Ensomt hus igjen

Jakten på Abandoned places har satt seg på hjernen min. Enten vi er ute på en lengre reise eller bare på søndagstur, så har jeg øynene åpne for å se om jeg kan finne et forlatt hus av et eller annet slag.

Denne gangen ble det et bolighus. Vi fant det på vei hjemover fra turen til fjellet i helgen.

husstort.jpg

Huset er et gammelt tømmerhus, og det ligger klistret inntil veien. Først tenkte jeg at det kunne være grunnen til at ingen vil bo der, – men det blir jo bare tull. Det kryr av velstelte hus som ligger og sutter på veikanten langs denne veistrekningen. Det må være en annen grunn.

vei1.jpg vei2.jpg

Selv om det ikke ser så verst ut utvendig, er huset uansett ikke beboelig sånn som det står nå. På baksiden hadde uthusbygningene nærmest falt sammen, og veien inn til huset var helt gjengrodd. Likevel var det ikke vanskelig å se at det en gang har hatt en fantastisk beliggenhet med utsikt ned til vannet og over mot fjellet.

fjellet1.jpg

Huset er bygd av tømmer, og atter en gang kunne vi konstatere at godt treverk tåler det meste. Der hvor det var god lufting og vann ikke har mulighet til å samle seg, var tømmerveggene fortsatt i god stand. På taket var det lagt bølgeblikk, men rester av takskifer som lå strødd rundt fortalte en annen historie om hvordan taket en gang har vært.

ute1.jpg knagg.jpg

Det var vanskelig å komme til rundt huset, for både grantrær og løvtrær hadde vokst seg alt for store helt inntil husveggen. Røttene har nok gjort sitt med grunnmuren, og huset var skjevt og skakt.

gran.jpg kjeller.jpg

Det forundrer meg at dørene så ofte er åpne på disse tomme husene, – og det ser ikke ut som om det har vært innbrudd. De er bare ikke låst. Her var kjellerdøra den første uåpnede døra vi møtte. Jeg kikket innenfor med den samme litt snikende, ekle følelsen jeg får av å være i et hus som ingen bor i. Jeg har ingen følelse av at jeg gjør noe galt. Så lenge jeg ikke rører noe og lukker dørene igjen så godt det lar seg gjøre, så synes jeg dette er greit. Men jeg har nok sett litt mange krimfilmer. Jeg er rett og slett litt redd for at noe jeg helst ikke vil se skal møte meg der inne. Men sånn var det heldigvis ikke. Denne gangen fant jeg en kjeller med de vanlige etterlatenskapene: Litt isolasjon, en zinkbalje, en vinballong, restene etter en gammel vedovn og andre ting som var blitt kassert av dem som sist bodde i huset.

verandasotrt.jpg

Foran huset var det en flott veranda. Den hadde nydelig forseggjort listverk og tok seg godt ut. Verandaen viser at dette huset ikke bare er bygd for at man skal bo i det. Her er det lagt ned mye kjærlighet og hardt arbeid i å få det vakkert. Dessverre var verandaen i veldig dårlig stand, og det var en risikosport å gå opp trappene. Fra verandaen gikk den eneste trappa opp til andre etasje, og den våget vi rett og slett ikke gå opp. Jeg angrer litt på det nå, for så fikk jeg aldri se hvordan det så ut der oppe. Når man ser huset på avstand, er det lett å se at denne utvendige trappa er satt opp etter at huset ble bygd. I dag er det ingen adkomstmulighet til andre etasje inne i huset.

bue1.jpg bue2.jpg

Fortsatt sto det havemøbler på verandaen, og under taket hang lykter som skulle lyse opp myke sommerkvelder. Selv om verandaen var i en dårlig forfatning, gjorde både huset og alle gjenstandene som sto over alt det lett å visualisere hvordan det må ha vært en gang for ikke så veldig lenge siden.

vaskebrett.jpg ute2.jpg

To gamle vedkasser var også plassert på verandaen, og da jeg åpnet den ene, kunne jeg se at i hvert fall noen har funnet glede av å bygge og bo i det gamle huset.

kasse1.jpg kasse2.jpg

Også hoveddøren i huset sto åpen. Den hadde dessverre ikke blitt lukket skikkelig sist noen var der, og nå hadde den slått seg og det var umulig å få den helt igjen. Det er et trist faktum som vil være med på å framskynde forfallet.

Da jeg gikk inn, kom jeg først inn i kjøkkenet, og jeg nøyde meg med å stå der rett innenfor dørstokken. Huset var fullt møblert med gardiner og plastblomster i vinduene. Det så rett og slett hyggelig ut. Vedkomfyren sto klar til å fyres opp, og både kjøkkenbord og slagbenk var på plass. Slagbenken var av det slaget veldig mange mennesker drømmer om å få tak i til kjøkkenet sitt. I skapene var det både glass og kjeler. Alt var som om det når som helst kunne komme noen og invitere oss på en kopp kaffe mens de unnskyldte rotet.

ovn.jpg sofa.jpg

Vedkomfyren vitnet om at huset ikke akkurat har vært modernisert, og det samme gjorde den primitive vannpumpa. Men det var i hvert fall innlagt vann og strøm.

Jeg blir litt rørt av alle de små detaljene som minner om at noen har bodd her. Legg for eksempel merke til feiebrettet og kosten som henger til venstre for utslagsvasken og den fine lekebilen på benken. Mon tro om noen savner den.

I likhet med andre hus vi har vært i, så det også her ut som om noen akkurat hadde forlatt åstedet. På benken sto en tannbørste i et glass sammen med en tannkremtube og en flaske munnskyllevann. En kalender fra en kolonialforretning var fra 1996. Kanskje var det da siste beboer gikk ut og lukket døren etter seg med nypussede tenner. Det er ikke lenge siden, men hvis han som eide lekebilen var seks år den gangen, så er han jo faktisk 17 år nå.

vindu.jpg vask.jpg

Når vi er på sånne steder, så går praten alltid som om vi nettopp har kjøpt huset. Vi legger planer for hvordan vi skal sette i gang arbeidet: Vi får vel først rydde veien, så det går an å komme inn med bil, sette opp den gamle grinda, hogge alle de store viltvoksende trærne, …..

grind.jpg

Så setter vi oss inn i bilen og kjører av sted. Neste gang vi passerer gir vi bare huset et lite blikk mens vi minnes den gangen i 2007 da vi stoppet for å ta bilder.

Takk for titten.

Reklame

28 responses to “Ensomt hus igjen

 1. For et nydelig hus! Men så var det jo den veien, da…

 2. Åhhh… du finder de sødeste steder som får min lyst til at komme til Norge til sprudle… 😀 Det er fantastiske billeder og et dejligt sted du har fundet. Hvor er det synd at det bare står og forfalder. – det burde være beboet, så vil huset blive glad igen HI HI 🙂 Måske det burde blive beboet af mig!??! Ihhh… HE HE 😀

 3. Og du kjenner sikkert den veien, Børge. Det er den veien «halve» Norge kjører oppover på fredag og nedover på søndag når de skal på helgetur på fjellet. Tett trafikkert med andre ord. På den annen side ligger det mange hus langs den veien, og dem bor det folk i. En gang var det kanskje et aktivum at huset lå tett ved veien. Ikke nå!

  Hyggelig at du likte huset, Helle. Det er mange av dem i Norge. Men dette tror jeg ikke du ville bodd i. Det er i alt for dårlig forfatning.

 4. Det er bare så smukt og pitoreskt, Hege. Måske har Pipi Langstrønpe boet derinde? Du har virkelig sans for gamle smukke huse.

 5. Når man ser dine billeder, så tænker man at det må da bare være lige til at sætte i stand … men, men … det er vist ikke bare. Men det er jo ikke bare … det ville være hårdt hårdt arbejde i lang tid.
  Men drømme kan man jo altid.

  Selv ville jeg være al for autoritetstro til at bevæge mig ind i huset, så jeg kan være glad for er der er andre der tør og tager billeder med ud til en kylling som mig. 😉

 6. Du har ret, Hege. Beliggenheden ud til vejen er ikke god.

  Men:
  -hvis vi nu fik pillet det asbest-tag ned og lagt et godt undertag af tjæret tagpap med tørv ovenpå i stedet for det gamle.

  -så går der lige 40-50 gange helgen med non-stop motorsav, pensel og hammer samt 1,7 mill. NOK/DKK.

  Så vil den være der!

  Drømme er dejlige!!

 7. Det er pittoresk, Madame, og det kan tolkes sørgelig. Huset egner seg på «pictures», men i virkeligheten er det ganske falleferdig. Likevel skal du vite, Fru Green, at hus i langt større forfall enn dette har blitt restaurert og reddet. Noen ganger er det helt uforståelig at det er mulig.

  Når det gjelder etikken i dette, så har jeg tenkt nøye gjennom det. Første gang jeg gikk inn i et tomt hus, var da jeg var ni – ti år. En stor patrisiervilla i vårt nabolag skulle rives for å gjøre plass til et enda større sykehus. En av mine venninner hadde bodd i det huset da hun var liten. En sen høstdag oppdaget jeg at kjøkkendøren sto åpen, og så gikk jeg inn sammen med noen venner. Vi bare kikket oss om, og så lukket vi døren og gikk. Der og da bestemte jeg meg for at dette var ok, og det mener jeg forsatt. Huset ble revet uken etter.

  Når jeg nå finner fine hus, så følger jeg noen selvlagede regler. Enten et hus er bebodd eller ubebodd, så kan jeg fotografere det utvendig. Er huset bebodd, holder jeg meg utenfor havegjerdet. Hvis huset uten tvil er ubebodd, så går jeg inn bak gjerdet. Hvis huset helt tydelig ikke har vært i bruke på veldig, veldig lang tid, og en dør er ulåst, går jeg forsiktig inn. I dette siste huset sto faktisk døren helt åpen. Den var ikke en gang lukket. Når jeg går derfra lukker jeg døren etter meg. Og det viktigste: Jeg setter meg ikke ned, jeg rører ingen ting, jeg flytter ikke på noe og jeg tar selvfølgelig aldri noe med meg. Det eneste jeg gjør er å ta bilder.

 8. Det er visst eternitt, ja, – og ikke bølgeblikk. Men opprinnelig har nok huset hatt skifertak. Det lå nemlig takskifer rundt huset, og det er et skiferbrudd i nærheten. Jeg ville nok gått for skifertak. Men jeg tror vi står over dette huset både du og jeg.

 9. Du burde udgive en bog om disse forladte huse.
  De emmer af så megen historie, æstetik og undren?
  Dette hus er utroligt smukt og der er kælet for detaljen. Det kan godt være at den pris det koster at sætte i stand – da kan man få et nyt hus. Men jeg ville meget hellere bo i sådan et hus – for det emmer af sjæl.
  Jeg er helt vild med dine billeder af disse forladte huse og det er godt at du i det mindste dokumnetere det.

 10. Det er datteren min som har satt meg på ideen med å dokumentere disse bygningene, og vi har faktisk snakket om at det kunne bli en bok. Det er imidlertid ganske usannsynlig at vi skulle få til det. Husene har eiere, tross alt, og da måtte vi få tillatelse av dem.

  I stedet vil jeg heller fortsette å dokumentere dem her på bloggen min. Nå har det vært noen veldig vakre og tradisjonelle hus. Jeg tror jeg også skal se om jeg finner noen mer hverdagslige ikke fullt så vakre etter hvert.

  Og det er veldig, veldig hyggelig at du liker det jeg presenterer. Hvis ingen leste det og likte det, så hadde det ikke noe poeng å gjøre det.

 11. Åh, så glad for at jeg har fått deg med på hele urban exploring, – greia (eller rural exloring kanskje, det her :P)

  flink du er til å finne huser! Flinkere enn meg om dagen..

 12. Så vackert åldrat, men så sorgligt övergivet, det känns som om någon bara gick hemfrån för att inte återvända. Verkligt fina bilder du har tagit, stämningsfulla.

 13. Tusen takk, Birgitta.

  Dette er moro, Marthe. Jeg har jo blitt helt tent på å finne hus. Takk for tipset!

 14. Undskyld Hege. Jeg har først nu svaret på det med fasanerne under mine kommentarer.
  Håber du når det!

 15. Nå det gjør jeg, Farmer. Selskapet er først i november.

 16. Huset er helt fantastisk, det trænger bare til en kærlig hånd 😉 Men som allerede nævnt, er belikkenheden ikke den fedeste.

  PS. Marius Torjusen bor altså kun 5 km fra os 🙂

 17. Huset trenger nok noe mer enn en kjærlig hånd, Catarina. Jeg tror nok at det er meg som av og til tar bildene mine med en litt for kjærlig hånd, og så ser det mer romantisk ut enn det er.

  Så morsomt med Marius. Du skjønner, han kjenner ikke oss så godt, for vi var de voksne i nabolaget. Hans foreldre bor like i nærheten av oss. Hans morforeldre og mine svigerforeldre var gode venner, så hans mor og min mann har vokst opp nær hverandre. Nå er hans mor og jeg i samme lesesirkel, og søsteren hans er kollega av Thv. Vi snakket senest med hans mor i går ettermiddag, og da fortalte jeg at jeg hadde nevnt ham til en i bloggsirkelen min.

  Han bodde først i Odense alene en stund mens kona avviklet sin jobb. Nå har de nettopp fått en baby, og hun har flyttet ned til ham. Jeg vet ikke hvor lenge de blir.

 18. Hvor er jeg glad for at du tør gå ind i husene og fotografere, for jeg tør ikke, men jeg har heller ikke set sådanne huse i Danmark. Måske fordi jeg ikke kigger efter dem 😉

 19. Artig blogg dette her:-)
  Har kjørt forbi dette huset selv mange ganger. Det er ett flott hus. Synd att det er ingen som vil restaurerer det opp. Som nemt før her så kan hus se ut til å være i dårlig forfatning. Men de betyr ikke att det er umulige å restaurere.

 20. Tilbaketråkk: Fulle energilagre « Livet leker

 21. JEg er også fasinert av disse gamle hus som står der helt forlatt. Det ser så trist ut. Det er som de sier: Etter alt jeg har gjort for deg, så satte du meg bare igjen her uten noen til å ta vare på meg.

  Jeg kan skjønne at dte nå kanskej ikke er mye å redde, men hvorfor ble det ikke reddet før, mens det enda gikk an?
  Kanksje ett gammelt ektepar som har bodd der og aldri tatt vare på det, ungene arvet det, men bryr seg katta om det gamle vraket av ett hus?

  Ikke godt å si 😉

 22. Ikke godt å si!

 23. uexplorer

  Veldig fin blogg du har om forlatte steder. Jeg er selv blitt veldig opptatt av forlatte bygninger og steder og leter bevisst og ubevisst etter dem overalt hvor jeg går. Alltid spennende å komme over noe og prøve å finne ut av historiene bak. Man burde virkelig ha samlet endel stoff og laget en norsk bok om forlatte steder. Det finnes jo ikke såvidt jeg vet. I Sverige har de jo mange bøker. Jan Jørnmark sine bøker «Övergivna plasser» 1 og 2, en bok som heter «Öde» osv.

  Igjen, veldig flott blogg og gleder meg til å følge med her.

 24. Velkommen hit, uexplorer. Fint at du liker de forlatte stedene. Det kommer et nytt om et par dager, faktisk. Det er lenge siden nå.

 25. vart ligger detta huset.. letar efter ett sådant till en film inspilling.. fint med snabbt svar =)

 26. Det er mulig du synes jeg er sprø nå, men jeg vil ikke si hvor huset ligger. Det står som du ser ulåst, og inventaret kan være fristende for mange. I og med at jeg har fotografert inne uten å spørre noen om lov, ville det bli helt feil om jeg oppga adressen.

  Beklager.

 27. Flott hus 🙂 langls hvilken vei ligger dette huset? Deler din interesse for slike gamle og ubebodde hus. og mange flotte bilder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s