Hektisk hyggehelg

Det er travle tider nå om høsten, og hyggelige. Denne uka begynte høstferien, og vi har mye vi skal rekke på en uke. Egentlig kunne vi nok møtt på jobben hver dag, for det er en del skolearbeid som må skuffes unna før neste mandag. Men først og fremst var dette en C og M-helg, og vi har lekt småbarnsforeldreleken helt fra torsdag til i dag. Alle som har småbarn vet hvor hyggelig det er, men de skriver nok også under på at det er slitsomt. Det gjør i hvert fall vi.

På fredag hastet jeg hjem for å gjøre i stand til middag med mamma om kvelden. Jeg laget en tapasmeny som skulle rekke i to dager. Aller først startet jeg med å grille paprika. De er så utrolig flotte i fargene nå, og heldigvis beholder de fargen også etter at de er grillet.

paprika.jpg gul.jpg

Det ble travelt, og jeg rakk ikke verken å rydde eller vaske så mye som jeg hadde tenkt. Bordet så også ganske hverdagslig ut da vi satte oss. Men hyggelig ble det, for med mamma, de to små og oss to ved bordet var jo selskapet det beste.

På lørdag ble det tid til både rundstykker, aviser og opp til flere tekopper før vi måtte komme i gang med dagens dont. Det er ikke til å komme fra at badet må vaskes og overflatene ryddes når man har invitert gjester, – og sånn var det denne gangen også. Dessuten måtte noe av maten kompletteres. Heldigvis handlet det bare om noe småtteri. Maten får også et stort fokus når det er invitert gjester, men jeg liker å ha dette fokuser før gjestene kommer, og ikke etterpå. Da passer det godt med kanapeer, koldtbord eller som denne gangen – tapas. Da kan man lene seg tilbake og være gjest i sitt eget hjem etter at alle har satt seg.

Jeg hadde bestrebet meg på å ikke lage så alt for mye av hver rett, sånn at vi ikke skulle sitte igjen med mat til en militærbataljon etterpå. Det er nemlig en av farene med å lage flere retter. Det blir så mye rester. Og siden vi ikke skal være hjemme så mye denne uka, var det best om alt ble borte.

I tillegg til de grillede paprikaene hadde vi små biffbiter med tomat, lammekjøttboller med ost og chili, spansk salami og bitte små Jacksonpoteter.

biff.jpg lamm.jpg spansk.jpg potet.jpg

Så var det grillet norsk chevre på toast, glassert med honning og rosepepper, presidentost brique med fikensyltetøy, druer og nøtter.

chevre.jpg ost.jpg drue.jpg nut.jpg

Og til sist to velkjente retter fra tidligere i høst: Dadler med bacon og et fat med gratinerte blåskjell.

sviske.jpg skjell.jpg

Til dessert hadde jeg laget kokospanakotta med bringebær, og det skulle vise seg at det fristet til gjentagelse.

Så var det bare å vente på at de fire venninnene fra jobben skulle innfinne seg. M og C gledet seg veldig, for de elsker at det kommer gjester. Da får de så mye deilig oppmerksomhet, men denne gangen skulle de ikke få sitte til bords. Dette var voksenselskap, og begge to var badet, bepysjet, bespist, bepusset, besunget og belest før gjestene kom, og ordren var klar: De fikk hilse på, og så var det marsj i seng. Planen holdt nesten. Bare M måtte gå en æresrunde i stua og showe litt for å få litt ekstra oppmerksomhet å sove på.

Thv hadde kjøpt rosa boblevin til oss, for vi skulle jo innvie det nye rommet mitt. Og så satte vi oss til bords. Vi spiste og drakk, men mest av alt pratet vi. Burma fikk ligge der det ligger denne kvelden, men vi tok en runde om valget og det sørgelige faktum at vi nå bor i en kommune med ordfører fra Fremskrittspartiet. Hvordan er det mulig? Og så gled samtalen over der hvor den alltid ligger når vi er sammen: Skole, pedagogikk, elever og barn, barn, barn. Det er kanskje ikke så rart. Vi har alle barn i alderen fra 2 til 23 år, egne og andres barn er faktisk fellesnevneren, – så er vi altså lærere.

minplass.jpg villvin.jpg turkis.jpg

Så spiste vi litt til, pratet mer, lo og drakk. Alt i alt en fortryllende aften. Det er så deilig å sitte sånn ved enden av et bord og se utover hyggelige ansikter, mat, glass, vin og pynt i en skjønne forening. Det bordet som var pent, men litt for hygienisk da vi startet, er fullt av liv og kaos. Da hygger jeg meg.

slutt.jpg

At jeg ikke fikk sove da alle hadde forlatt residensen sånn i totida er en annen historie.

I dag var det bare å komme i gang med dagens dont, og den var ikke liten. Først skulle festen luftes ut og ryddes bort. Thv skiftet til vinterdekk, og så var det bare å fylle bilen med alt det Henrik ikke fikk plass til da han dro oppover i august. Ungene ble levert til mammaen sin, og klokka halv fire satte vi kursen mot Trondhjem, -første stopp: Lillehammer.

Reklame

16 responses to “Hektisk hyggehelg

 1. Sikke en hyggelig veninde aften som varmer langt ind i kroppen og som holder evigt i mindeboksen. Jeg syntes, at det var så lækkert med din tapas og bordet så bare så hyggeligt ud.

 2. Takk skal du ha, Marianne.

 3. Sulten student sikler på Hege sin mat. Gud, så GODT det ser ut ^.^

 4. Det er fantastisk inspirerende at læse om, hvordan du holder fest for jeres venner. Menuen lyder super lækker – og det er smart, at du kan have alt klar, inden gæsterne kommer. Jeg er imponeret over, at I samtidig kan have de to små boende, men det er vel hverdag for jer. Du må være gjort af et særlig stof, så fyldt med ideer og masser af gåpåmod. Du er til stor inspiration, Hege!

 5. Du får ta med deg Marthe og komme på et lite etegilde en gang dere er ekstra sultne studenter da, vet du, Virrvarr.

  Hyggelig om du får matideer, Madame. Det får jeg også når jeg leser andres blogger, men så voldsomt er det da ikke. Og de små er jo hverdagsliv hos oss. De fleste av oss har jo hatt småbarnsperioder i vårt liv, – og da går man inn i foreldremodus, og det er ikke spesielt slitsomt.

 6. marthe glad

  ææh- jeg vil ha gratinerte blåskjell! Vil vil vil!

 7. Hej och tack för besöket på min blogg. Du verkar vara en riktig matmamma, så mycket gott och aptitretande du har dukat upp, jag tror jag tar mej en smakbit.

 8. Du må være så dejlig at gæste, man mærker hvordan du har forberedt og glædet dig. Og al den lækre mad, men skal det ikke varmes eller ? Ja jeg skal altid ha styr på det praktikske 😉

 9. Nei, Lene, det skal ikke varmes. Dvs Jacksonpotetene gratinerer jeg rett før vi spiser, men det var vel også det eneste. Man kan også ta chevretoasten sånn rett før gjestene kommer. Og vil man at kjøttbollene skal være lune, så har vi jo microen. Likevel skal det ikke være kjøleskapskaldt, så jeg setter det fram en stund før vi skal spise.

 10. Hej Hege. Hvordan laver du bacon-dadler? Har ALDRIG hørt om det før og kunne godt tænke mig at prøve det 😛
  Det ser SUPER hyggeligt ud… 🙂

 11. Her kommer oppskriften, – verdens enkleste.

  Du kjøper dadler, men det må være av det litt store slaget i løsvekt. Så surrer du en hel baconskive rundt hver daddel. Baconet kleber seg stort sett fast selv, men hvis det ikke gjør det kan du alltids bruke en pinne. Husk bare å ta den ut før du serverer. Så steker du dem i pannen i litt smør eller margarin. Ikke ha for sterk varme, men de skal jo bli brune. De smaker himmelsk både varme og kalde. Særlig gode er de til et glass øl.

  Lykke til.

 12. Eiii.. det lyder nemt! Jeg tror de gør sig rigtig godt her i det kolde efterår 🙂 Tak Hege! 🙂

 13. Elisabeth

  Namnam, ser og høres både hyggelig og velsmakende ut.

  Er det mulig å få oppskrift på pannecottamed kokos og bringebær??

  Mvh Elisabeth

 14. Panacotta med kokos er noe jeg har funnet opp selv, tror jeg. Du bare finner en vanlig pannacottaoppskrift på nettet, og så bytter du ut f eks 1/3 av fløten med kokosmelk. Er du veldig glad i kokos tar du mer. Og bringebær er bringebær.

 15. Anne-Mette Rølles Udnæs

  hjelp, her sitter jeg kl 07 på morgenen, siste timen av en nattevakt , slunken i magen og leser om all den gode maten jeg jo vet du lager, og bildene ser bare lekre ut, får meg til å savne Dalen «vår». Artig å lese kommentar om lunsjen vi hadde for en uke siden!
  Har ikke hatt tid å spise i natt, fikk jo endelig kommet meg inn i bloggen din og har blitt sittende her v pc-en i hele natt og lest om hvalfangst og Købentur og nå litt om mat. Hadde egentlig tenkt å kose meg med sesong 2 av ROMA,nattevaktene har fått en ny sjarm etter vi fikk DVD her, men TV’en har vært helt krakilsk i natt og en nødvendig fjernkontroll var vekk!
  Dermed har jeg heller ikke fått strikket i natt, men har heldigvis fått ferdig og levert pakke til det nå sterkt ventede barnebarnet som hadde termin 06/03.
  Men nå er det på tide å gjøre avdelingen klar for neste vakt, så jeg får hive meg rundt!
  Klem fra A-M

 16. Heisann, Anne Mette. Så hyggelig at du stikker innom her. Det er lesestoff nok, så nå har du noe å gjøre på nattevaktene. Jeg anbefaler deg å navigere via temaene til høyre i margen.

  Fortsatt god helg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s