Brev fra skipslegen 2 Ting faller på plass

Jeg har tenkt fram og tilbake: Skal jeg publisere alle svigerfars brev fra hvalfangst, eller skal jeg bare skrive av dem som er riktig interessante? På den ene siden skal dette være leservennlig, og noen av brevene, særlig de første, er ikke særlig spennende. Samtidig føler jeg at jeg bør fortelle hele historien, og den er jo ikke like handlingsmettet hele tiden. Dessuten kan det være morsomt for familiemedlemmer som leser her å få tilgang på alle brevene. Så lander jeg der.

Dere som synes det blir kjedelig får heller skumlese. Jeg kan love at det blir betydelig morsommere å lese når Norhval kommer ut på fangstfeltet.

trio.jpg hus1.jpg hus2.jpg

På mange måter er disse tekstene mer dagbøker enn de er brev. Mange av dem er skrevet langt til sjøs, og det var ikke så ofte Thorvald fikk sendt en bunke hjemover. Likevel er det ingen tvil om hvem de er skrevet til. Øverst på hvert nytt ark står det: Kjære mor og Signe. På bildet over her står han midt mellom dem, og jeg mener bestemt at bildet er tatt enten sommeren 1947 eller 1948. Hans mor var Aagot Møller, og hun kan fortjene sin egen historie. Jeg har nevnt henne da jeg skrev om den lille koppen med den store historien. Signe er Thorvalds søster og vår kjære Tanten som døde sommeren 2006. Aagot satt hjemme i det store huset på Lisleby og gledet seg over alle brevene fra sin sønn som var ute på eventyr. Det var i dette huset jeg kom da jeg traff min Thv høsten 1974, men da hadde Aagot vært død i fem år. 

Denne gangen tar jeg med brev fra tre dager i oktober 1948. Thorvald hadde veldig sans for renhårige mennesker som klarte seg på egen hånd, og i brevet fra 4. oktober 1948 forsøker han på ingen måte å skjule sin beundring for kaptein Farmen, en mann jeg klør etter å finne ut mer om.

flagget.jpg
                                                                                                        

Nordhval 1/10-48

Skjøndte ikke hvor jeg var da jeg våknet i dag, og reiste meg i køyen og slo hodet i bokhyllen.

Vi er nu midt ute på Nordsjøen og det er riktig surt og ekkelt. Det blåser stiv kuling, og er en god del sjø, hvalbåtene som følger hiver voldsomt og tar inn vann over dekk hele tiden, men Nordhval går som et fjell i sjøen, og vi behøver ikke en gang slingrebrett ved middagen, som er helt førsteklasses, det får´n si.

Kapteinen er 50 år i dag, og telegrammene strømmer inn også pol ??? også uavbrudt har jeg inntrykk av. Vi klarer ikke telefonforbindelse med land i dag så jeg har sendt telegram.

Lite å gjøre i sykelugaren. Vi driver og pakker opp og plasserer alle tingene. Sykepasseren er forholdsvis grei, det vil si han er veldig ivrig og gjør alt det jeg sier, men han har ikke noen sykepleiererfaring. 

Maten er som sagt slik som jeg skrøt av hjemme.

 Ha det bra, god natt.

mannen.jpg

                                                                                                             

2/10-48

Vi gikk i formiddag gjennom Pentlandstredet mellom Orknøyene og England. Det er fremdeles kuling, og det er varslet kuling eller «Gale» over hele skottekysten. Har nye pat. (patienter). En har hatt med seg «barnekopper» hjemmefra. Gir dem penicillin. Vi har gått langs kysten av Hebridene i dag (og skottekysten). Det er solskinn men surt og blåsendes. Livet ombord går ellers sin jevne gang og jeg liker meg glugg ihjel. Massevis av nye og rare ting. God natt.

skipet.jpg

                                                                                                                     

4/10-48

I dag går vi langs irskekysten og har hatt Irland i sikte i hele dag. Det er pent vær og mildere (Det var grisaktig surt ute på dekket de første dagene). I dag har vi fått ryddet helt opp og er kommet i orden i apoteket og sykelugaren. Lagt inn en fyr med 3 dagers halsesyke. Mitt arbeide er: Kontortid fra 8-9. ( Frokost kl 1/2 8). Etter kontortiden fører jeg inn det som er gjort og greier opp med dem i sykelugaren, så er jeg i alle tilfelder makelig ferdig til kl 10.

Kl 1/2 11 går Bestyreren (Bestyreren er samtidig kaptein så hvis jeg nogen ganger sier bestyreren og andre kapteinen så  er det samme person) og skipslægen inspektionsrunde på skipet.

Bestyreren er ellers en flott type, han har på egenhånd uten forbindelse avansert fra dekksgutt på seilskute til den stillingen han har nu (Tjener kanskje 150 000 om året). Ombord rangerer han mellom kongen og vår herre og hans ord er lov som det heter. Han kan alt og vet alt som er å gjøre på Nordhval. Han kan gi narkose og skjære verkefingre og har lest tykke medicinske bøker med utbytte. Han er utdannet baker og telegrafist. Han er inne i fettsyrenes (hvalolje) høyere kemi som han diskuterer med kjemi-keren ombord. Han har like god greie på maskinen som maskinisten, ellers har han på egen hånd lært seg Engelsk, Tysk og Fransk perfekt, så bestyrer Farmen er litt av en kraft, og en som ikke er lett å lure.

Ha det bra.

8 responses to “Brev fra skipslegen 2 Ting faller på plass

 1. Det er rørende at læse den salgs gamle breve og se billederne. Har du tænkt på, at man kan overlade en kopi til det lokalhistoriske arkiv? Jeg har selv haft meget glæde af den lokalhistoriske arkiver, når jeg ville vide mere om min slægt.

 2. Tanten ligner sånn på Kathinka på de bildene.

 3. Jeg synes også det er rørende, Madame, og jeg hører svigerfars stemme i hodet mens jeg leser og skriver. Vi har vurdert å gi det videre til et hvalfangermuseeum, men det er nok litt tidlig for oss ennå. Vi har en datter i huset som utdanner seg til historiker, og kanskje vil hun bruke dette materialet til noe siden. I den andre sesongen han var ute, filmet Thorvald ganske mye. Dette materialet har vi vurdert å få over på dvd, – og så kunne vi kanskje gi filmene til et museum. Vi får se, – men tiden er ikke følelsesmessig moden til at vi vil gi det fra oss riktig ennå.

  Jeg ser både Marianne og Cathinka i Tanten, Marthe. Hun er så utrolig nydelig der hun står i solskinnet. Det er veldig, veldig synd at ikke jeg gjorde dette før hun døde. Hun ville ha elsket det.

 4. Du kan godt tage alle brevene med, og dem, der er kedelige, får et par billeder eller kommentarer.
  Der er, som du siger, noget med at hele billedet bliver spændende og helhedsbilledet omfatter heldigvis også «kedelige» perioder, hvor man kan slappe lidt af.

  Jeg synes at skibet på billedet (som må være en af hvalfangerbådene) ligger meget dybt i vandet! Og jeg kan da godt forstå, at der kommer vand ind over dækket hele tiden, bare der er lidt søgang. Uha. Heldigt at lægen var ombord på et større skib!

  Interessant at kapajnen var en «allround mand», det lyder som en, der har kunnet udnytte al sin viden; en god bred videnskabelig forståelse, dejligt, at det findes.

 5. Det er veldig spennende, Donald. Den kapteinen vil jeg absolutt ha tak i, så jeg kommer nok til å ta kontakt med museene på den andre siden av fjorden der rederiet holdt til. Jeg trodde bare jeg skulle skrive av noen brev, men plutselig er jeg midt oppe i en spennende historie.

 6. Tilbaketråkk: Brev fra skipslegen 3 « Livet leker

 7. Tilbaketråkk: Brev fra skipslegen 3 Mot Afrika « Livet leker

 8. Tilbaketråkk: Brev fra skipslegen - igjen « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s