Lille julaften 1986

Vi flyttet inn i huset vårt sommeren 1986, og det var nesten en ruin. Det hadde stått tomt i et par år, og de eneste beboerne hadde vært noen katter som hadde gått ut og inn hele vinteren. Do fantes bare i kjelleren, og lite var gjort siden huset ble bygd av en flink byggmester i 1927. Nok å ta i, med andre ord.

Lommeboka vår var slunken, men vi var unge og entusiastiske og velsignet med en snekkerfar. Det gikk framover. Først bygde vi bad oppe, så installerete vi nytt kjøkken og pusset opp alle rom. På 1950-tallet hadde noen spikret kryssfinerplater på fyllingsdørene, men resten av «originaldelene» var intakte. Det jeg husker ekstra godt var jobben med vinduene. Jeg, lille jeg, sto med varmelampe og fjernet all maling fra hvert eneste vindu. Så pusset, oljet og malte jeg dem. En glassmester hjalp meg med å sette inn glass igjen, og så var det til med det siste malingsstrøket. Det var en stor jobb, men vel verdt slitet. Vinduene er like fine den dag i dag.

Lille julaften var mye gjort, og jeg husker den dagen som om det var i dag. Marthe var to år, og føk mellom bena våre som en liten mus. Da kvelden kom fikk vi henne i seng, og så skulle juletreet pyntes. Vi hadde en del romantiske forestillinger om at alt skulle være som det alltid hadde vært. Tradisjonene fra vår egen barndom skulle videreføres, og det betydde at barn ikke skulle være med på juletrepynting. De skulle våkne opp på juleaften morgen til et julepyntet og glitrende hus.

Så sto vi der i ti-ellevetida om kvelden. Juletreet var tatt inn, og over hele huset fløt det av leker og julepynt. Mureren hadde vært der om formiddagen og gjort ferdig peisen vår, og nå skulle den males. Thv sto med hodet i et malingsspann, og på kjøkkenet huserte jeg med surkålkjelen.  Over alt var det kjeler og mat. I oppvaskkummen sto en kjele stekesky til avkjøling, og i ovnen var en ribbe.

Julaften skulle feires hos oss, og mine foreldre, Thvs mor og hans to brødre var ventet. Mye sto på spill for den som var ung og ville klare alt. Så ringte telefonen. Det var slektninger i Vesterålen som ville ønske oss god jul. Jeg pratet med dem, mens jeg så utover kaoset i stua. Klokka var blitt elleve om kvelden, juletreet var ennå ikke pyntet, peisen halvmalt – KAOS!

Da jeg kom ut på kjøkkenet oppdaget jeg at Thv hadde helt noe skittent vann opp i kjelen som sto i oppvaskkummen. Han hadde ikke forstått at det som var i den kjelen var grunnlaget for sausen vi skulle spise dagen etter.

Allerede da hadde vi vært kjærester i tolv år, og vi hadde knapt sagt et surt ord til hverandre. Det skulle det bli en endring på akkurat nå. Da jeg oppdaget hva han hadde gjort, gikk jeg helt fra konseptene. Jeg gråt og kjefet og hylte og skrek. Det minnet stygt om et lite nervesammenbrudd. Det ble rett og slett for mye for meg.

Da jeg fikk tatt meg sammen, kjørte vi på og fikk gjort unna et minimum av hva som måtte gjøres for å få julen i havn. Så satte vi oss ned med en akevitt, og tok oss en nødvendig prat. Sånn ville vi ikke ha det. Der og da la vi en plan for hvordan vi skulle innordne oss før jul heretter: Juletreet skal pyntes minst to dager før julaften, ingen ting skal pusses opp eller males helt inne i julen, og viktigst: Alt skal være ferdig den 22. desember. For selv om alt er ferdig, er det likevel alltid noe som må gjøres den siste dagen. Ferdig er aldri helt ferdig.

Det er 21 år siden vi hadde denne forferdelige opplevelsen, og det ble med den ene gangen. Vi har fulgt de reglene vi laget oss den natten, og det har faktisk gått aldeles utmerket.

Så lærte vi det.

Reklame

6 responses to “Lille julaften 1986

 1. Glædelig jul, Hege, til dig og Thv og ungerne. Og tak for skønne indlæg i de måneder, jeg har kendt dig. Det var godt at læse, at kaos ikke er indtruffet siden dengang for 21 år siden.

 2. Takk det samme til deg, Madame. Og litt kaos har vi nok hatt både titt og ofte de siste 21 årene, – men eksplosjoner og store krangler har vi ikke hatt, – heldigvis.

 3. Fabelaktig historie.

  Mannen min har bursdag 22.12 og da er vi per def. ferdige. Alt vi ikke har gjort, kan vi gjøre etter disse dagene og blabla. Så har vi en som har bursdag 30.12 og det betyr at julen er over da.

  God julehilsen fra betty

 4. Her hos oss forsøker vi også å avslutte jula den 30. og jeg vil aller helst ha juletreet og pynten ut på nyttårsaften. Da er nok nok! Det som var så koselig for noen dager siden, blir plutselig voldsomt og alt for mye når arbeidsdagene nærmer seg. Men i år må det få stå, for vi skal feire nyttårsaften her hos oss.

  Julehilsen til deg også.

 5. Tilbaketråkk: Same procedure « Livet leker

 6. Tilbaketråkk: Tjuvstart | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s