Det er’kje greit å vera foggel i dag

Skolen vår ligger i skogkanten, og i skogen lever skogens dyr. Vi ser ikke så mye til dem. Bare ekorn og fugler vimser rundt hushjørnene i håp om å plukke opp noen leftovers fra matpakker som ikke falt i smak. Noen ubudne gjester flytter også inn. En hel musefamilie overvinter i kriker og kroker inne på skolen. Vi ser dem når vi er her på kveldstid og det er stille, – men det er en annen historie.

out.jpg

For noen år siden laget en gruppe lærerstudenter et fuglematerbur. Poenget var at det skulle kunne fylles fra innsiden av et innoverslående vindu. Ute skulle det beskytte fuglene fra å bli spist av katter eller andre sultne dyr.

innenfra.jpg

Her om dagen satte vi det opp. Det passet glimrende utenfor det ene vinduet vårt. Jeg fylte på med epler, talgballer, solsikkefrø og brødsmuler. Fuglene lot seg ikke be to ganger. Allerede første dagen var det fullt i buret.

eple1.jpg kugel.jpg pippegakkemat.jpg kongel.jpg

Foreløpig er det mest kjøttmeiser vi ser, men håpet er at det også skal komme andre fugler på brettet. Ekorn er faktisk også velkommen, men jeg er ikke helt sikker på om det kommer inn gjennom gitteret. Vi får vente å se.

pip3.jpg pip2.jpg pip1.jpg ful3.jpg

Hyggelig underholdning er det i hvert fall, særlig for de elevene som har vinduet rett foran seg. Jeg ser nok at blikket glir bort fra tavla med Ibsen og over på fugleburet der det koker av liv.

mot.jpg

7 responses to “Det er’kje greit å vera foggel i dag

 1. Det er en sjov idé, I har fundet på! Og jeres elever lærer samtidig om fugle. Det er genialt, at fuglene er beskyttet mod katte og andre fjender, mens de spiser. Jeg ser ind imellem rovfugle, der slår ned på de små fugle, mens de spiser, og det kan jo ikke ske i den slags spisebur.

 2. Hvor er det en flot og genial ide……. Tænk at sidde indenfor og se disse fugle spise. Jeg kunne nu heller ikke lade være med at se de omgivelser skolen ligger i, der er kun et at sige; Whaaaaaaaauuuuuuuuu

 3. Ikke for at være hellig på dette punkt. (her i huset fodrer også selv vildtet).
  Men fodring er faktisk stærkt konkurenceforvridende for vore trækfugle.
  Vinterens kulde og sult burde reducere standfuglenes tal på samme måde som et flere tusind kilometers træk gør det for trækfuglene.

  Der er desværre langt flere sjælne arter blandt trækfuglene, som ikke nyder godt af vores overflod, end der er blandt standfuglene.

  Undskyld; men det var lige den onde fe i Tornerose, som fik lov at stikke hovedet frem. Ideen er jo god!

 4. Du har helt sikkert rett, Farmer. Men vi gjør jo dette for at elevene skal få se fuglene på nært hold, kanskje se noen nye og lære noen navn. Planen er å få tak i en sånn plansje over småfugler, en sånn som kom med ukebladene da vi var barn. Så kan de se hvem de gjenkjenner.

  Skolen ligger fint til, Marianne. Da den ble bygget var håpet at ungene skulle bruke skogen så mye som mulig. Det gikk ikke akkurat som vi hadde tenkt. De fleste foretrekker å være inne i varmen. Men skogen ligger der jo, og vi bruker den i undervisningen.

 5. Åh, så flott! Nå ble jeg virkelig imponert. Så kreativt og koselig! 🙂

 6. Takk for det, leselama. Fuglene synes også det er hyggelig. Og jeg. Og elevene.

 7. Tilbaketråkk: Nøtteliten « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s