A Festival of Nine Lessons and Carols

Ni lesninger er mange for den som er fire år i romjul, – og enda mer blir det når det skal synges mellom lesningene. C og M har vært med på konsert i kveld. Skal man lære seg å sitte stille, så må man en gang begynne å øve. Vi begynte i dag. Første øving og første lesing. Marthe kom hjem på juleferie, og så dro vi i Domkirken for å høre på A Festival og Nine Lessons and Carols.

kirken.jpg

Denne konserten er tradisjon her i familien, selv om det har hendt at vi ikke har rukket det. Da Marthe og Henrik var små, sang de i kirkekoret. Jeg husker godt hvor urolig Henrik sto det første året, – han var vel omkring fire år. Og så var jeg redd for at noen skulle antenne Marthes lange hår når de gikk i prosesjon oppover kirkegulvet. Nå er det andre unger som synger der, men vi liker fortsatt denne engelske måten å synge julen inn.

inn1.jpg inn2.jpg

Det starter med responsorium. C og M ble målløse og stirret og lyttet med åpen munn. Dette var flott. Så kom lysprosesjonen med alle sangerne, og det var nok å se på: Hundre korsangere med stemmer som løftet taket i Domkirken enda høyere enn det allerede er, masse levende lys, små barn og voksne. Det var nok til å holde våre to små i ånde en stund.

kor1.jpg

Adam är førdriven etter første lesning var litt spennende, og da vi alle sang med i Å, kom nå med lovsang etter tredje lesning, satte C i å dirigere. Ikke rart det låt flott med en sånn dirigent. M syntes trompetene ble i voldsomste laget, og det er virkelig en mektig lyd. Hun holdt seg for ørene. Jeg håper ingen ble fornærmet.

konfirmant.jpg fram.jpg

Da vi kom til Gammel Mariavise etter femte lesning, kulminerte tålmodigheten, og det ble for mange spillopper i benkeradene. Vi måtte legge inn et hvileskjær. Det foregikk på galleriet. Der oppe kunne vi se rett ned i hodet på alle korsangerne uten at de så oss. Så var det spennende en stund til.

galleri.jpg

På veien ned stoppet vi for å høre på trompetistene som hjalp til med Gloria in excelsis deo. Lyden var om mulig enda sterkere her oppe, men denne gangen holdt M hendene borte fra ørene.

trompet.jpg

Granittrappene ned fra galleriet går i spiral, og de er ganske morsomme – og skumle – å løpe i. Det gikk rundt og rundt og rundt og rundt akkompagnert av Med jubel lød et englekor så man ble helt svimmel av både runddans og sang. 

trapp1.jpg trapp2.jpg

Mens vi var på galleriet hadde de der nede kommet gjennom både sjette og sjuende lesning, og nå måtte vi skynde oss, for jeg ville ha med meg Høyr kor englar syng i kor. Det er det viktigste med hele konserten. Her får alle vi som sitter i benkeradene også leke korsangere. Lyden er så mektig at det kryper nedover ryggen og jeg får ståpels. Orgel, trompeter, pauker og alle korsangerne. Jeg synger fra dypet av magen, – og ingen hører hvor surt det låter. Til det er lyden for sterk. Deilig, deilig!

skilt.jpg

Etter åttende lesning roer det hele seg ned, og vi får noen søte, små barnesanger. Marthe smiler når barnekoret synger Løp, Josef, løp. Den har hun sunget til kjedsommelighet de årene hun var med i koret. Så kommer Sov nå, mitt barn, og den tok M til seg, Hun ville sitte på fanget for å bli kilt på ryggen. Det var langt over sengetid.

Etter niende lesning var vi klare for finalen. Den var som vanlig Deilig er jorden. Det begynner med at korene synger første vers, så får vi være med, og i det siste verset stemmer trompeter og pauker med så det må høres tvers gjennom byen.

Ute var det mørkt, kaldt og deilig. Det er virkelig jul.

Reklame

9 responses to “A Festival of Nine Lessons and Carols

 1. en dejlig start på julen. Det er mange år siden jeg har været til de ni læsninger. Domkirken må være vældig smuk at opleve med alle de mennesker,som synger, læser og spiller.

 2. Det er fantastisk, Lene. Det er nettopp størrelsen og det store antallet sangere som gjør det så flott. Den voldsomme lyden, de lyse vakre overstemmene som nesten lever sitt eget liv mellom takbjelkene gjør at man blir fulltstendig fylt av musikk.

 3. Jamen Hege, hvor er det smukke billeder. Jeg bliver helt rørt over det søde, unge smil og de dejlige børn.
  Din rapport om børnenes måben over musikken fortæller mig at musikken har en opgave i vores liv. Ståpels! ja man kan mærke de små hår i nakken rejser sig, mærkværdigt, men sådan er det.
  Du fortæller så levende, tak for det:-)

 4. Jeg vil bare si meg enig i det Donald sier, ståpels fikk jeg også da jeg leste dette her, du skriver bra Hege.

 5. Løp josef løp er da slettes ingen søt liten barnesang, nå får du gi deg, mor. Vill og actionspekka er den!

 6. Jeg bliver også helt rørt over dine dejlige billeder! Og sikke en oplevelse, det har været.

 7. Unnskyld, Marthe. Det har du rett i. Den er jo kjempeskummel.

 8. Tilbaketråkk: Om å haike på en stemning « Livet leker

 9. Tilbaketråkk: Hele skolen synger « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s