Velkommen til fjells

Golsfjellet i oktober er ikke å forakte, – og særlig ikke i et sånt flott vær som vi har hatt i dag. Fjellet i oktober kan være så ymse, men vi har vært heldige nesten hver gang. I fjor hadde vi sol og skikkelig varme. Fullt så flott var det ikke i dag. Dagen startet med pent vær uten sol. Sola hadde vært på fest i går og var litt bakfull, – men utover dagen, sånn ved lunsjtider, sluttet den seg til selskapet og ble ønsket hjertelig velkommen.

stue.jpg

I går viste jeg dere dette motivet fotografert i fjor i strålende solskinn, men også i år går det an å se Bitihorn til høyre i bildet. Veiene som svinger seg gjennom dette landet kalles for Panoramaveien, – et navn den bærer med rette.

jotunheimen.jpg

La det bare være sagt med en gang: Dette er en fjelltur der vi måler strekningen vi har gått i kilometer og ikke i mil, og dagens fangst skal heller være en øl enn en hare. Så er vi i hvert fall ærlige og ingen misforståelser oppstår.

sne.jpg boots.jpg

Jeg vet ikke hva harejegeren vi møtte på Guriset har sagt til dem der hjemme, men faktum er at han var mer enn alminnelig animert, og det morsomme var at mens vi pratet med ham, løp en hare fram fra hjørnet på verandaen der vi satt. Den løp der uten noen som helst risiko for sitt liv, for denne harejegeren hadde ikke kjent igjen en hare om den svømte i ølglasset hans.

elvstort.jpg elv2.jpg elv1.jpg

At turen i det hele tatt kommer i stand skyldes at to hyggelige mennesker gidder å invitere oss, ordne med bestilling og administrere hele gildet. Heldige oss som får lov til å være med. Vi er 28 mennesker i ulike aldre og utforminger. Mange av oss jobber på samme skole, og så er det andre venner og venners venner. Helgen har et fast og tradisjonsrikt program. I går kveld sovnet de fleste i god tid før midnatt, og etter frokost i dag la vi i vei på tur. Noen kjørte opp på Golsfjellet for å få en skikkelig fjellfølelse, men de fleste av oss gikk opp til Guriset. Der er det flott utsikt og riktig hyggelig. De gamle seterbygningene skaper en stilig kontrast til det moderne hotellet.

kontrast.jpg

Selv om solen først kom i totiden, var det mye vakkert å se på både av natur og det mer menneskeskapte. Og når gutta skal tre av på naturens vegne, kan det være godt at de har kledd seg med farger som harmonerer med omgivelsene. Også i år kunne vi sitte ute en times tid, men så trakk de fleste inn i varmen.

mose3.jpg mose2.jpg mose1.jpg golsfjellet.jpg

På veien ned passerte vi Oset Høyfjellshotell, og der har de et vakkert, bitte lite kapell. Ett år vi var her, var det noen som skulle gifte seg der. Godt det var pent vær, for der inne er det ikke plass til mange gjester.

kirkestort.jpg kirke2.jpg kirke1.jpg

Så bar det tilbake til base camp som altså er Vesle Skaugum, flyvåpenets rekreasjonssted. Fly er det likevel få av. Det nærmeste vi kom var dette som fløy over hodene på oss.

plane.jpg

Vesle Skaugum er et utrolig hyggelig sted. Hele huset bærer preg av stadige ombygginger, knoppskyting i alle bauger og kanter. Og akkurat nå holder de også på å bygge ut, blant annet for å få bad på noen rom. Unødvendig, spør du meg. Rommene er enkle, og vi skifter selv sengetøy og vasker før vi drar, men det er koselig nettopp fordi det er som det er. 

benk.jpg dekorasjon.jpg ved.jpg strikk.jpg

Om rommene er enkle, så kan man ikke si det om maten. Det er fantastisk mat her. Lunsjbuffeten i dag bugnet av lekkerheter, og vi fikk en smak av hjortefileten som vi visstnok skal få til middag i kveld. For denne herligheten betaler vi kr 750,- pr person for en hel helg, – inkludert fem overdådige måltider, – ett av dem en treretters middag på lørdag. 

mat2.jpg mat1.jpg

Det deiligste med denne turen er at vi kan slappe av og ha helg. Når det er så mange på samme sted, behøver man ikke ha overdrevet sosial samvittighet. Her er det lov til å sette seg i stua for å lese eller gå på rommet for å få en liten lur før middag. Det er det de fleste gjør akkurat nå, men vi bloggere har som kjent et ansvar for å få ut dagens utgave 🙂

gammelseter.jpg

Klokken fire må imidlertid alle innfinne seg ute til De Øl-ympiske leker. Det lekes og lekes, men ingen må tro dette er bare lek. Her foregår en knivskarp konkurranse i viktige og velkjente sportsgrener.

oversikt.jpg

Den mest populære er nok skyting med luftgevær, og det var nok en og annen som tok seg en liten eller en stor jeger for å få mot til å trekke av. Det kan være godt å ha noe å lene seg på enten det går sånn eller sånn.

gunner.jpg jeger.jpg

Andre kjente idrettsgrener er blindsmaking av sjokolade (Merk brillene) og konstatering av produsent, kasting på stikka med gamle femører, sparking av sko og beføling og gjenkjenning av gjenstander i en eske. Kompliserte øvelser som krever utholdenhet, kondisjon og styrke.

sjokolade.jpg stikka.jpg sparke.jpg kjenne.jpg

Flere forsøk blir gjort på å bestikke dommeren. og noen ble observert i det de snek seg inn for å finne ut hvilke fabrikker som produserer de ulike sjokolademerkene. Så dypt ville selvfølgelig aldri jeg synke.

Og nå er det ettermiddag. Bålet har nesten brent ned, skoene står på matten ute og det er ro i hele leiren. Thv leser aviser og folk bytter på å benytte dusjene. På kjøkkenet står kokken og forbereder en treretters middag som vi skal nyte sånn i sjutida. Da blir det også utdeling av diverse høythengende priser og premieutdeling sånn at den flotte vandrepokalen sendes videre. 

fire.jpg shoes.jpg

Reklame

20 responses to “Velkommen til fjells

 1. Eiii… der er SÅ skønt i Norge. Skønne fotos du har taget, føler jo næsten man sidder oppe hos jer i kulden 😉
  Det lyder som en hyggelig tur… GUF! 😛

 2. Tak for rundvisningen, Hege, det var imponerende at se dine billeder. Norge må da være verdens smukkeste land.

 3. Norge er som Norge er. Her er det bra og dårlig, som de fleste andre steder. Men vi har en del ganske vill og fantastisk natur. Selv om jeg er norsk og har sett naturen hele mitt liv, så kan jeg fortsatt få gåsehud av et vakkert landskap. Dessuten er vi nok et ganske nasjonalistisk folkeferd sånn jevnt over, – og da mener jeg ordet nasjonalisme med en relativt positiv vinkling. Og den har ført til at mange har vært flinke å ta vare på det som forfedrene bygde, – gamle hus, redskaper osv. I svenske antikvitetsbutikker finner man mye av overklassens møbler og gjenstander. Det gjør man også her, – i den grad det finnes noe; men hovedsakelig finner man bondens møbler og redskaper, og de fleste hjem har et gammelt møbel eller redskap.

  Velkommen til Norge.

 4. så kom jeg ud og rejse denne weekend. tusind tak for turen, Hege. jeg synes også, dine motiver er vidunderlige – som dine fortællinger og reflektioner er det.

 5. Blindsmaking av sjokolade – herligt. Det må jeg huske til Jul!

 6. Takk skal du ha, Regitze. Det er så hyggelig at du er her inne.

  Og Donald, – hvorfor vente til jul?

 7. Nøjjjj hvor ser ser det hyggeligt ud. Med dine helt vidunderlige billeder Hege, føjer jeg at jeg er sammen med jer på fjællet. Tak for turen 😛

 8. du poster bilde av din kjære mann som tisser? Du er nå morsom

  men det ser ut som en deilig tur i alle fall.

 9. Tisser han, Marthe? Men det er det da ingen som kan se. Det kan jo hende han bare står der og ser på det flotte treet.

 10. marthe glad

  Klart han tisser. Hvorfor i all verden skulle han bare stå med ryggen til og titte på et tre mens det så ut som om han tissa?

 11. Hva vet jeg? Det hender jo rett som det er at han gjør ting jeg ikke har kontroll på.

 12. Hege; du burde have en pris fra Norges Turistråd -eller hved det nu hedder- for dine dejlige billeder af gamle træbygninger.

  Hvor gammelt mon kapellet er?

 13. Ja, det skulle tatt seg ut. Men hvis jeg får lokket noen av dere hit på tur, så er det en pris nok for meg. Og hvis du liker gamle trehus, så er det bare å følge med. Jeg har noe mer på lur, og det kommer ganske snart.

 14. Jeg glemte noe, Farmer. Du spurte hvor gammel kapellet var. Dette er en miniatyr av en stavkirke, og den er ikke gammel. Jeg vet ikke om det kommer fram på bildet hvor liten den faktisk er. Det er bare mellom 35 og 40 sitteplasser der. Kirken heter Oset fjellkirke, og det påstås at den ble bygd ca 1980. Jeg husker likevel at det sto 1976 gravert inn over døren, så da ble den kanskje påbegynt da.

 15. Nils Terje og Janne

  veldig gøy, hege!

 16. Velkommen til siden min, Janne og Nils Terje.

 17. Tilbaketråkk: Vips så var vi i København « Livet leker

 18. Tilbaketråkk: Ønskereprise « Livet leker

 19. Tilbaketråkk: Kuer og regn på fjellet | Livet leker

 20. Tilbaketråkk: No ser eg atter slike fjell og dalar | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s