

 11. Tilbaketråkk: Feriemodus « Livet leker

 12. Tilbaketråkk: Vi sykla litt i Oslo | Livet leker

 13. Tilbaketråkk: Når dyrt blir billig, – om å sove i København. | Livet leker

 14. Tilbaketråkk: Vil ikke hjem fra København | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s