Varm dags ferd mot hjem

Uansett hvor kort eller lenge vi har vært borte, så gleder jeg meg alltid til å komme hjem. Jeg liker meg godt hjemme, og nå er jeg her. Det er lang kjøring, – mellom 5 og 6 timer, og det dummeste er å gjøre det vi gjorde i går, nemlig å kjøre hjem på dagtid. Det stjeler en hel dag, – denne gangen en hel sommerdag, -men vi ville altså hjem.

Første stopp var Louisiana i Humlebæk. Der har vi vært et par ganger før da barna var små, og nå hadde vi forventninger. Jeg skal være ærlig: De ble ikke innfridd.

louisstort.jpg

Men jeg har ingen grunn til å sutre over at Louisiana ikke passet meg. Stedet er et utstillinsvindu for bildekunst i flere dimensjoner, – og jeg vet jo godt at det ikke er bildekunsten som treffer meg oftest. Denne gangen var det nesten ingen treff. Noe pop art var interessant nok, men ellers? Nope!

Men så har vi jo bygningen. Arkitektur er også et kunstnerisk uttrykksmiddel, – og arkitektur berører meg alltid på en eller annen måte, enten jeg liker den eller ikke. På Louisiana liker jeg det jeg ser.

trapp2.jpg trapp.jpg

Selve det stramme, nye bygget koblet sammen med det gamle er en fryd for øyet, og alt er så nydelig utført. Noen steder er rommene skarpe og stramme i formen, andre steder myke og runde.

benkstort1.jpg

Arkitektur derimot! Og denne gangen var det også en utstilling om arkitektur, – Arkitekturens grenser, tror jeg den het. Den var spennende, men enorm. Over alt var det lange tekster som beskrev teorier om bæreevne, ideer om form – og alt var illustrert med filmer og gjenstander. Vi rakk bare en brøkdel, og det var synd.

arkitekturstort.jpg

Besøket skulle avsluttes med en lunsj ute i parken, men det måtte vi oppgi. Det ble rett og slett for varmt for oss. Fuktigheten fra havet slo mot oss, og det var ingen steder det var kjølig. Jeg synes nesten den dampende luften ble med over på bildet.

havetstort.jpg

Så dro vi i stedet til Gamle Humlebæk kro for å spise stjerneskudd. Der ble vi møtt med den hyggeligste betjeningen jeg noen gang har opplevd. De var bare så høflige og fulle av vilje til å betjene oss raskt og effektivt. Stjerneskuddet var imidlertid en skuffelse. Noen ganger er dette smørbrødet en flott souvenir å ta med seg hjem, – men ikke denne gangen altså. Vi lager det mye bedre selv.

kro.jpg

Så hev vi oss på fergen. Farvel for denne gangen, Danmark.

fergestrot.jpg

Som vanlig sov jeg et par timer på hjemveien, men jeg våknet i hvert fall tidsnok til å få med meg den flotte broa utenfor Uddevalla. Av alle broer jeg kjener, er den vakrest.

broa2.jpg bro1.jpg

Her hjemme ventet Henrik med stua full av flytteesker og alt det han skal ha med seg når han reiser til Trondhjem. Tilbake til virkeligheten.

Vi gjorde som vi pleier når vi har vært på tur, – pakket ut alt vi hadde kjøpt på turen og stilte det opp på spisebordet. Det er sjelden vi kjøper de store og dyre tingene. Det er som oftest mat og små gjenstander vi har snublet over. Thv sørger selvfølgelig alltid for å få med rasjonen av øl og vin. Vi forsøker å holde oss sånn noenlunde innenfor lovlig kvote, – selv om det holder hardt. Men det er hardere og mye mer pinlig å måtte stå til rette for en eller annen toller.

vin.jpg beer.jpg

Mat har vi jo hjemme, men noe er annerledes i Danmark. Thv må ha yndlingssennepen sin, og dansk, fet leverpostei får også bli med i kjølebaggen. Her hjemme er det langt mellom de økologiske produktene. Selv om det ikke er viktig for oss, er det overraskende å se hvor mange landbruksprodukter som er merket økologisk. Likevel stusser jeg litt over at melken i København kommer helt fra Thy.

melkstort.jpg

Da ungene var små reiste vi alltid hjem med en million kammerjunkere og en tankbil med koldskål. Denslags har vi jo heller ikke her i Norge. Denne gangen ble det en liten eske junkere og en liter søtt fluidum. Det er nok for våre runde sommermaver.

kold.jpg junkere.jpg

Selv om Thv ikke lenger kan bruke ungene som unnskyldning for å kjøpe sjokoladepålegg, så gjør han det likevel. Det er helt greit for meg, bare jeg får min Gammel Ole.

sjokoliten.jpg oleliten.jpg

Og så er det alt det andre. Små notisbøker fra Søstrene Grene til 3 kroner stykket, en myk plastbalje fra samme sted, en japansk bolle med feil mønster og selvfølgelig årsforbruket av hverdagsdeodoranten som ikke lenger er å få i Norge.

bok.jpg kurv.jpg bolle.jpg deo.jpg

Men det søteste jeg fant hos søstrene, var disse tre eskene. De kostet nesten ingen ting, og nå skal jeg fylle dem med ferdigstrikkede selbuvotter. Hittil har vottene mine ligget i en kurv, og det blir de så støvete av. Et helt og aldeles nødvendig kjøp, med andre ord.

englerstort.jpg

Bortsett fra et par plastsandaler til Thv til 25 kroner og et par kinasko til 10 kroner, – så kjøpte vi ikke klær. Ikke før den siste dagen. Da kom jeg inn i denne butikken med barnetøy, og de hadde et merkelig utsalg: Kjøp for 100 kr med 10%, for 200 kr med 20% osv opp til 700 kroner og 70%. Jeg gikk for det siste, og kjøpte disse aldeles nydelige genserne til C og M. De er i myk, deilig fleece, – og innsiden er like fluffy som utsiden. Synd de ikke hadde sånne til voksne også.

genser1.jpg genser2.jpg

Og så var det selvfølgelig buljongen min da. At jeg må til Danmark for å få andebuljong, det forstår seg. Men at vi ikke har lammebuljong i Norge, – det er merkelig. Den er visst populær i Danmark også, for de var utsolgt flere steder, og jeg måtte i tre butikker for å få tak i det jeg trengte. Nå har jeg for en stund.

buljong.jpg

17 responses to “Varm dags ferd mot hjem

 1. Jeg må i søstrene grene kan jeg se 🙂 men hvad er selbubotter?

 2. Hvor er det også spændende at læse om jeres tur hjem! Det var ærgerligt, at Humlebæk Kro skuffede og også Louisianas udstilling.
  Søstren er Grene er altid fascinerende – lige som Tiger-butikkerne. Man ved aldrig, hvad de har, i hvert fald ikke det samme som sidst. Det er nogle yndige ting, I har købt med hjem (det der ikke kan drikkes og spises), og det kunne være hyggeligt at møde dig, hvis/når I kommer igen.

 3. Endelig fandt jeg ud af, hvad en bolle er på norsk. I Danmark er det jo noget, man spiser, men en norsk bolle er altså en balje. Tak for oplysningen!

  Må jeg for resten anbefale økologisk koldskål fra mejeriet Thise næste gang. Den er knap så sød, men lige så tyk og betydelig sundere!

 4. Tilføjelse: + selvfølgelig økologiske kammerjunkere fra Urtekram.

 5. Det var en skrivefeil, Lene. Det skulle stått: Selbuvotter. Det er sånne som heter «mittens» på engelsk, og som man har på hendene når det er kaldt ute. Jeg sendte et par til DK under Operasjon Påskeglad, – men jeg aner faktisk ikke om de kom fram eller hvem som fikk dem.

  Vi var ellers ikke skuffet over kroen, Madame, for betjeningen var usedvanlig søte og flinke. To ganger kom det gjester med små hunder, og de serverte til og med hundene drikke. (Hunder har jo ellers ikke noe på restaurant å gjøre, men det var altså farlig varmt i går.) Vi har vært i Gamle Humlebæk kro tidligere, og da var maten god. Men så var det altså Stjerneskuddet. Vi spiser alltid ett når vi er i DK. Selv om det bare er hvert eller hvert annet år, så blir det jo etter hvert mange Stjerneskudd. Og så har vi også begynt å lage dem selv her hjemme, – og de blir best. Problemet er bare at vi ikke alltid får tak i flyndrefilet, – men det smaker også godt med torsk. I går hadde de blant annet bare spandert 4 – 5 reker, – og det skal være mange. Om noen er interesserte, kan vi anbefale Stjerneskuddene på Skovmøllekroen. Det man får på kroen nede i skogen ved Moesgaard museum er heller ikke å forakte. Det merkeligste fikk vi på Rebild Bakker. Der hadde de putter røkelaks i det. Men det beste serveres altså bak i vår have. Velkommen.

  Takk for tipset om koldskålen og junkerne, Uffe. Det får bli neste gang.

  Og så til ordene: BOLLE

  På norsk spiser vi også en bolle, – en hvetebolle.

  En bolle er også en skål. En skål er imidlertid alltid liten, mens en bolle kan være både stor og liten. Vi kan bake i en bolle, men vi kan også spise suppe (evt koldskål)av en suppebolle, men den ville vi som oftest kalle for en suppetallerken. Suppebollen passer i størrelse til middagssupper. En suppeskål er derimot mindre, og egner seg til dessertssupper.

  En balje er en veldig stor bolle, – men vi ville altså aldri kalle den for en bolle. I Norge brukes en balje for eksempel til å vaske tøy eller bade barn i.

 6. Tak for den udførlige forklaring på ‘bolle’. En balje er altså det samme på dansk og norsk, men jeg troede din bolle var større, end den faktisk er 🙂

 7. Vanter er det danske ord for votterne, nu mangler jeg at finde ud af hvad selbu står for 🙂
  Min mand synes det er helt utroligt at jeg forstår dig Hege;-) men jeg er jo ved at være vant til at læse norsk, så sådan bliver min horisont også udvidet 🙂

 8. Selbu er et sted i Norge, og der har de tradisjonelt strikket votter og vanter med åttebladsroser og andre mønstre. Jeg strikker denslags, og det hoper seg opp. Jeg har hatt et par innlegg om det, men dem fant jeg ikke akkurat nå. Det er ingen søkerfunksjon på min blogg. Men her har du i hvert fall et bilde av ulike typer selbuvotter og vanter.

 9. Her fant jeg en lenke til ett av mine par: https://livetleker.wordpress.com/2007/03/28/god-tur-til-danmark/

  Det er da ikke merkelig at du forstår skrevet norsk, Lene. Det er jo så likt dansk som det går an. Det er litt merkelig for oss når vi er i Dk at så mange dansker ikke forstår hva vi sier, for vi forstår jo dem. Når de absolutt ikke forsto, gjentok Thv ofte det samme, mens han forsøkte å lage de myke, danske språklydene – og vips så ble han forstått.

 10. så smukke de er Hege, jeg kan godt huske det indlæg.

 11. Takk for det, og de er vakre. Nå har jeg lagt alle de jeg har strikket over i de fine eskene fra Søstrene Grene. Men da min sønn skulle flytte i går, oppdaget jeg at jeg nesten ikke har votter i herrestørrelse, så nå skal det strikkes mer til høsten.

 12. Tilbaketråkk: Inspirert til Stjerneskudd « Livet leker

 13. Oh My God – rimelig hard dokumetasjon av ferieopplevelser. Takk som deler. Jeg har akkurat spist en skive med Gamle Ole, kjøpte den på Storlien, før siste toget til trondhjæm gikk, vel hjemme. Takk for følget, så langt.

 14. Siste forbruktår på din ost er 2007!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. Men Betty, – du gikk jo på ei lenke fra ferien i fjor. Derfor var osten holdbar til i oktober 2007. Tihi!!!

  Velkommen hjem!!!

 16. Tilbaketråkk: Amatørturist! « Livet leker

 17. Tilbaketråkk: Mor syr | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s