Ok, da – det er høst

Jeg vil liksom ikke være ved det. Bak i hagen blomstrer roser og georginer, og i dag var det over 13 grader ute. Men ok, – det er høst. Uten tvil. Innimellom blåser og regner det, og alt det grønne er i ferd med å gå over i gult og oransje.

Utenfor huset vårt på gatesiden har jeg satt opp årets høstdekorasjon. På døra henger en fin krans i høstfarger, og potter og kar er tømt for slitne sommerblomster. I stedet strutter lyngen, både Erika og Calluna med sine lilla og hvite nyanser.

Og så er det kjelken. I hele sommer har den tjent som fotskammel og avlastingsbord. Nå er den høstdekorasjon, dekket av det jeg kunne finne av markens grøde. Jeg vet det er litt tidlig med gresskar, og det er lenge til Allehelgensaften. Men når den kommer er det nesten tid for adventpynten. Skal jeg ha noen glede av dette, må det opp nå.

Det skal bli spennende å se hvor lenge vinflasken får stå. Innholdet er ekte nok. For noen år siden satte Thv vin på over 20 kg av druene fra hagen. Den ble alkoholsterk – og supersur. Foreløpig har den fått stå i vinkjelleren. Jeg tror min mann håper på et mirakel, men hvis denne vinen blir god, vil jeg påstå at det er et mye større mirakel enn den gangen en viss snekkersønn gjorde vann til vin da de råka opp for drikkevarer i et bryllup han frekventerte. Det eneste som er ergerlig er at jeg aldri vil få se ansiktsutrykket til de eventuelle vintyvene i det de setter flasken for munnen. Piuv!!!

Aller hyggeligst er det om kvelden når stearinslysene er tent. Man føler seg ganske velkommen når det ser sånn ut på trappen i høstmørket.

12 responses to “Ok, da – det er høst

 1. Kjempeflott ! 🙂

 2. Smuk opstilling med dejlige høstfarver.
  Hvilken æblesort? Rød Ingrid Marie?

 3. Det er vel nok en god ide at pynte op udenfor huset (men det behøver ikke være med en ægte vinflaske:-) Når gæsten /tyven sætter den for munden, så siger han måske: Det er ikke så slemt som jeg troede:-|

  Har I prøvet at komme sukker i den sure vin?? Kan man bruge den som eddike? Til madlavning? Vin på sauterede auberginer og tomater.

  På nogen af de gamle, snævre gader i København har beboerne plantet træer og blomster, det er så smukt.

  I Oslo er der (hvis jeg husker rigtigt) nogle gader med 4-5 etages ejendomme, hvor fortovene er så brede, at man kan have træer og buske omkring fortovskanten og langs med husene, det er så smukt, når lyset falder ned på sådan en gade.

 4. Ja, du er morsom, Farmer! Røde Ingrid Marie? Mulig det. Alt jeg vet er at det er epler, at de er røde utenpå og spesielt hvite inni, at de smaker ganske godt, at de er norske og at de ble kjøpt billig i en stor pose på Kiwi. Som du skjønner, – enda et område der min uvitenhet er grenseløs.

  Det er klart det er litt skummelt med den flasken, Donald. Det kunne jo komme et litt for ungt menneske forbi. Men den står altså ikke sånn at den synes for godt fra gaten. Vi ser hvordan det går. Mulig man kan ta sukker på, men det blir vel neppe god vin av det likevel. Bare lettere å tvinge den i seg. Og vin er jeg kresen på. Den skal være god. Vi skal ha et selskap her i november, og da er planen å smake på en flaske. Så får vi i hvert fall en god latter. Vi lager av og til rødvinsgele til dessert, og med mye sukker kan den kanskje brukes til det. Eller så kan jeg jo koke den inn og bruke den i rødvinssaus. Jeg kjøpte en gang flere liter ekstremt billig kartongvin da vi var i Danmark. Den var supersur. Så kokte jeg den inn med sjalottløk, og fraktet den hjem i flasker. Så var den jo alkoholfri og jeg kunne passere den meget strenge norske tollen uten å havne i trøbbel.

  Hikk!

 5. WOW hvor ser det flot ud, og ja om aftenen er det næsten flottest 🙂

 6. Det er fantastiske billeder med lys, kælk, lyng, brænde og græskar, Hege! Det lyder sjovt, at Thv selv laver vin. Jeg har prøvet at lave hvidvin selv for mange år siden. Det kunne drikkes – men bedre var det heller ikke.

 7. Da var du noen hakk bedre enn Thv, for vår kan ikke en gang drikkes, tror jeg, vi får se når vi tester.

 8. Så fint det er. I forgårs kveld argumenterte jeg heftig for import av tradisjoner, og kanskje burde jeg supplementert med bilder av trappa di, for fin er den.

  Og morsomst er det med vinflaska, selv om jeg nok tror de aller fleste er litt engstelige for å drikke tilfeldige flasker de har funnet på gata. Håper noen tar den før frostnettene kommer!

 9. Det ser bare rigtig flot ud, Hege. Jeg bliver inspireret til noget af det samme, børnene har sådan en kælk, og jeg har nogle græskar, du har sat tankerne i sving, 😉

 10. Takk for alle komplimenter, – og bare ta bildene, Marthe. Jeg tror forresten at det er så mye alkohol i den vina at den tåler en frostnatt.

 11. Tilbaketråkk: En siste smak av sommer « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s