Knask eller knep

Nå har vi snubla i gresskar og stearinslys i mange dager allerede. Vi glemte nesten hvilken dag som faktisk er halloween. Tidligere het det bare allehelgensdag her hos oss. Allehelgensdag feires fortsatt den første søndagen i november, og på kirkegården er det hundrevis av tente lys kvelden før. Da ungene var små, tok vi dem med på kirkegården i mørket om kvelden en gang. Det var en helt spesiell stemning. Mange sier nå at de ikke liker den nye halloweenfeiringa. Den er utenlandsk, den er kommersiell osv. Det meste av tradisjonene vi tror er genuint norske, har vi henta andre steder fra, og det er ikke noe merkverdig i at vi legger nye tradisjoner til de gamle. Det er vi som er voksne som må bestemme hva vi vil legge i denne feiringa. Kanskje kunne vi kombinere det gamle med det nye? Det kan være fint å ha en dag da man minnes sine døde og går på kirkegården og tenner lys. Så kan ungene få leke litt galgenhumor etterpå. Og i går var det altså halloween.

Det skulle vi få merke.

h2.jpg h1.jpg

Onsdag er barnedag her hos oss, og i går var det tre små her. C var på fest hos en kamerat fra barnehagen. Jeg er imponert over hva noen mennesker orker å stelle i stand på en onsdag i november. En stor skokk unger ble ønska velkommen til mat, leker og godtejakt. Her hjemme begynte dørklokka raskt å kime etter barne-TV-tid, og det skulle den fortsette med i et par timer. C og M løp om kapp til døra hver gang. Godteposen ble funnet fram og alle fikk.

h4.jpg h6.jpg

Kostymene skulle visst være skumle, men de fleste var nok mer søte enn skremmende. Jeg husker fra tidligere år, at de minste barna har hatt med seg en voksen stående i kulissene. Sånn var det ikke i går, – og jeg ble litt forundra da det ringte på døra klokka 20.30. og en liten førsteklassing sto der ute sammen med en litt eldre bror. Da sov M søtt i sin seng etter å ha åpna døra et utall ganger.

hh5.jpg h3.jpg

Etter hvert stilna det her hos oss, og posen var for lengst tømt. Ikke så mye som en liten skumbanan var igjen for å friste meg. Og i dag tidlig kunne vi lese i avisa at barn i Halloweenkostymer har bedrevet grovt hærverk flere steder i landet.

Det er i grunnen mer enn skremmende.

hstort.jpg

Reklame

7 responses to “Knask eller knep

 1. Jeg syntes ungerne så søde og uhyggelige ud. Haloween traditionen er ikke fænget an her i Danmark/København…..

 2. Hvor ser de søde/uhyggelige ud (mest søde) Her hos os kom der ikke nogen og ringede på ej heller skulle sønnike eller nogen i hans omgangskreds til haloween.

 3. Det er spændende at læse, hvor meget haloween har slået an hos jer. Jeg tror heller ikke, det ses så meget her – nok mest i børnehaver. Der kom ikke nogen og bankede på vores dør. Men ved fastelavn er det meget udbredt, at børnene kommer til ens dør.

 4. Jeg har bare sett ei lita heks, og det var på onsdag kveld. Kanskje jeg har vært på galt sted, eller kanskje ingen ringer på 7 etasje i ei blokk full av pensjonister for å få snop?

  Men går de fremdeles julebukk? Syns jo det morsomme er å legge til nye tradisjoner, ikke å bydde ut de gamle.

 5. Julebukk er det beste! Og det er fint å få kle seg ut to ganger. Dessuten- det er ikke skummelt å være julebukk. Jeg syntes det var skummelt å gå Halloween…

  Du har en så flott og stemningsfull blogg, Hege!

 6. Her hos oss har halloween fenget voldsomt, Marianne, men det har altså skjedd de siste få årene. Og ungene er søte, særlig de minste. Til gjengjeld har julebukktradisjonen nesten dødd ut. Kanskje dere skulle gå julebukk igjen, Virrvarr? Noen venner av oss bedrev det etter at de var blitt voksne, og det var like moro for dem som for oss som fikk besøk. Det var ganske spesielt å få besøk av voksne julebukker som sang og underholdt på dørstokken. De fikk godterier, og en akevitt før de gikk videre.

  Den lille heksa du så var i hvert fall ute på riktig dag, Marthe. Det var onsdag som var halloween.

 7. Tilbaketråkk: Den oransje kvelden « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s