Ut mot havet

Jeg kan ikke forstå dem som lengter etter snø nå i januar. For meg kan snøen bare ligge der oppe på fjellet og godgjøre seg. Får jeg lyst på vinteraktiviteter kan jeg komme meg midt opp i fjellheimen på tre – fire timer en fredag etter jobben. Det er holder for meg.

svaner.jpg

I dag har det vært et aldeles strålende vær. Sola skinte og det var fire, deilige, varme grader ute. Etter en tur på hytta, kjørte vi ned til Dypeklo for å gå en tur langs vannet. Det  var mange som hadde tenkt den samme tanken, og man måtte trå forsiktig for å ikke tråkke i familier med små barn, engangsgriller og pølser. Denne karen forsøkte å seg på litt sjølberging, men han så ikke ut til å få noe.

fisker1.jpg fisker2.jpg

Kanskje gikk det bedre med denne fluefiskeren. Her var i hvert fall utstyret i orden. Han sto trygt plantet ute i vannet med vadere og fluestang. Det er glatt på fjellet, og det kan vel hende jeg håpet på et morsomt motiv.

fluefisker1.jpg

Om vinteren er lufta ekstra klar, – klar å se på med rene farger, og klar å puste inn. Jeg må ut for å få litt luft, sier vi, og det er dette vi mener. Luft er det over alt, men først når vi kommer ut kan vi puste helt ned og inn i kroppen. Det er nok derfor vi nordmenn er så glade i å gå tur.  

fjorden.jpg

Det er ikke alt her ute som kan defineres som pent. Da Thv var liten lå den gamle mina fra krigen midt på stranda. Det var midt på 1960-tallet, og da var den hel og fin. Nå ruster den i stykker der den ligger gjemt under en busk. Ennå er det noen år til den er helt borte. Djupeklo er midt i gammelt stenhoggerland, og over alt kan vi se rester etter hoggernes virke. Mange steder ligger store stenblokker som aldri ble brukt til noe fornuftig. De ble bare liggende igjen. Vakkert er det ikke, men det hører på underlig vis hjemme her ute. Stenblokkene og kilehullene i fjellet forteller en historie om hardt arbeid og om forsøk på å ha noe å leve av den gang det var trangere kår enn nå.

mine.jpg stenhogg.jpg

En dåre skriver sitt navn alle steder, – og sånn er det her også. Granitten er hard å jobbe i, men kunne stenaldermannen, så kan vi. Det er få farger som slår den Østfoldgranitten får når solen skinner på den en vinterdag i januar.

ristninger.jpg

Utsikten her ute er formidabel. Vi ser øyer og holmer, danskebåten som er på vei fra Oslo til København og alle fritidsbåtene som er ute på fjorden i det fine været. Når det er klart og kaldt sånn som i dag, kan vi se tvers over Oslofjorden og over til Vestfold. Det er nesten så en kunne være fristet til å padle over.

utsikt.jpg

Reklame

7 responses to “Ut mot havet

 1. For noen fine bilder du har tatt. De gjengir stemningen, og jeg savner den norske kysten når jeg ser dem:-)

 2. Vi er nogle forvoksede børn i Danmark, som ikke bare lige kan tage op på fjellet.
  Da jeg som nybagt bilejer i 1979 skrabede sne af min lyseblå folkevogn stod der en mand ved siden af og sagde «Det er godt nok irriterende at skrabe sne» – jeg havde mest lyst til at sige «Jamen så lad os lave snebolde i stedet for:-)!»

  Når man først er kommet dertil, at snevejr er irriterende, så har man da mistet sansen for livet, har man ikke?

 3. Snøvær er ikke irriterende, Donald, men det gjør hverdagen ganske slitsom innimellom. Når jeg har tid og fri, så kan det være deilig, men når jeg har det travelt om morgenen og alt har snødd igjen og veiene er glatte, så hender det jeg ønsker meg 3 varmegrader. Og jeg har ikke mistet sansen for livet 🙂

  Kysten er deilig, Judith. Jeg tror man blir litt avhengig av den. Da vi bodde i innlandet noen år, fikk jeg sånt sug etter å komme ut for å se åpne landskap og hav.

 4. Nej selvfølgelig har du ikke mistet sansen for lek og liv – livetleker:-)

  Det forstod jeg på din tekst, og det er også nogle dejlige, stemningsfulde billeder fra klipperne og fra kysten.
  Jeg kom bare til at tænke på, at jeg længes efter sne. Vi havde sådan en dejlig sne sidste år. Bilen ikke kunne komme ud p.g.a. snedriver:-)

 5. jamen, sikke dejlige billeder. og sikke en smuk kyst, I har, Hege. man får frisk luft i lungerne bare at kigge på dem:)
  god arbejdsuge!

 6. Og tenk, dere ser bare lyset og fargene, – men lukten får dere ikke med dere. Det lukter saltvann, tang og bare mmmmmmmmmm!

  Velkommen!

 7. Du bor tæt på enestående smukt natur, Hege. Og du forstår heldigvis at værdsætte det. Tak fordi du vil dle med os andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s