Rasisme eller … «klassisme»?

Rasismedebatter dukker dessverre og heldigvis opp med ujevne mellomrom. Dessverre fordi vi skulle ønske at rasisme ikke fantes, og heldigvis fordi det viser at vi tar de sakene som dukker opp på alvor. I år har både Obiorasaken og synet av Ali Farah som ligger hardt skadet i Sofienbergparken uten å få være med i ambulansen opprørt oss.

Her om dagen så jeg en debatt om rasisme på NRK. Tor Erling Staff er en person det ofte er vanskelig å være enig med. Han ser ut til å elske å være unyansert og å sette saker på spissen, og alt for ofte dreper han essensen i det han vil si med spissen sin. Denne gangen sa han imidlertid noe som har kvernet rundt i hodet mitt etterpå. Jeg kan ikke sitere ham presist, men han sa noe sånt som at dette handler vel så mye om klassisme som rasisme (Klassisme betyr jo noe helt annet, men i denne sammenhengen fant jeg ikke noe bedre ord. Når jeg tenker meg om, synes jeg i grunnen at dette er en god bruk av ordet.).

Jeg tror Tor Erling Staff er inne på noe viktig. Vi lever i et klassesamfunn, og mange med mørk hud stiller ganske langt nede i hierarkiet. Men gjør et tankeeksperiment: Hadde det ikke vært Obiora, men John Carew som var kranglete på et offentlig kontor, – ville det da endt med døden? Neppe! Hvis Kofi Annan hadde falt om i Sofienbergparken, og hadde tisset på seg, – ville han blitt nektet adgang til ambulansen? Neppe! Og hvis svaret er neppe på begge eksemplene, så har Staff et godt poeng.

I det siste har det kommet rapporter som forteller at rusmisbrukere og hjemløse blir utsatt for den samme behandlingen som Ali Farah ble utsatt for, – selv om de er hvite som indisk bomull. Det handler altså igjen om klassetilhørighet, om hvor du befinner deg på samfunnets rangstige.

Jeg ser det samme på skolen. Våre elever med utenlandsk bakgrunn sier stort sett at de ikke blir utsatt for rasisme. Jeg kan likevel se at de som er aldeles alminnelige, ikke utmerker seg på noe vis eller kanskje på negativt vis, – de er utlendinger, uansett hvor lenge de har bodd i Norge. De som utmerker seg, for eksempel ved å være flinke på skolen eller supre fotballspillere,- de er norske, selv om de har bodd kortere tid i Norge enn utlendingene. De har høy sosial status.

De siste dagene har Jaysuma Saidy Ndure blitt hyllet i sportsverdenen. Han har vunnet en seier i 100 meter sprint (Ja, for det er vel det han løper? Meg og sport!!!) for Norge.  Språket er gebrokkent, og mannen er brunere enn jeg noen gang kan drømme om å bli. Han ble norsk statsborger så sent som i 2006, men likevel står han allerede på Wikipedia som norsk friidrettsutøver. Det er han jo også. Og han får raskt høy status, en status som gjør at han neppe vil bli utsatt for rasisme, i hvert fall ikke hvis folk kjenner ham igjen. Vi hører jo av og til om kjente mennesker med mørk hud som blir utsatt for diskriminering. Når den som har forgått seg får vite hvem han nettopp har behandlet dårlig, blir han flau og ber om unnskyldning. Igjen ser vi at det handler om hvilken samfunnsklasse du tilhører.

Det aller viktigste er altså å ha høy sosial status på ett eller annet nivå. Det er mange minoritetsgrupper som blir utsatt for diskriminering her i Norge: mennesker med en annen hudfarge, rusmisbrukere og homofile Denne uka hørte vi at homofile ungdommer utsettes for vold, blant annet fra sine foreldre. Jeg hørte om en far som var rasende da han fikk høre at sønnen var homofil. Da kjæresten til sønnen siden viste seg å være en høyt profilert, kjent figur i samfunnet, – se da var det plutselig veldig stas, og faren fortalte stolt hvem sønnen var samboer med.

Det kan se ut som om en høy sosial status går utenpå alt det andre, enten det er hudfarge, seksuell legning eller til og med rusmisbruk. Jeg tviler på at Nini Stoltenberg blir møtt med den samme behandlingen som andre rusmisbrukere kan fortelle om.

Det blir ikke noe bedre av det. Det betyr jo bare at vi må sloss både mot rasisme og klassisme.

Det er nok å ta tak i!

Reklame

14 responses to “Rasisme eller … «klassisme»?

 1. Hvor har du dog ret i dine pointer! Og du er jo heldig at have med ungdommen at gøre hver dag, så du har mulighed for at påvirke den opvoksende generation.

 2. Det siste har du veldig rett i, Madame. Vi lærere har en kjempemulighet, og den må vi bruke hver dag.

 3. Jeg tror at en av grunnene til at rasismen blir så tydelig, er at den kombineres med at mange av de med lavest status i samfunnet er mørke i huden.

  Samtidig- jeg har sett rasisme utøvet mot folk med «høyere status» også. Danny og jeg leide leilighet av en utrolig hyggelig pakistansk familie i Moss for et par år siden, med BMW, store eiendommer og egen, meget vellykket bedrift. Da overhørte vi ofte naboene våre beklage seg over «jævla pakkiser» med «illeluktende mat» og altfor, altfor mange unger og fine biler.

  Sånn som jeg ser det, er dette to linjer i et koordinatsystem. Du må høyere opp på samfunnsstigen som «utlending» for å være akseptert enn du må som hvit, samtidig som en lav status som attføringsklient eller rusmisbruker vil putte deg under en «utlending» om du er hvit.

  Usj, vi _har_ mye å jobbe med.

 4. Meget god post!

 5. Fin post. Klasse er en del av det, og rasisme er en del av det. Det henger sammen og er vel nesten umulig å skille fra hverandre i en del henseender? Ambulansen kjørte ikke fra Ali fordi han var svart, de kjørte fra ham fordi han hadde vært innblandet i en voldsepisode, opptråddet som om han skulle vært beruset, og at han var svart bidro til å gjøre det lett for ambulansesjåførene å få terrenget til å stemme med kartet over sin egen forutinntatthet.

  Han var rett og slett ikke noe verdig offer i deres øyne?

 6. Hege…… det er et helt utroligt godt indlæg.
  Jeg er som dig også tilbøjelig til at sige at det klassesamfundet vi skal fokuserer på mere end det er racisme.
  Lige så snart en person/gruppe stikker ud fra det flertallet mener er «normaliteten» så gøres der anskrig/udflad mod dem.

  Jeg underviste sidste år voksne psykisk syge og de fortlate mig ofte at grunden til at de levede isolerede fra det omgivende samfunds skyld. De ville heller bo på denne kæmpe institution end at bo for sig selv i lejlighed. Bare det at gå til købmanden kunne de næsten ikke klare. Fordi:
  Folk kigger….. folk snakker…… folk råber…..
  Jeg bliver så rasende på mine medmennesker – det handler nemlig om at den der har en lavere status (måske mere end det traditionelle klassebegreb) de skal der trædes på.
  Jeg har oplevet med min ssøn der er udviklingshæmmet. Forældre der bad om at han skulle fjerenes (i et legeland) for deres «normale» barn skulle ikke lege et sted hvor der var sådan et barn….
  Uanset hvor høj status/rige en etnisk familie er så er de ikke en fra «gruppen» hvis de ikke lever på de «nomales» måde…

  Majoriteten er dem med magten – det bliver vi hurtigt enig om – men tog vi dem samlet som en gruppe er de ikke nødvendigvis den største. Men de har så megen indflydelse og magt i samfundet, at hvis de øvrige vil overleve/medleve så skal de spille majoritetens magtspil.

  I Danmark oplever vi flere og flere veluddannet muslimske piger der begynder at bære tørklæder. Jeg tror en del af forklaringen skal søges i presset fra majoriteten.
  Nu har pigerne forsøgt at leve efter majoritetens regler, men alligevel er deres status i bund…. Men hvorfor så «skjule» sin identittet? Så bliver de kontroversielle og reklamerer med ders minoritetsbagrund på fuld styrke – måske et råb til samfundet/majoriteten og at vi er her også…..

  Som du kan se har dit indlæg beriget min dag………vi skal lige stoppe op og tænke og hvilke mekanismer der er igang…. og hvad med at gribe i sig selv – er der en indre «slagtehund»?

 7. Ambulansepersonellet sa også noe over sambandet når de kjørte fra parken om at «det var fult av hippier og det ene med det andre». Altså tror jeg Staff har rett når han sier det i like stor grad handler om klasse som rasisme. Og at brun hudfarge og tilsynelatende lav sosial status i mange tilfeller vil gi elendig behandling.

 8. Oj, – Marianne, – jeg glemte de psykisk syke og de utviklingshemmede. De står langt nede i hierarkiet. Takk for at du minnet meg på dem.

  Jeg tror du setter fingeren på noe, Hjorthen, når du sier at ambulansepersonalet ikke syntes Ali Farah var et verdig offer. Det er vel det som også rammer rusmisbrukere og hjemløse når de ikke får den hjelpen de skal ha. Når jeg har gått her hjemme og gremmet meg over den saken, så har jeg holdt lange imaginære taler for disse ambulansegutta. Altså – om de tar en antatt morder som står med kniv i hånden, men som selv er såret, – ja, så må de også hjelpe ham. Det er rettssystemet som etterpå skal vurdere om folk har forbrutt seg mot noen lov. Og det er vel nettopp det å være verdig mye av dette handler om. Du må vise deg verdig til å bli betraktet som nordmann. Æsj!

  Takk for at dere kommenterer. Jeg liker så mye bedre å blogge når det blir en dialog av det.

 9. hade jeg ikke måttet løpe til forelesning, hadde jeg skrevet et langt svar

  men jammen har du ikke et eller to gode poenger

 10. Jammen det kommer jo en tid etter forelesningen, og da skriver du den lange kommentaren din. Jeg vil jo gjerne høre hva du mener.

 11. Mange gode poeng. Det er jo som kjent bedre å være rik og hvit enn fattig og svart. Samtidig tror jeg det er hakket værre å være både fattig og svart enn bare fattig.

  Helt opplagt at politiet og andre behandler velstående og personer i fremskutte posisjoner mye bedre enn tilfeldige alkoholikere og narkomane. Jeg har selv opplevd dette da jeg nokså uflidd kom til legen og fikk en nedlatende behandling – helt til legen noterte mine personalia der jeg for sikkerhets skyld slang på ordet «professor», da kan jeg love at tonen ble en annen. 🙂

  Samtidig kan vi ikke underslå at rasisme og «religonisme» (forakt for eller diskriminering av folk med annen religion) er nokså utbredt i Norge, helt uavhengig av personens klasse.

 12. Politiet og andre, – skriver du. Og andre er kanskje deg og meg. Jeg kjenner jo på mine egne fordommer også, – hver dag.

 13. «Andre» er alle oss andre, deg og meg. Enig. Vi må alle slåss med våre egne fordommer.

  Konsekvensene av diskriminering er imidlertid større når det utøves politi og andre tjenestemenn. Selv tror jeg nok at jeg behandler narkomane og alkoholikere en god del dårligere enn jegbehandler straite folk – det er kanskje en slik skummel og usynlig klassisme fordi den ikke er knyttet til hudfarge.

 14. Ja, men det er jo andre sider ved det også, og det er å redusere andre mennesker. Jeg er nok tvert imot utsøkt hyggelig mot narkomane og tiggere. Men hvorfor er jeg det? Jeg synes de er stakkarslige, og jeg vil ikke sparke en som ligger nede eller add insult to injury. På en måte får det meg til å føle meg bedre, samtidig som jeg reduserer dem. Men dette kunne bli en lang diskusjon: Gjør jeg over hodet noe som helst i mitt liv som ikke er egoistisk begrunnet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s