Årets første glass ute – i februar!

I går skrev jeg at jeg ikke riktig visste hvorfor vi er her i København. Men da vi satt ute i solen i formiddag og nøt et glass vin, så kom jeg på det. Det har vært en deilig dag: Bare vi to, en solfylt, vakker by og så har vi ruslet gatelangs og tatt det som det har kommet.

vin.jpg

Da vi kom i går var det allerede mørkt, men i dag kunne vi starte dagen med å nyte utsikten. Her var det utsyn over et stort stykke København.

utsstort.jpg

Det er egentlig merkelig at de i gamle dager laget så utrolig vakre fasader høyt der oppe, med spir og tårn og nydelige gesimser. Det var jo ingen som kunne se det så høyt oppe da husene ble bygd. Men for oss var det ikke der oppe, men der nede. Rett under oss hadde noen utnyttet den flate delen av taket og bygget en takterrasse (Takterrasse? Det er det vi sier, men det må da være feil? Terrasser må vel ligge på terra, og ikke oppe i høyden?).

takterr1.jpg takterr2.jpg

Frokosten, som danskene kaller morgenmad, ble inntatt litt lenger nede. Men fortsatt var det mye morsomt å se på utenfor vinduene. Maten var det heller ingen ting å si på.

frokost1.jpg frokost21.jpg

Vi har få planer for disse to dagene i København, det skal mest handle om å hvile og gjøre ikke noe. Men ett sted hadde vi bestemt oss for å se. I sommer kjørte vi forbi Det kongelige bibliotek fra sjøsiden, og da bestemte vi oss for at vi skulle innenfor neste gang vi kom til byen. Der har vi vært i dag, – og det ble uten tvil dagens store opplevelse. Men når man ser og opplever så mye på ett sted, så fortjener det en engen post. Det skal Den sorte diamant få når jeg kommer hjem.

diamant.jpg

Det ble til at vi gikk turistløypa i dag. Det var flere faste butikker vi skulle innom, men jeg fant i grunnen ikke særlig mye av det jeg hadde tenkt å kjøpe. Ett sted fikk jeg imidlertid napp. Jeg hadde planer om nye tekopper av et bestemt slag allerede da vi var her i sommer, men da var det utsolgt. Nå hadde de det meste, men problemet er jo å velge. Skulle det være prikkete eller blomstrete?

ko2.jpg kopp1.jpg kopp3.jpg kopp4.jpg

Vi fikk som sagt et glass vin i solen, og det var deilig. Samtidig gjorde det meg litt seig i bena, noe som understreket at vi var på rusletur og ikke på power shopping. Det er vi forresten aldri. Og så tok vi oss tid til å se på våren som på merksnodig vis er på vei allerede nå.

blomst.jpg

På Gråbrødretorv kikket vi igjen opp for å se om vi kunne få et glimt av Erlend eller Krumme der oppe. Hvilken takleilighet er det nå de bor i? Den, – eller kanskje den? Anne B kunne godt oppgitt full adresse da hun skrev bøkene sine. Så kunne vi kanskje stukket innom for et glass Bollinger.

krumme1.jpg krumme2.jpg

Vi hadde helt spesielle planer for lunsj. Noen venner har anbefalt en kjeller med verdens beste platte, og dit skulle vi i dag. Sånn gikk det ikke. Plutselig var vi utenfor Samos, den restauranten vi pleide å spise på da ungene var små og lommeboken flat. Nå har vi fetere lommebok, men nostalgien tok oss og vi gikk inn. Maten var nøyaktig som før: En hverdagslig gresk buffet med mengder av grønnsaker, salater, sauser, kjøtt av alle slag og en deilig kake til dessert. Hvordan de klarer å holde prisene så lave er uforståelig for meg. Lunsjbuffeten koster 39 kroner nå om vinteren. De hadde også en treretters middagsmeny med rekecocktail til forrett, grillet oksemørbrad med tzatsiki og hele sulamitten og is med frukt og et glass gresk brandy. Pris: 99 kroner. Merkelig. Lunsjen smakte godt, selv om den ligger tungt i magen.

mat.jpg

Så var det ut i solen igjen. København er en utrolig vakker by. Jeg vet den også har sine mindre vakre vinkler, men dem ser jo sjelden vi som leker turister. For oss er det mest vakre hus, blinkende kanaler og deilig feriefølelse.

kanal.jpg

Vi kikket inn i mange gårdsrom. Noen er gamle, mørke og slitte. Det kan vi også se fra utsikten på rommet vårt. Andre steder er det utrolig lekkert. Tenk å bo her:

gard.jpg

Hos Røde Kors snoket vi rundt for å finne noe brukt tøy. Noen fangst gjorde vi ikke, men vi fikk litt godhjertet underholdning. På prislappene stod det hyggelige meldinger av typen: En varmhjertet jakke, En omtenksom dress, En vennlig genser osv.

redcross2.jpg redcrossstort.jpg

Vi vandret videre, men jeg er ikke vant til å drikke vin midt på dagen. Etter hvert seg trøttheten på oss, og vi så på hverandre: Jepp, – vi var enige. På veien tilbake til vandrerhjemmet var det fortsatt mye å se på, og også noe å le av. Det ble en lang og god gåtur, men nå kjente vi det både her og der.

pen1.jpg pen2.jpg

Vi har altså ferie, og nå var vi både trøtte og slitne. Dere behøver ikke si det til noen, men sannheten er at vi sovnet flatt ut, – og der lå vi i over en time. Og det var i grunnen der det skar seg litt. Turistmodusluften var liksom gått ut av ferieballongen, og vi kom ikke skikkelig i gang igjen. Riktig nok gjorde vi et forsøk, for vi ville på kino. Men da vi kom dit, viste det seg at vi var midt mellom de filmene vi aller helst ville se. I stedet måtte vi sette oss ned å nyte lysekronene i foyeren på kinoen. Makan! Jeg talte dem sånn løselig, og det var mellom 50 og 60 lysekroner som hang der og glitret.

kino.jpg

Så rotet vi litt rundt på en Fötex, og det er alltid moro, spiste en salat og endte til slutt opp på vandrerhjemmet igjen.

Her sitter vi nå med bok og pc og har det i grunnen aldeles utmerket. Men hva med morgendagen? Arbeidermuseet? Det jødiske museum? Roskilde?

Vi får sove på det.

lese.jpg pc.jpg

5 responses to “Årets første glass ute – i februar!

 1. Og så fik jeg pludselig lyst til at ta’ på ferie i min egen by 🙂
  Det ser ud som om I har haft en dejlig dag, og med 10 grader så har I haft en skøn temperatur!!

  I skulle spist på Gråbrødre Torvs dejlige restaurant Peder Oxe. Der går Kasper og jeg ofte ind og får en lækker bøf eller fiskeret. Deres hummersuppe er til at slå ihjel for.

  I morgen kan jeg foreslå at I tar til Ishøj, til Arken og ser udstillingen med Skagensmalerne. Den skulle være rigtig smuk, og samtidig er der også udstilling med den moderne kunstner Andreas Golder.

  Jeg glæder mig til at se hvad I mere får ud af Danmark. Det inspirerer 🙂

 2. Jeg glæder mig til dit indlæg om den Sorte Diamant. Jeg har kun haft hovedet indenfor, desværre sammen med en kollega som kun ser københavn som en shoppe by og ikke gad spilde tid på mere 😉

 3. Sikke i kommer rundt. Det jødiske museum er ikke at kimse af -men da din husbond interesser sig for våben så skulle i måske besøge politihistorisk museum /ved sankt hans torv. Tag bussen til Nørrebrogade og sig i skal af på fælledvej:
  Politihistorisk Museum
  Fælledvej 20
  2200 København N
  telefon 3536 888
  Der er ikke åbent om onsdagen. Det er et meget interessant sted og man kan se gruefulde krimihistorier gennem tiden. Arbejdermuseet er også flot og godt og i ville kunne se ting i husker fra barndommen. Jeg er spændt på hvilke oplevelser dagen bringer jer……..

 4. Det var inspirerende at læse om, hvad I har oplevet! Vi har jo vores fri-onsdage, hvor vi har planer om at lære København lidt bedre at kende, og vi skal helt sikkert på restaurant Samos, som du fortæller om. Tak for mange spændende ideer, Hege – hvor var I dog heldige med vejret i går, så dine billeder blev rigtig flotte.

 5. Therese: Vi har spist på Peder Oxe tidligere, -men ikke hummersuppen. Arken sto på ønskelisten, men det får bli neste gang. Tiden løper fort når man bare har to dager.

  Lene: Den sorte diamant kommer. Den interesserer meg, og nå vil jeg lese mer om den.

  Marianne: Takk for tipset, – det ble Politihsitorie.

  Madame: Samos er så billig at bare det er morsomt, men jeg forstår ikke hvordan de får det til, for de selger jo en grillet biff billigere enn man får den på Føtex. Du må ellers ikke forvente deg den helt store smaksopplevelsen, men godt og hverdagslig er det. Jeg tror prisene er høyere om sommeren, og mener en buffet kostet 69 sist vi var der. Men i går altså kroner 39, verken mer eller mindre 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s