Let me take you by the hand and lead you through the streets of Oslo

Vi sov litt lenge i dag, men Marthe tilga oss. Hun hadde nemlig invitert oss inn på en liten vinter-sight seeing i Oslo i dag, og vi hadde lovet å komme tidlig på formiddagen. Turen startet på Marthes rom. Der er det veldig hyggelig og veldig Marthe. For oss er dette rommet Oslos beste turistattraksjon.

skrivebord.jpg

Selv om rommet er lite, så er det ingen tvil om hvem som bor der. Alt som ligger på skrivebordet, henger på veggene, ligger rundt omkring – det er Marthe alt sammen.

priser.jpg priser2.jpg noter.jpg munnspill.jpg

Marthe har alltid mange, mange jern i ilden. Mest av alt studerer hun, og det beste med det er at mye av det hun leser ville hun antagelig hatt lyst til å lese selv om det ikke sto noen eksamen i den andre enden.

hangman.jpg tusj.jpg

Hun kommer fra en meget umusikalsk familie, stakkar. Likevel legger hun i vei og spiller gitar, – øver og øver og øver. Synger til gjør hun også. Det er neppe noen plateutgivelse på gang, men hun driver på av ren og skjær glede.

gitar.jpg

Så tegner hun litt med venstrehånden sin, dvs ikke litt. Marthe gjør ikke «litt» av noe som helst. Hun gjør mye av nesten alt hun tar i. Og tegningene hennes blir bare finere og finere, – synes i hvert fall mammaen.

tegning1.jpg tegning2.jpg

Og så dro vi ut på tur. Vi stappet opp inn i heisen og kjørte sju etasjer ned, og så vandret vi sammen ut i et vinterkaldt Oslo.

familie.jpg

Første stopp var et antikvariat. Marthe skulle vise oss et bilde i en gammel bok, Bilder fra Gamle Kristiania, tror jeg den het. Det var en nydelig bok, men den lå litt utenfor budsjettet til en fattig student. Men hva er det man har foreldre for?

antikvriat.jpg antik1.jpg antik2.jpg

Så bestemte Marthe oss for Grünerløkka, og det var en god ide, synes vi. For å komme dit konsulterte vi en trikk, og sånne kjøredoninger er jo faktisk ganske eksotiske for oss som kommer fra provinsen.

trikken.jpg

Da vi kom til Oslo om morgenen, kjørte vi opp Wergelandsveien. Nå hoppet vi på trikken i Welhavens gate. Jeg lurer på om Welhaven noen gang var på denne cafeen, eller kanskje han bodde ett eller annet sted i det som nå heter Welhavens gate.

w1.jpg welhaven.jpg

At en vakker ung pike bak Thv begynte å synge på Singing in the rain, gjorde følelsen av å være i storbyen enda sterkere.

singing.jpg

Ingen av oss er flinke med det som på nynorsk kalles for shopping. Vi gjør det faktisk aldri i ordets sanne betydning: Går fra butikk til butikk i håp om å finne noe å kjøpe. Men noe ble det jo. Marthe fikk altså en gammel bok, Thv fikk en hettegenser og jeg fikk en gammel mugge fra en bruktbutikk. Ellers nøyde vi oss med å se, og det er nok å se på.

gravid.jpg gruner1.jpg gruner2.jpg

Vi har nok gått noen kilometer i dag, Oslo på kryss og tvers. Etter hvert ble været riktig nydelig, men det var ganske kaldt. Ved Akerselva var det noen som laget isskulpturer, men dem nøyde vi oss med å se på avstand.

akers.jpg

Og over alt i verden er det unger, – i Oslo også. Denne vesla i den flotte jakken var på full fart bortover gata helt alene. Vi la merke til hvor lite klær mange av ungene hadde på seg. Selv syntes vi det var ganske kaldt, men det er noe med hvordan unger beveger seg. Vi voksne går med armene inntil kroppen og spenner oss litt i kulda. Ungene hopper og spretter av sted. Så holder de vel varmen.

pike1.jpg pike2.jpg

Når man er på en sånn hyggetur, så skal måltidene også være hyggelige. På lørdager spiser vi alltid stor frokost, og behovet for mat meldte seg ikke før klokka var over to. Men det hadde ingen hast, og vi ruslet videre, kikket innom hyggelige steder, – men de fleste hadde ingen ledige bord. Og så går det som det går når vi ser i store byer og skal ha lunsj: Det tar tid. Til slutt havnet vi på en hyggelig cafe. Der bestilte vi club sandwitch, en felles favoritt. Det smakte godt.

oslo.jpg

Cafeen var hyggelig og enkelt dekorert. Det var mer enn man kunne si om toilettene. Der gikk det i sterke farger og ditto utstyr. På veien ned kunne jeg kikke inn i restauranten, og der nede ved et vindusbord satt to av de tre viktigste menneskene i livet mitt. Den tredje satt forhåpentligvis bøyd over fysikkbøkene oppe i Trondhjem.

do.jpg sirkel.jpg

Utenfor cafeen står en kjent skulptur. Med fare for å være negativ: Den er en parodi. Det er noe med overtydeligheten som får meg til å le, – og det var vel ikke meningen.

rose.jpg

Ute begynte det å mørkne, og det var på tide å bevege seg i retning Majorstua igjen. Underveis varmet vi oss med en iskald italiensk is på en isbar i Prinsensgate. Så trikket vi videre. På Majorstua ble vi minnet om at Oslo tross alt ikke er en veldig stor by. Det er ikke så mange andre storbyer som har marka så nær innpå. Ut av Majorstua stasjon strømmet folk med ski i hånda.

ski.jpg

Vi var tilbake der vi startet: på Marthes hyggelige rom. Etter at vi hadde fått i oss varmen kjørte vi hjemover, en time og et kvarter på motorveien, og så var vi hjemme hos oss selv.

bildet.jpg

12 responses to “Let me take you by the hand and lead you through the streets of Oslo

 1. Oslo må jeg også se 🙂 og det er dejligt med så mange talenter, som din datter har. Tegning, guitarspil og sang vil hun få glæde af i hele sit liv. håber hun bliver ved med det.

 2. Oslo er absolutt en reise verdt. Det fine med byen er at den ikke er så stor. Den er overkommelig. Og Marthe kommer helt sikkert til å fortsette med alle sine aktiviteter. Hun er en sann amatør, en som gjør ting con amore.

 3. Takk for besøket lille mams

 4. Takk for at vi fikk komme. Det var en spennende dag, og det forundrer meg hvor lite kjent jeg er i Oslo. Vi kommer tilbake.

 5. Hun tegner dejligt; man kunne jo skrive en historier med den pige som hovedperson:

  1) Ah, det begynder at dryppe lidt!
  2) Nå, nu må det gerne holde op igen!!!
  3) Hov, jeg er blevet voksen:-)

  (Jeg er klar over at den tredie tegning ikke forestiller den
  samme pige:-)

  Jo, jeg forstå at det rum er den største attraktion i Oslo:-)

 6. Denne posten ble visst en kjærlighetserklæring til min datter, Donald, men en sånn er vel ikke det dummeste man skriver.

  Hvis du ser på det øverste bildet i posten, så ser du at det er tre bilder i serien om piken i regnet. Men det passet ikke inn i min lay out å bruke alle tre. Men tenk at hun tegner på linjeark!!! Jeg synes jo alt er verdt å ta vare på, men hun bare fnyser av det, for dette er visst bare øverier.

 7. Tak for en dejlig tur gennem Oslo. Det var dejligt 🙂
  Sikke en kreativ datter, I har. Hun er rigtig god til at tegne.

  Jeg kan rigtig godt lide skulpturen med hånden, som kommer op ad jorden.

 8. Velbekomme, Lone. Jo da, – skulpturen er fin, men den blir litt for overtydelig for meg. Den overlater liksom ikke noe til fantasien.

  Og datteren er min yndling av slaget.

 9. Det var en stor oplevelse at følge jeres dag i Oslo. Marthe tegner så fint – sikke en kreativ datter du har.

 10. Det var en fin dag, Madame, – og det forundrer meg at vi er så sjelden i Oslo. Det er altså bare 1 t 15 m med bil, så er vi der. Og når vi er der, så går vi nesten aldri rundt og snuser. Vi går faktisk like ofte gatelangs i København som i Oslo. Det må vi gjøre noe med.

 11. Marthe har en veldig fin og lett strek, det er helt en fornøyelse å se tegningene:-)

  Og igjen en fin beskrivelse av turen samt flotte bilder.

 12. Jeg takker på vegne av Marthe, jeg, Judith. Det som imponerer meg mest med den bitte lille ungen min, er at hun er så standhaftig. Når hun får lyst til å lære noe, så øver og øver og øver hun til det blir framgang å spore. Jeg gir så mye lettere opp enn det hun gjør, og derfor beundrer jeg henne for standhaftigheten hennes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s