Torsketunger

Det er fredag, – endelig fredag! Da ungene var små, hadde vi nesten alltid stor middag og gjerne dessert hver fredag. Fredag var ukens samlingsdag, den dagen vi sørget for å få pratet skikkelig med ungene våre rundt et middagsbord som tok litt lenger tid. Nå er vi alene, og vi har andre behov.

Men mat må vi ha! På fredager kjøper vi noe vi kan spise i sofaen: Litt håndmat, noen gode smørbrød, tapas,  – noe i den gata. I dag skulle det være brød med fisk og reker. Det ble både fisk og reker: En liten hjemmepanert torskefilet og et par hekto ferske reker.

Og så torsketunger. De lå der i fiskedisken og ropte bokstavelig talt på meg på vesterålendialekt. En av dem lespet til og med litt. Jeg sverger!  Det er sjelden vi spiser torsketunger, men nå er det sesong. Jeg dobbeltpanerte dem og stekte dem i pannen. Nammenam-nam!

tungen.jpg

Dette er den tunga som lespa!

Jeg håper det er barn som har skåret dem. Torsketungeskjæring har tradisjonelt vært ungenes jobb langs norskekysten. Når fisekbåtene kom inn med stortorsken, kom ungene utstyrt med oljeforkle og en skarp kniv. Hodene ble tredd på en spiker og tunga skåret ut. Det var stykkpris, og konkurransen var hard. Her handlet det om å skjære flest. En flott innføring i arbeidslivet og slett ikke så få kroner å tjene.

tunga.jpg

 Det eneste bildet nettet hadde å by på av unger som skjærer tunger.

Barnearbeid eller ikke, – våre smakte i hvert fall nydelig.

ferdige.jpg

Dobbeltpanerte torsketunger.

8 responses to “Torsketunger

  1. Spiser man virkelig torskenes tunger – det har jeg aldrig hørt om før. Jeg ville have troet, at de var alt for små.

  2. Jeg har heller aldrig hørt om det før, men så lærte man da det 🙂 Jeg kan se der er masser af torsketungeopskrifter på nettet – er det noget man spiser meget i Norge?

  3. Visst spiser vi torsketunger, – men bare i sesongen. Nå er det tid for skrei, – og den er ikke liten, Madame. Det skal jeg love deg! I en periode nå kan vi kjøpe skrei, lever, rogn og altså tunger. De tungene vi spiste i går var fra 4 til 8 cm lange, kan jeg tenke meg.

  4. Åhhh! torsketunger er noe av det aller, aller, aller beste jeg vet i hele verden :D.
    http://hagenphytta.blogspot.com/

  5. Så synd du ikke var her i går da, hoandis. De smakte nydelig. Men bare i februar. Jeg er veldig glad i sesongmat, men det holder ofte med et par ganger i sesongen. Det er som med pinnekjøtt. Det blir så fett at en middag eller to er nok, så er jeg forsynt.

  6. Ja, sånn er det. Det er vel derfor det er så ekstra godt også, tenker jeg.

  7. Torsketunger er fantastisk, jeg var akkurat på butikken og kjøpte 400g selv jeg. De skal slenges i panna sammen med masse godt smør og litt sjarlottløk. Røstipoteter i oven blir alltid godt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s