Brev fra skipslegen 3 Mot Afrika

Jeg hadde en forestilling om at Norhval var et relativt lite skip. Der tok jeg feil. Thorvald var jo ombord i skuta mesteparten av tiden, så det er naturlig nok ikke så mange bilder av den i hans album, men noen er det. Ett av dem tar jeg med her.

skipet.jpg

Det er et problem at det ikke er tekst i albumet, og det er derfor vanskelig å vite hvilke personer vi ser på bildene, og hvor i verden vi er. Noe husker vi fordi Thv fortalte oss det, men mye er glemt. Mer bereiste personer enn meg kan kanskje fortelle hvor Thorvalds bilde av Norhval er tatt. Er det Table Mountain vi ser bak skipet? Innspill mottas med takk.

Etter mye leting på kryss og tvers fant vi endelig en flott side om Norhval på nettet. Her kan man lese alle detaljene om skipet, og det er også mange fine bilder å se. Hvis man scroller seg nedover, finner man også et bilde av kaptein Farmen som Thorvald skriver så pent om i ett av brevene sine. Det er også et bilde av ham som har lagt opp siden. Han heter Hans Olaf Sørum, og det ser ut som om han fortsatt er i live. Vi har nemlig funnet navnet hans i telefonkatalogen for Larvik. Mon tro om vi skal ta en telefon i den retningen?

En av personene vi har bilder av, mener vi at vi kjenner. Thorvald skriver pent om kjemikeren, og vi mener å huske at han er den lange, piperøkende mannen med skjegg. Hva han heter, aner vi ikke. Så må vi få tak i mannskapslitene til Norhval fra sesongen 1948/49.

5/10-48
I dag har vi begynt på Bukta (Biskayabukta) og vinden friskner på igjen, det er nu helt mildt.

Det kom et Engelsk 4 motors militær (landfly) fly og snuste på oss idag. Ellers passerte vi «M/S Westerdam» fra Rotterdam på kloss hold. Det var et nydelig hollandsk passasjerskip på 16000 tonn på vei hjem til Holland. Den gjorde 24 mil, og vasket ivei så det var en fornøyelse å se på. Vinden har frisknet på i hele dag og nu har vi stiv kuling, eller vel så det. I kvell måtte vi for første gang bruke slingrebett ved kvellsmaten. Det er kommet mange sjøsyke messegutter. Selv har jeg heldigvis ikke merket noe. Jeg ser av gårsdagens produkt at jeg har glemt å fortelle at jeg har ennu en plikt ombord nemlig kontortid fra kl 17.45. – til 18.15. hver eftermiddag, ellers skal jeg jo være tilstede til enhver tid, og kunde gripe inn med hård hånd som det heter. Ha det bra.

6/10-48

I dag har det vært pent vær og stille sjø. Jeg har fått ferdig nye kraner på operasjonsstuen, og har fått sterilisert operasjonsutstyret. Det har vært litt dønning ikvell, det er omtrent som en Augustaften hjemme, sommervarmt og fuktig.

Sendt telegram hjem. Passelig å gjøre i kontortiden.

doc11.jpg

7/10-48

Vi passerte utenfor «kap Teneriffe» nordspissen av Spanien i dag tildig. Det er nu nydelig og stille vær og helt sommerlig. I dag er det en uke siden jeg reiste hjemmefra, og dagen er feiret med en liten fest hos kjemikeren, som ellers er en usedvanlig hyggelig mann. Han er utdannet realist fra universitetet, 36 år gammel og vi er mye sammen og har det hyggelig. Vi hadde med oss på festen en modig fyr som heter Sigurd Andersen, og er en av de flinkeste hvalskytterene våre. Han er ellers fra Kråkerøy. Vi har foruten  ombord Arvesen (skytter) som bor rett bak hytta til Hvattum. Han er visserlig verdens beste hvalskytter (bokstavelig) og ellers…… Han skal utvandre til Kapstaden med hele fam. pga skattene hjemme.

dekk1.jpg

Kjemikeren til venstre, Thorvald til høyre

8/10-48

Vi er nu på høyde med Gibraltar, og nu er sommeren kommet for alvor. Det er nydelig vær, og solstek og varme som en av de aller varmeste dagene hjemme. Kjøleanlegget er slått på og nu kan jeg vri på en tut og så blåser det avkjølt luft inn i lugaren min.

Før trodde jeg alltid det var juks med den blå farven på vannet i sjøfilmer fra tropene, men nu ser jeg at sjøen virkelig er så helt blåfarvet og anderledes enn den grønnaktige farven på sjøvannet hjemme.

I ettermiddag så jeg de første flyvefiskene. I kvell er det måneskinn, nesten havblikk, lange – lange slakke atlanterhavsdønninger. Det er så pent og deilig at det ikke er til å tru. Bare synd at det ikke er noe hyggelig kvinnelig selskap ombord. De eneste damene ombord er familien til bestyreren. Han har med seg kona og to døtre (4 1/2 år og 7 måneder gamle) samt en niese som er 13 år gammel. Dette får være nok for i dag. Ha det bra.

fruen.jpg

9/10-49

Ja, i dag er det ennu mere sommerlig enn igår, igrunnen mer sommerlig enn jeg har hatt det noengang hjemme. Det er fremdeles som en av de aller varmeste dagene hjemme, men det blåser sånn passelig friskt, og er helt varmt og deilig likevel. En har ikke følelsen av at kulden lurer like rundt hjørnet slik som hjemme.

Bortsett fra at jeg lengter hjem og savner deg og Signe har jeg det nesten altfor godt. Mye nytt og morsomt å se, hyggelige og snilde mennesker å være sammen med, lite å gjøre, god betaling og god mat. For øyeblikket sitter jeg i min kahytt og skriver til dere og spiser hermetisk ananas avkjølt i mitt eget isskap. Utenfor er det som sagt måneskinn og pasat og deilig. I morgen kommer vi inn mellom Kanariøene, vi skal ikke innom noen havner, men kommer til å ligge et døgn og bunkre hvalbåtene. Livet ellers går sin jevne gang ombord, og alle vet på en prikk hvad de skal gjøre, og gjør det fort og ordentlig til riktig tid.

Ha det bra.

10/10-48

Ja, i dag har vi ligget og bunkret hvalbåtene i le av Teneriffe, den største av Kanariøene. Vi har ligget ca 4-5 km fra land, men hadde ikke anledning til å komme inn. Været var nydelig, og jeg tror at øen Teneriffe er noe av det vakreste som finnes:

Nederst blå-blå sjø, virkelig blå og så krystallklar at når du ser hvalbåtene på nært hold ved kokeriet så ser det ut som de svever i vannet, og du ser hele bunden og ror og propeller når de går forbi. Så er det øya som fra alle kanter stiger i ville og forrevne daler opp mot «Piko del Teide» som er 3800 m høy og har en mikroskopisk snøkladd på toppen.

I alle dalene nesten helt opp mot toppen av fjellet ligger det strødd landsbyer med hvite hus, Nederst mot sjøen er det vingårder, så kommer bananplantasjer, appelsin-citron og andre fruktplantasjer, og på toppen, eller oppover mot toppen frisk grønn skog. Med hensyn til klimaet er det som en riktig varm sommerdag hjemme, men det blåser bestandig friskt.

Ja, andre opplevelser enn bunkringen og synet av Teneriffe bød dagen egentlig ikke på. Utover kvelden sank «Piko del Teide» i sjøen, og så er det igjen bare blått hav på alle kanter.

11/10-48

Ja, nu er varmen kommet for alvor.

solskinn.jpg

4 responses to “Brev fra skipslegen 3 Mot Afrika

 1. Hei Livet Leker,
  måtte bare innom for en liten kommentar hos deg etter din meget gode kommentar hos Virvar vedr. valg av rett ord – og ordet fitte.

  Jeg er ny hos deg, – men aner mye jeg har lyst til å lese. Flott at du tar vare på historie og bilder. Har selv bakgrunn i sjøfart med en farfar jeg aldri kjente som om mannskapet ikke lystret visstnok dengte dem til de ikke kunne …

  Er ikke lærer selv, – men voksen, – som kanskje du også er, og i offentlig tjeneste som bibliotekar.

 2. Hei Tonita, og velkommen hit på siden. Les og kos deg. Det skulle være greit å finne fram til de ulike temaene i side baren min. Den kunne nok vært bedre, men det er litt vanskelig å lage kategorier, synes jeg.

  Visst er jeg voksen, – 47 år gammel noen dager til.

 3. Hei Livet leker,
  så morsomt a lese brevene fra onkel Thorvald. Jeg husker han fortalte om kivet ombord.
  Det var da o.Thorvald og t. Gerd bodde i et lite hus ved siden av St,Josef. Jeg gikk dit etter skoletid for å høre på røverhistoriene til
  o Thorvald.
  Nå forstår jeg jeg at nesten alt var sant.
  Astrid.

 4. Næmmen, Astrid, så hyggelig at du er her. Velkommen inn. Det kommer flere brev etter hvert som jeg får tid til å jobbe med dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s