Et økonomisk dilemma

Nå som ungene har flyttet hjemmefra, har vi plutselig ganske mye plass. Huset skal deles på to og ikke på fire. Det betyr at jeg gjenerobrer ett av rommene i andre etasje. Det er et fint gjesterom, men først og fremst skal det bli mitt arbeidsrom. Der skal jeg har alle strikkegreiene mine, blader og bøker og en god stol til å lese i. Jeg har allerede begynt å pusse opp.

male.jpg

Planene er klare, og jeg har et bilde inne i hodet mitt av farger og møbler. Planen er å benytte det vi allerede har, og der dukker dagens tema opp.

Vi er de heldige eierne av denne stolen. Den er trukket i et slitesterkt stoff som likevel har sett bedre dager. Dessuten skal jeg være ærlig: Jeg liker det absolutt ikke.

min.jpg

Stolen har jeg fått av min mor, og den er i god kvalitet. God å sitte i er den også. Nå hadde jeg tenkt at den skulle bli rød, skikkelig rød. Jeg har alltid tenkt at det er lønnsomt å trekke om kvalitetsmøbler. De er nærmest evigvarende. Dessuten handler det jo om å styre unna bruk-og-kast-mentaliteten. Hvis jeg trekker om stolen og bruker den, så kjøper jeg jo ikke noen ny.

I dag gikk jeg til byen for å se på stoffer. Jeg så etter et godt, slitesterkt velourstoff – rødt selvfølgelig. Først fant jeg dette:

velour.jpg

Det er et kvalitetsstoff som trolig vil glede meg i mange år, men det koster altså 500 kroner pr meter. Hvis det går med 5 meter stoff til stolen, så kommer stoffet på 2500 kroner, – og så skal jeg betale en møbeltapetserer. Jeg gjetter på at hun vil ha 2000, – kroner. Prisen på stolen blir da 4 500.

Så jaktet jeg på et billigere stoff, og dette var også fint. Fargen er faktisk bedre enn på velourstoffet. Det er et halvsyntetisk stoff som minner litt om semsket skinn. Det koster bare 200 kroner pr meter, så da kommer stolen på 3000 kroner. Det begynner å hjelpe.

semska.jpg

Men det blir altså en dyr stol. Den skal stå på mitt rom, og der vil den få snill behandling, så egentlig behøver jeg ikke tenke så mye på kvalitet og slitestyrke.

IKEA-katalogen kom i dag. Der fant jeg denne. Sjekk prisen, – 995 kroner, og den er rød:

stripete.jpg

Denne er litt dyrere. Den koster 1650, – kroner.

sort.jpg

Den finnes også i rød fløyel eller velour, akkurat som jeg vil ha den.

red.jpg

Jeg kan med andre ord få en ny rød stol mye, mye billigere enn om jeg trekker om den gamle. Og kanskje kan det bli et enda gunstigere sluttregnskap om jeg får noen kroner for den gamle.

Hva i huleste skal jeg gjøre?

Aller helst vil jeg ta vare på det gamle. Det bærer hele hjemmet vårt preg av. Vi kaster stort sett aldri noe. Likevel er det vanskelig å holde fast på den ideen når industrien produserer og pøser ut så utrolig billige produkter av alle slag.

Trekker jeg om stolen, vil det faktisk svi i lommeboka. Kjøper jeg en ny på IKEA vil jeg knapt nok merke det.

Innspill mottas med takk, og fortsettelse følger.

17 responses to “Et økonomisk dilemma

 1. Når du nu er så dygtig til håndarbejde, jeg mener du skrikker rigtig flotte ting, ville det så ikke være en ide at ombetrække stolen selv, det kunne så være dit første projekt i det nye arbejdsværelse 🙂 Jeg synes den «gamle» stol er den flotteste 😉

 2. Du skal selvfølgelig ombetrække den gamle, smukke stol selv – låne en bog på biblioteket om, hvordan man gør. Jeg tror ikke, det er svært, men det tager nok lidt tid. Jeg er også imod ‘køb og smid væk’ mentaliteten. Og den gamke stol minder dig om din mor. Jeg er spændt på, hvad du bestemmer dig til at gøre.

 3. Behold den gamle stol! Den er meget smukkere end Ikeas. Om to år vil du ærgre dig ihjel, hvis du smider den ud nu!

 4. Tilføjelse: man kunne jo også bare lave et løst betræk: http://la.apartmenttherapy.com/images/uploads/081007_bathfurn1.jpg

 5. Jeg synes den gamle stol er ualmindelig flot, og jeg ville måske vælge bare at beholde det betræk den har og pynte den med en rigtig rød pude eller et flot rødt tæppe.

  Du kan også købe et stort stykke rødt bomuldsstof og lægge det over stolen.

  I mine øjne er den gamle stol det bedste valg. Jeg har det nemlig lige som dig, ting skal bevares, og vi skal skåne naturen og ikke bare smide væk. Og så har den en historie med sig.

 6. Jeg synes bestemt også du selv skal betrække den gamle stol om, du er jo fingernem. Den gamle stol rummer minder, som man ikke bare kaster ud. Den nye fra IKEA er måske nok billig og er pæn lige nu, men om et par år er den måske slidt op, netop fordi den var billig og så har du ingen stol….

 7. Jeg er jo enig med dere. Jeg vil helst ha den gamle stolen, og det ender nok med det. Takk for tilliten, men trekke den om selv våger jeg meg altså ikke på. Jeg er faktisk ikke særlig flink til denslags. Male, strikke, pusse, – det går bra, – men å begynne å klippe i tekstiler verdt et par tusen kroner, det våger jeg meg ikke på. Nå skal jeg først ut for å finne en billig møbeltapetserer. Jeg har nemlig fått et tips om en dame som gjør det meget, meget billig. Fortsettelse følger.

 8. Hei Hege
  Nå som dere bare blir to igjen hjemme skal jeg si du får god råd!! så det kan ikke være prisen som må avgjøre dette.. Og kanskje har et gammelt minne ha sin egen pris..
  Jeg har nå fått lest alt du skrevet og sett bilder fra sommerferien deres og det er alltid koselig å følge dere på ferie! MEN jeg tenker mye på den vinteren du skal igjennom nå UTEN ungene i huset. Fikk meg en karamell da huset ble tomt og jeg måtte ut for å kjøpe små nok kjeler til fire poteter og fire kjøttkaker.. Ingen som ventet i huset, ingen som dura inn døra med hyl og latter, ingen som trengte mammaen sin til å svippe seg til et eller festlig arrangement.. Tenk på at vi har vært der og vil gjerne trøste dere når det hyler av stillhet rundt dere. Det går over men overganger i livet er alltid en utfordring – det blir ille fint på andre siden bare en gir det litt tid.. Lykke til med oppussing og vinterlige aktiviteter på det nye rommet deres. Klems fra the sailors

 9. Takk for det, Heidi. Vi merker allerede endringene her hjemme. Egentlig trodde vi bare det skulle bli deilig, så det er litt overraskende at det føles tomt og litt trist. Når det gjelder penger, så har nok prisen en betydning. Vi trodde at dette skulle bli året for god tid og god råd, – men som Thv sier, – en av to er heller ikke så verst. Henrik skal gå på privatgymnas, og det suger mye penger når alt som står på timeplanen er realfag med dritdyre elevforsøk. Men pytt, pytt – det er bare i ti måneder. Så blir vi rike 🙂

 10. Du virker til at have bestemt dig for at beholde den gamle stol. Det ville jeg 100% også gøre! Du skriver, at den er god at sidde i, og det må tælle mest. IKEAs lænestole er billige, men du ved ikke, hvor behagelige de er; tilmed ser ryggen ikke ud til at være så høj som på den gamle. I øvrigt rigtig god fornøjelse med indretningen af dit arbejdsværelse ;-]

 11. Det blir nok den gamle, men da blir den ikke trukket om denne uka. Det skal undersøkes priser, kjøpes stoff og dessuten har møbeltapetsererne nok å gjøre, så jeg må beregne ventetid. Ellers har jeg faktisk veldig god erfaring med IKEA, – og jeg sitter faktisk i en IKEA-sofa akkurat nå. Men jeg er enig i det med formen. Selv om stolen er liten, så er den en ørelappstol, og de er gjerne gode å sitte i.

 12. Du! De stolene fra ikea var jo slett ikke pene på noe vis. De skriker av gakkgakker og sløyfebånd og andre ting du helst ikke vil ha i stua.

  Det er forresten en regnefeil, det dyre stoffet (som er mange ganger penere enn det billigere, vær så snill å trekk den i velur. Kanskje du et sted finner et billigere velurstoff? Ikke gi opp jakta!) er oppgitt til å koste 500 kroner mindre per stol enn det billigere stoffet.

 13. Men Marthe, kan ikke du prøve å finne billigere velour, for det finnes ikke her. Og det andre stoffet er faktisk veldig, veldig pent og mykt. Hva er feil med det?

 14. Det kan jo såklart hende at det bare er bildet, det ser ut til å ha en for jevn tekstur. Den grønne stolen i stua er jo stripete på et vis, og det er noe av det som gjør den så fin. Dette nye stoffet er, såsant det ikke er et dårlig bilde på noe midt mellom halvsyntetisk ullfilt etter at man har gått løs på det med strykejern.

  Men det kan jo være bildet, – kanskje er det ikke sånn shiny i virkeligheten. Velouren ser så myk og god ut fordi den suger til seg lyset. På bildet ditt ser det ikke ut som om nystoffet gjør det?

 15. åh, og jeg skal se neste gang jeg er i en stoffbytikk, men sånn det er nå har jeg ikke vært nede i byen enda. Ikke på dagtid i alle fall.

 16. Men velourstoffet har bitte litt for mye gult i seg. Det skinnaktige har perfekt litt dyp rød farge. Jeg er enig i at velour suger til seg lyset. Det er mye mer metta i fargen og tekstur. Likevel blir det nok det andre.

 17. Tilbaketråkk: A room of my own « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s