Julen är her

I dag er det en uke til julaften, og nå er det faktisk jul. I hvert fall er det jul for oss som jobber på skolen. Vi skal bare være sammen i to dager til, og så er det ferie. Skal vi jule litt sammen, må det skje nå. I kantina øver skolekoret til konserten de skal ha for elever og lærere til onsdag. Marianne dirigerer, veileder, roser og riser, – og Gunnar sitter ved klaveret. De er imponerende de to. I løpet av noen ganske få dager klarer de sammen med en gjeng elever å snekre sammen et program, øve det inn og presentere en liten førjulskonsert som absolutt alltid er vellykket. Vi andre kan bare glede oss, og det gjør vi. Selv om jeg har vært med på dette siden middelalderen, får jeg likevel tårer i øynene når de synger med de klare stemmene sine:

Julen är här och lyser frid på jorden
Glädjen är stor
I ett barns klara ögon bor den
Julen är här! I våra mörka länder
Kom låt oss ta varandras händer
När julen är här

kor.jpg

Selv er jeg ikke så glad i disse innspurtdagene. Elevene har naturlig nok forventninger om litt klipp og lim sånn rett før jul, men denslags er det lite av hos oss. Jeg får grønt flass av det, – og utsetter det i det lengste. Dessuten er vi tiede klasse, og vi har arbeid å gjøre. Den siste uka har vi faktisk skrevet tekster, og det er noe som samler tankene. Noen foretrekker å skrive i klasserommet. Der er det også størst sjanse for å få huket fatt i en lærer om man sitter fast. Andre finner seg en arena et annet sted. Når det er kaldt ute, og man egentlig er litt pjusk, kan det være godt å ligge på magen under et skinnpledd. Det kan bli fine tekster av sånt.

skrive.jpg gutta.jpg mskriver.jpg

Sånn et kvarter før tiden i dag var det en av lærerne som foreslo at vi skulle Call it a day, – men da var det faktisk elever som protesterte. De var ikke ferdige. Det er fortsatt noen som ikke er i mål med oppgava om u-land og i-land, og enkelte mangler også noe på Jane Eyre-heftet sitt. Det er nok å ta i.

Men i dag har vi løsnet litt på snippen. Det er tross alt nest siste ordinære skoledag. Selv tok jeg meg faktisk tid til et slag bordtennis. I pausene er det alltid noen som spiller, og så lar jeg meg friste når jeg går forbi.

tennis1.jpg tennis2.jpg

Og selv om det skal jobbes, så finner de fleste rom for noen alternative aktiviteter innimellom. Noen klipper julepynt, og så er det de som er litt mer fysisk anlagt.

klippe.jpg akrobat.jpg

En liten flørt med han som sitter i elevvakta kan også være med på å berike dagen. Egentlig er det time, og egentlig skulle de bare ned å kopiere noe, og i klasserommet venter læreren, – men før de visste ordet av det sto de med halve kroppen inne i luka.

vakta.jpg

Ute er det kaldt, og trær og busker har fått sukkerdryss. Når man kikker inn gjennom vinduene kan det se ganske koselig ut inne på en skole en mandag i desember. Kanskje ikke så rart at det ikke hastet med å dra hjem.

froststort.jpg frost.jpg frost2.jpg

Og enten jeg vil eller ikke: I morgen er det quiz, film, grøt, godterier, ståk og mas. Jeg overlever nok det også, – og om ikke annet, så får jeg julestemning av det.

Julen är her!

kikke.jpg

7 responses to “Julen är her

 1. så pittelita du ser ut bak det store bordtennisbordet. Kul sladding av motspillerens øyne forresten, ser ut som om han ryker av konkurranseiver 😛

 2. Jeg elsker det. Som du vet har jeg lite å gjøre på idrettsarenaen, – men akkurat bordtennisrekkerten har jeg dreis på. Hah – jeg slo ham ned i støvlene. Og lita er jeg jo, – lita og nett.

 3. Julen er her!
  Jeg kan også blive rørt over et vers som det.

  … det er jo godt at vi har noget at glæde os til midt i mørket. Selv om vi har masser af elektrisk lys, så er julelys nu noget andet!

 4. Julelys og unger, – Donald. Det er synd du ikke kan høre dem synge. I dag har de øvet fra halv ni til to, og hele dagen har vi gått i lyden av unger som synger og synger og synger.

 5. Sikker en dejlig skole med gode lærings facilitetter – de ser energiske ud – de unge i 10. klasse. Og et slag bordtennis – det elsker jeg også – især at spille rundt om bordet…
  Først på fredag går eleverne i min datters og søns skole på juleferie

 6. Her begynner vi ferien i dag. Ungene gikk hjem klokken tolv, og så hadde vi kaffe og kaker med pensjonistene og de som er i permisjoner. I kveld er det julebord på skolen, og så er det ferie, deilig ferie.

 7. Tilbaketråkk: Jul og mange slags stemninger « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s