Veggens grøde

Så var det tid for å høste inn årets grøde fra landbrukseiendommen vår. At denne eiendommen er på 430 kvadratmeter og ligger midt i en by, behøver vi ikke snakke så høyt om. Vi har likevel noe å høste.

drue2.jpg drue1.jpg

Tidligere hadde vi båder solbær og rips, men de tok for stor plass på vår ringe plass her på jorden, så de ble rykket opp med roten. Nå har vi et plommetre, rabarbra og noen urter. Og så druer. Thv fikk den første til førtiårsdagen sin, og den dekket raskt hele sørveggen. Det er en concorddrue, og den trives fantastisk godt her i vår lune lille bydal. I fjor plantet han et par til andre steder i hagen, og også de ser ut til å trives. Det eneste som er sørgelig med å høste dem er at de er så dekorative der de henger foran vinduene våre.

dunk.jpg

For to år siden forsøkte Thv seg på vinlegging. Flaskene står fortsatt i kjelleren, og der tror jeg de blir stående. Selv om alt ble gjort etter alle kunstens regler på gamle, flotte vinballonger, ble det en sur affære. Vinen ble klar og fin å se på, og alkometeret viste riktig alkoholmengde. Men det hjelper ikke om alt rent teknisk er i orden når vinen smaker surt som py. Noen (jeg sier ikke hvem) håper nok på et mirakel, men han som utførte mirakler med vin bor ikke her lenger. I november skal vi ha et stort selskap med vinglade mennesker, og da er planen å smake på en flaske – for moro skyld. Det blir nok med moroa.

dunkoppi.jpg

Det beste vi kan gjøre med druene er å safte dem, og det gjør vi. I dag har Thv plukket ned alt som er, og det ble over 25 kilo – tjuefem kilo! Slett ikke verst. Så ryker de i den gamle dampsafteren sammen med en passende mengde sukker. Det blir aldeles nydelig. Disse druene har en helt spesiell krydret smak og duft, og dampsafteren klarer å bevare alle disse aromastoffene. Det ble 18 liter saft!

thv.jpg glass.jpg

8 responses to “Veggens grøde

 1. lækkert,sikke da en rigdom.

 2. Det skal jeg si deg at det er. Og nå ryker det i fryseren, så har vi til hele vinteren.

 3. Femogtyvekilo…….. holda op – så kan jeg godt forstå at han ville forsøge sig som vinbonde. Den saft bør drikkes med største ærbødighed….

 4. Det er imponerende, at I kan få så fine druer. Norge kunne altså næsten være et vinland 😉 I hvert fald hvis vinplanterne vokser op ad sydgavle. Flot at planten kan tåle Norges frost om vinteren.

 5. Det ser superlækkert ud – mmmm, blir’ helt lækkertørstig 😉

 6. Utrolig fascinerende med druer i Norge! Og så fine de ser ut!

  n «hemmelighet» for å unngå sur vin er kanskje å ikke presse så mye som mulig av saften ut av druene. Press dem i to omganger. Den «første» og friskeste saften kan dere lage vin av. Av den «andre» saften, sprit eller likør.

 7. De presset ikke så mye saft ut av dem. Jeg nektet dem å tråkke (Æsj!!!) Men Thv og Henrik presset bare ut den saften de fikk ut ved å bruke hendene. Men det er nok mange grunner til at det ikke gikk som det skulle. Det er vanskelig å lage riktig god vin, og vi moderne mennesker er nok ganske kresne blitt. Det er ikke nok at det er rødt med alkohol. Det skal smake godt også.

  Men safta er god.

 8. Tilbaketråkk: Rosekrigen « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s