De skriver i avisene, de blir intervjuet, – og de har en ting til felles: De kan alt, alt, om skolen, om lærerne, om undervisningen, – og mest kan de om det som er galt. Selv har de ikke satt sine ben i en tavle de siste tjue årene, likevel er de eksperter.
Etter at resultatene fra Pisaundersøkelsen ble offentliggjort har dommedagsprofetiene haglet over oss. Det er ikke håp! Norge har ingen framtid! Vi kommer til å gå under og nedenom og hjem! Godt vi er advart. Og jeg forstår ingen ting, men det er ikke alltid jeg forstår så mye, jeg er tross alt lærer.
Kanskje hadde mitt årskull tilbake på 1970-tallet gjort det bedre på Pisaundersøkelsen enn våre elever gjør. Vi lærte nemlig grunnleggende matematikkferdigheter. Til gjengjeld strandet vi fort hvis vi fikk en problemløsende matteoppgave. Sånt hadde ikke vi, men vi kunne vår gangetabell, det skal vi ha. Stiler kunne vi også skrive, men bare fortellinger. Skrev vi en god fortelling med maleriske skildringer og mange adjektiv, så fikk vi høre hvor strålende flinke vi var. Klisjeer, sier vi til våre elever når de skriver sånt. Våre elever må og kan skrive i flere sjangere. De sjonglerer mellom faglitteratur og skjønnlitteratur, og til eksamen må de pinadø skrive en tekst av hvert slag på fem timer.
Da jeg var elev kunne jeg ramse opp årstall så jeg ble tørr i munnen, og jeg kunne gjenfortelle hele andre verdenskrig. Det kan mine elever også, men det er ikke lenger nok. Nå skal de også kunne redegjøre for politiske ideologier, og de skal kunne reflektere over hvorfor noen land er rike og noen er fattige. Da jeg var femten, hadde jeg ikke kjent igjen en ideologi om jeg fikk den i matpakka mi.
Vi driver bare med dill i skolen, står det i avisen. Det er bare kultur og diskusjoner og gruppearbeid, og ingen læring finner sted. Visst har vi konserter og teaterforestillinger, og kanskje blir det av og til for mye. Det diskuterer vi stadig. Men for mange av våre elever er skolen den eneste arenaen der de møter den slags kultur. Kulturtilbudene i skolen er en del av det norske demokratiet. En del av den tiden vi kunne brukt til å pugge gangetabellen blir brukt til å diskutere og jobbe i grupper. Det tar tid, – og kanskje blir det av og til litt mye. Det diskuterer vi også stadig vekk, og vi revurderer og forsøker å finne en balanse. Men hvis norske elever kunne bli best i Europa på demokratideltagelse, på antirasisme, på solidaritet – ja, da kan jeg leve med at noen av dem må slå opp i den store gangetabellen.
Selv rusler jeg bare rundt her i klasserommet sammen med elevene mine hver dag året rundt. Vi går visst her og tuller og leker skole, og ingen ting lærer de. Sist uke hadde vi en stor prøve om Den kalde krigen. Den hadde sikkert vært peanuts for alle dem som vet så godt hva vi driver med i skolen: Nitti minutter og åtte sider med spørsmål om Marshallhjelp og delingen av Tyskland, Trumandoktrine og borgerkrig i Hellas, Berlinblokkade og Berlinmur, Sputniksjokk og Cubakrise, Khrustsjov og Kennedy, 1947 og 1962. Om de kunne det de skulle? Gjennomsnittskarakteren i klassen var 4 +, og da snakker vi om resultatene til et gjennomsnitt av norsk ungdom. Vi har nemlig ikke så mange spesialskoler i Norge. Det har veldig mange av de andre landa på Pisalista. Hos oss er alle med både på både Pisaundersøkelser og historieprøver. Det er flest vanlige Ola og Karier, men statistisk sett har vi også elever med store, store lærevansker, elever som nettopp har lært seg norsk, elever med psykiske problemer, – hele spekteret. Og likevel klarer de seg så bra. Pussig!
Denne uka jobber vi med reklamesjangeren. Det handler om å lære å se på omverdenen med et kritisk blikk, gjenkjenne markedskreftene og kanskje bli bedre rustet til å ta selvstendige valg. Ingen ting som ville interessere dem som lager internasjonale utdanningsundersøkelser, og da er det sikkert helt uvesentlig. Men vi gjør det nå likevel vi da; som alt det andre vi driver med i skolen er det nemlig en bestilling fra politikerne våre.
I dag har vi skrivedag. Elevene skriver artikler: Fordeler og ulemper ved bruk av PC i skolearbeidet. Det er en forøving. De har tidligere skrevet et førsteutkast som jeg har gitt respons på, og nå skal de gjøre ferdig artikkelen sin. De skal lære å argumentere, de skal lære å diskutere, de skal bli bevisste på at de kan bruke språket til å tenke med. Kanskje noen av dem forstår at de har en stemme, en mening de kan hevde neste gang de kommer opp i en diskusjon. Det er sånn vi får deltagende samfunnsborgere, men det er sikkert helt uvesentlig.
Det verste er at jeg har kokt en kopp kakao til dem. Jeg tenkte de kunne ha det litt hyggelig mens de sitter her og skriver i tre lange timer i januarmørket. Tenk kakao!
Ikke rart det går så dårlig med norsk skole.
For et fantastisk innlegg! Med illustrasjonene til, blir det masse fine dobbeltbetydninger i det du skriver. Jeg tror elevene klarer seg kjempebra, jeg. Pisa er en ganske skjev målestokk, pun intended.
jeg hadde en periode i forfjor en amerikansk internettvenn, og hver gang vi pratet diskuterte vi så busta føk. Men det var ett område jeg nesten måtte gi opp, og det var skolen. For hver gnag det kom frem eksempler om hvordan norsk skole ER, trodde han jeg kom med teoretiske fabuleringer om hvordan de burde være. «Det er sikkert bra,» sa han «men det vil aldri fungere i praksis». Nesten uten privatskoler? Gratis skolegang også på høyere nivå? Religionsundervisning der man lærer om alle religioner? Samfunnsfag der man også lærer om utenlandske styresett? Nei – det måtte være en av kommunistfantasiene mine, som jeg måtte forstå at aldri ville fungere.
Så feil kan man ta.
Og pisaundersøkelsen kan ta seg i rompa.
Men litt mer penger burde dere nå hatt.
Takk for kommentarer, jenter.
ÅÅÅÅÅÅ Hege sååååå glad jeg er i deg og alle de andre som FORSTÅÅÅÅR!!! YOU SAID IT! NO MORE COMMENTS!
Spændende indlæg!
Vi har samme mistro til Pisa her, og den undersøgelse siger bestemt ikke alt! Det gør journalister heller ikke – det ved jeg af bitter erfaring. Jeg er siker på, at I lærere gør et kæmpe arbejde, og at eleverne ved alt det, de skal vide. I vore dage er det vigtigst at vide, hvor man skal finde information, i stedet for at have det hele i hovedet, som man skulle have for 40 år siden.
Jeg har en lærervenninne. I jula ble hun dritings og pissa på Pisa.
Ja, det måtte bare nevnes.
Hmrft! 🙂
Heldig er dine elever som har sånn en reflektert, klok, kreativ og varm lærer.
Forøvrig er jeg veldig fascinert av bloggen din. Du skriver godt. Liker miksen mellom humor og alvor.
Hm.. vurderer å forsøke selv, men tenker som deg i starten av din bloggproses – tør jeg? kan jeg? tidsbruk? etiske dilemmaer?
God helg – i Tuvas etterdønninger – ønskes deg!
Mvh Elisabeth
Velkommen på bloggen min, ELisabeth, og takk for hyggelige ord.
Jeg synes absolutt du skal prøve selv, men ta det litt med ro. Hvis du har lest mange blogger, så kan du bare starte opp, for da kjenner du sjangeren, – men det er nødvendig. Min blogg er snart ett år gammel, men prosessen startet et halvt år før jeg begynte å skrive. Jeg leste noen faste blogger hver dag i et halvt års tid, noen av dem du finner i sidebaren min. På den måten ble jeg kjent med sjangeren. Jeg lærte noe om hvordan jeg ville/ikke ville at min blogg skulle være osv. Det viktigste er dette med mottakerbevisstheten. Jeg må ta hensyn til at alle i min familie leser her inne. Dessuten leser flere av kollegene mine, – også sjefen min av og til, tror jeg. Noen av elevene mine er faste lesere, og det er selvfølgelig også venninnene mine. Det blir mange hensyn å ta. Men det er ikke bare dem jeg må tenke på. Jeg tenker faktisk også at de barnebarna mine som ennå ikke er født skal kunne lese det jeg skriver. Alt dette sier jeg ikke for å skremme deg, for dette er bare så utrlig moro. Men det er lurt å tenke litt før man fyrer løs.
Som du ser, skriver jeg mye om skolen og jobben, og det er jo et etisk minefelt. Likvel går det mye lettere enn jeg hadde trodd. Når det skjer noe negativt eller vanskelig på jobben som jeg vil skrive om, så skriver jeg heller om noe tilsvarende som skjedde for ti år siden. Ingen av elevene mine eller kollegene mine kjenner det igjen. Når det gjelder hverdagslivet, så er det helt ok å skrive om. Det synes både unger og voksne at er hyggelig. Når jeg er i tvil, så spør jeg.
Bildebruken er også vanskelig. Familien og de nære vennene har sagt ja en gang for alle, så dem publiserer jeg. Når det gjelder elever, så publiserer jeg oversiktsbiler og gruppebilder litt på avstand uten å spørre. Noen ganger ringer jeg foreldrene og spør om å få legge opp ansiktsbilder av ungene deres. Folk jeg møter i det offentlige rom, spør jeg ikke. Det gjør heller ikke NRK når de filmer på Karl Johan en lørdag formiddag. Ellers bruker jeg sprayboksen på PainShopPro.
Gå inn på Liselottes blogg (slagtenhelligko). Så vidt jeg husker har hun en tekst som handler om hvordan man skriver en blogg. Sjekk den. Hun er proff.
Ellers anbefaler jeg WordPress som vert. De er utrlig lette å navigere i om du ikke er veldig datanerd. WordPress er først gratis, og jeg hadde ikke fylt den plassen som var gratis før etter sju måneder, – selv ikke med min enorme mengde bilder. Da det var fullt, begynte jeg å betale, og det er billig. Nå har jeg all den plassen jeg kan drømme om, så her er det bare å skrive inn i evigheten.
Send meg en lenke når du har kommet i gang, da. Lykke til!
Tilbaketråkk: Vær forsiktig lille finger hva du skriver « Livet leker