Gjennom dal og over fjell

Nå har jeg ikke hatt nettilgang siden i går formiddag, og det er altså ikke bra. Ikke i det hele tatt. Men vi kjørte altså av sted fra Lillehammer sånn utpå formiddagen. Det ble en flott tur i nydelig høstvær. Når man kjører ganske langt, så hender det at været skifter, og vi fikk noen få regndråper, men aller mest sol.

Etter Lillehammer kommer Gudbrandsdalen, og det er noe av det vakreste landskapet jeg vet om. I fjor på denne tiden var vi i Moseldalen, men ærlig talt: Det er da like flott her!

dalstort.jpg

Det er noe med den vide fruktbare dalen som appellerer til meg. Elva som meandrerer i bunnen og de vekselsvis slake og bratte dalsidene med fantastiske bondegårder. Her vet man å ta vare på gamle tradisjoner.

gard.jpg

Ett sted stoppet vi ved en forlatt gård, og der var det mye spennende å se, men jeg tror jeg venter med å lage en post om det til jeg kommer hjem igjen.

Og over alt gikk det får-i-kål og fenalår på beite. Store, lekre lammesteker som bare venter på å havne i en fryseboks nær meg.

saustort.jpg sau2.jpg sau1.jpg

Og så bar det opp til fjells der sauene akkurat returnerte fra. Fortsatt så vi noen små flokker med sauer der oppe på Dovrefjell, men de blir nok snart anmodet om å gjøre de andre selskap nede i dalen. Kanskje dette er de mest intelligente dyra, de som vet hva som venter hvis de vender tilbake frivillig.

Da vi kjørte over fjellet fortalte Thv om hvordan det hadde vært da han som ung gutt var med sin far på rensdyrjakt og rypejakt på Dovre. Men det er lenge, lenge siden.

Planen var å spise lunsj på Dovregubbens Hall, men der var det stengt. I stedet gikk vi en liten tur og så på Andfinds bru fra 1825. Denne brua kan jeg huske at vi alltid stanset ved da jeg var lita jente og vi kjørte nordover til Vesterålen i sommerferien.

brostort.jpg bro2.jpg bro1.jpg

Dovrefjell er raskt passert, – og på vei ned minnet de store fokkfangerne oss om den årstiden som snart står for døren.

Brrr, – jeg fryser bare jeg tenker på det.

fonnefanger.jpg

13 responses to “Gjennom dal og over fjell

 1. Tusen takk Hege for turen. Det er samme ruta som vi har kjørt mange ganger, det er nesten som å være på tur heimover:-)

 2. Det er en av mine yndlingsbilturer. Så nydelig. Nå lurer vi på om vi skal kjøre Østerdalen når vi kjører sørover igjen i morgen.

 3. Dovrefjell er så smuk en tur, godt at området er blevet nationalpark. Jeg får lyst til at tage derhen igen. Om sommeren:-)

 4. Velkommen, Donald.

 5. Tak for de dejlige billeder!

 6. Sikke en natur… jeg har engang (en sommer) været på ferie i gudbrandsdalen og det står stadigvæk som noget af det smukkeste jeg har set. På din vej gennem landskabet, der kunne du bare havde sat mig af….. Jeg behøver intet… bare sidde der og nyde den natur….Tak fordi du tog mig med ud i den flotte natur

 7. Velbekomme, Marianne. Og du er velkommen tilbake. Er det noe dette landet har nok av, og mer enn nok til å dele, så er det natur – både vill og kultivert.

 8. Helt fantastsike billeder, Hege, tak for rundvisning i dit smukke land. Jeg har heldigvis været der selv. Den gamle stenbro er virkelig malerisk at se på.

 9. Takk, Madame. Jeg tror vi er ganske flinke både dansker og nordmenn til å bruke hverandres land. Og selv om det er mye som er likt i kulturen, så er det jo få fellestrekk mellom naturen i Danmark og Norge.

 10. marthe glad

  så kan man tenke seg hvor deilig den er å gå oppover, sant?

  men jeg vil ha bilder av huset til min lille bror!

  Apropos bilder man skulle tatt, så så jeg en snekker som så litt ut som jesus idag, kanskje ikke sånn i seg selv, men han holdt en diger korsformet del av en dør og titta mot himmelen, nå hadde han riktignok hørselsvern og ikke skjegg, men det får da gå. ikke hadde jeg kamera heller.

 11. Det er i sånne situasjoner du må ha kamera. Vi har ikke tatt noen bilder av huset, men han sier han skal ta selv, for i dag fikk han nett. Hurra!!! Du kan tro vi tenkte på pilgrimsmarthe da vi kjørte oppover. Jeg har lenka til det i neste post som kommer i løpet av formiddagen. Nå er lillebror her på rommet vårt og blir foret med vafler og varmt badekar.

 12. høres digg ut gjør det
  jeg er på skolen og prøver å lage en giro… men det er slettes ikke så lett so man skulle tro!

 13. Hva gjør man når man lager en giro?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s