En øl, en båttur, en sofa – og det var den dagen

Når vi er i København har vi lett for å ty til de vante stiene. Det er alltid noen butikker vi husker fra sist, noen restauranter som bød på noe godt og noen idylliske gater. Det er hyggelig, men på den måten blir vi jo ikke bedre kjent med byen. Severdigheter har vi ikke vært flinke til å oppsøke. Thv har lenge ønsket å besøke Carlsberg bryggeri, og i dag skulle det skje.

Noe av det første vi merket, var den velkjente lukten fra malttanker som blir luftet. Før det ble nedlagt for noen år siden, lå bryggeriet i vår hjemby like ved oss. Lukten av ølbrygging er noe våre unger er vokst opp med, og vi er alle glade i den. Men der stopper også likheten med vårt vesle, hjemlige bryggeri. For det første var dette flere kvadratkilometer større, bokstavelig talt, – og det oste av velstand. Bare kastanjeallèen opp til hovedinngangen var et syn.

allestort1.jpg

På jobben snakker sjefen ofte om våre visjoner for arbeidsplassen vår. Det har visst sjefene gjort på Carlsberg også, og ingen skal klage på ambisjonsnivået.

visjonstort1.jpg

Det var mye å se både ute og inne. For den nette sum av 40 kroner ble vi ført gjennom er fantastisk utstilling som blant annet viste øllets historie både på verdensbasis og på Carlsbergbasis. Det er ikke alle private museer som holder god standard, – dette gjorde det til overmål. Interessante tekster ble akkompagnert av bilder, gjenstander og filmsnutter. Og alt fungerte. De hadde også tatt seg bryet med å la det boble i kolbene i laboratoriet og dampmaskinen fungere. Nå er vi ikke bare oppdaterte på hvordan øl lages, men også på hvordan levekår og arbeidsvilkår kunne arte seg både for industriarbeiderne og deres patriarker i de gamle dager.

elefant51.jpg elefant31.jpg elefant21.jpg elefant11.jpg

Og over alt var det rent og pent. Hvor rent og pent kunne vi se da vi besøkte stallene. Hvor disse hestene gjør fra seg, vet ikke jeg, – men borte var det. Det luktet deilig av hest og høy.

hest2lite1.jpg

Nå kom vi ikke til Carlsberg for å lukte hester. Det var øllet vi var interesserte i. Og øl var det nok av. Bryggeriets samling består visst av 16000 flasker eller noe sånt, og her var det utstilt 13000. Noe for enhver smak og fra alle verdenshjørner.

flaskerstort1.jpg

Smake fikk vi også. Rundturen ble avsluttet med at alle fikk servert to øl i baren. Min kjære var mer enn fornøyd. Det er hva han kaller et skikkelig museum.

Så bar det ned til sentrum igjen. Til tross for den generøse øllen, var vi sultne og klare for lunsj. Det ble italiensk buffet i dag. Etterpå ruslet vi litt rundt i stredene og nøt alle de vakre husene. De har så fine farger, og over alt er det blomster og små havemøbler på gaten. Innenfor er det noe å få kjøpt for enhver smak, men jeg nøyde meg for det meste med å kikke i dag.

huslite2.jpg huslite.jpg

Vi hadde nemlig enda en post på programmet. Vi hadde bestemt oss for å gjenta en suksess fra mange år tilbake. Vi ville bli med på rundtur med en kanalbåt. Mye har skjedd langs vannkanten i København de siste årene, og det ville vi se. Dagen i dag var et utmerket valg for en båttur. Det har vært veldig varmt, og ute i båten luftet det friskt og deilig.

Den unge guiden orienterte oss om alt vi så i en imponerende fart, og det gikk på både dansk, engelsk og tysk. Mellom hver gang hun kom med ny informasjon, måtte hun minne oss på å holde hodene nede, for broene i København er lave.

brostort1.jpg

Noe av det første vi fikk se var det nye operahuset som åpnet i 2005. Vi så det da det var under bygging, og det var blitt utrolig imponerende. Det ser ut til at operahus skal ligge ved vannkanten. Nå kjenner riktig nok ikke jeg til alle operahus som ligger med tærne i vannet, men jeg nevner i fleng både Sidney, Göteborg og nå altså i København. Og snart er vår egen opera ferdig i Oslos havnebasseng.

operastort1.jpg

Det var ikke bare operaen som var ny og lekker ute på Holmen. Her har det jo vokst fram en fantastisk bydel. Nybygg lå side om side med restaurerte gamle bygninger, og de mest eksotiske leilighetene var kanskje de som holder hus der hvor den gamle torpedobåthangaren var. Tenk å bo på denne måten midt i København! Båtplassene lå bare et stenkast unna, og ungene badet i kanalen. Noe sier meg at dette ikke er de billigste boligene i byen. Men litt lenger borte på den andre siden av vannet ligger Christiania, og det så da ut til at de også hygget seg med det flotte været og det varme badevannet.

lekkert31.jpg lekkert11.jpg lekkert41.jpg lekekrt21.jpg

Det går også an å gjøre som denne karen her. Han hadde bundet farkosten fast i en påle, og der lå han og nøt sin ettermiddagsøl i sin ettermiddagsfrihet.

mannstort1.jpg

Et annet sted der det så ut til å være deilig å være menneske i dag, var i Christianshavn. Over alt var det mennesker som hadde slått seg til ved kanalkanten. Der satt de og spiste sin mat eller bare slo av en prat. Det er selvfølgelig også mulig at de er plassert der av København kommune for å fungere som idylliske dekorasjoner for turister, – sånne som oss. I så tilfelle fungerte det utmerket.

idullstort.jpg

Her lå også gamle og nye hus side om side, – og jeg har ennå ikke bestemt meg for hvilken type jeg vil ha når jeg blir stor og kan ha et lite krypinn i København. Og skal det bli Holmen, Christianshavn eller Islands brygge? Bare jeg blir stor og velholden, så skal jeg nok få bestemt meg.

christianshavn2.jpg christianshavn1.jpg

En annen av Københavns relativt nye bygninger er Den sorte diamant, – en del av biblioteket. Den er virkelig imponerende. Jeg tok mange bilder, men dette synes jeg ble morsomst. Snakk om kontrast, – de gamle husene som speiler seg i den nye, blanke fasaden. Og så båten vår da.

diamantstort.jpg

Ellers var det mye å se. Hva er dette for eksempel? Er det Cristo som har vært på besøk, eller er det ganske enkelt et tårn under oppussing?

cristostort.jpg

Båtturen varte en drøy time, og vi syntes vi opplevde mye. Noe av det beste var likevel å kunne sitte stille og bare nyte utsikten og feriefølelsen. Det er ikke til å nekte for at man blir sliten i bena etter en sånn dag.

Og vi har opplevd mye mer, men nå må jeg stoppe. Bare denne lille her: Endelig fikk jeg anledning til å sitte stille i en av mine yndlingssofaer. Den kan du tro jeg har siklet på lenge. Hvor og hvordan jeg havnet oppe i den? Nei, – det får bli en annen gang.

sofastort.jpg

Reklame

15 responses to “En øl, en båttur, en sofa – og det var den dagen

 1. Der er ikke noget at sige til, at I har fået slidte ben i går – det er en flot turist-guide, du har lavet med meget smukke billeder. En del af dem er helt nye for mig. God videre tur…

 2. Sikke nogle fantastiske billeder, du får virkelig beskrevet København så dejligt indbydende, at man helt får lyst til at besøge staden igen. Jeg synes at det billede at ”den sorte diamant” og spejlingen er rigtigt godt ”skudt” 🙂

 3. Sikke bekendte scenarier.
  Hestene hos Carlsberg er altid et hit hos vores yngste datter. Hun kan navnene. Vi ser nu også ofte hestevognen fra Carslberg, når de er afsted, så hestene kan få rørt sig.
  Og af og til stopper de for enden af vores vej og holder pause. Og yngste datter vinker altid storsmilende til kusken, der altid er venlig at vinke tilbage.

  Den brolagte vej med elefanterne er hård at køre op ad på cykel. Både stigningen og brostenene gør at man gerne tager en anden vej næste gang – men uden om Valbybakke kommer jeg ikke hvis jeg skal til universitetet.

  Og så får man helt lyst til selv at tage på havnerundfart en af dagene. Og være turist i sin egen by.

 4. Tænk, at der er så smukt i København – det ser man ikke så tydeligt, når man færdes der jævnligt.

  Sofaen: jeg havde sådan én på mit kontor, indtil vi gik over til storrumskontorer på min arbejdsplads. Jeg savner kontoret, men ikke sofaen. Den er dekorativ, men man sidder jammerlig dårligt i den!

 5. Sitter man dårlig i den,Uffe? Vi satt der riktig nok bare i ti minutter, men det føltes bra. Jeg merket riktig nok at madrassen er veldig tynn og hard, – men den var bred og fin hvis man skal ha bena oppi, og det har man jo ikke på kontoret.

  Så fint at dere likte turistrundturen vår. Det gjorde vi også. Dette er et av de vakreste menneskeskapte stedene på jorden, og det påstår jeg selv om jeg vet at jeg ikke har vært så mange steder. Denne gangen har jeg vært veldig oppmerksom på bygningene. Noe av det København skal ha ros for, er å ta godt vare på mye av det gamle, – og samtidig innføre det nyeste av det nye. Det viser kontinuitet, og det skaper spennende kontraster i bybildet, – sier en som ikke er særlig begeistret for nye hus i gammel stil.

 6. Smukke billeder Hege! Sig til hvis du har spørgsmål om byen, så vil jeg gøre mit bedste for at svare. Ude på Holmen er der meget smukt. Det er også dér jeg går i skole. Et smukt og inspirerende sted at studere!

  Du kan se dette indlæg jeg selv har lavet om Holmen
  http://copenhagendaily.dk/?p=1085

 7. Sofaen igen – problemet er, at sædet er for dybt, altså at der er for langt hen til ryggen, hvis man sidder normalt, dvs. opret. Hvis du forstår, hvad jeg mener …

 8. Flotte billeder, det blev til en hel rundvisning for mig også. Mange af stederne har jeg ikke set selv om jeg har boet i landet i mange år.
  Fortsat god tur i det københavnske:-)

 9. Jeg forstår problemet, Uffe. Nå har det seg sånn at jeg er velsignet eller forbannet, – alt ettersom man ser det, med ganske korte ben. Og hvis du ikke sier det til noen, kan jeg fortelle at jeg alltid sitter med bena oppe i sofaen. Jeg elsker derfor nettopp sånne sofaer med dype seter. Til gjengjeld er de fleste sofaer et marertitt når jeg må leke pen dame og sitte tekkelig og pent med bena på gulvet.

  Takk for titten, Therese. Jeg tror faktisk jeg har sett det innlegget ditt tidligere. I dag dro vi ut dit, og vi så skolen din, tror jeg – Rytmisk musikkonservatorium eller noe sånt. Stemmer det?

  Velkomen etter, Judith. Her är det gudagodt att vara.

 10. Elefanterne kan jeg huske fra min barndom, vi må da vist på besøg der. Mens jeg sad og læste dit indlæg, ville jeg foreslå dig kanalrundfart, men det havde du jo selv fundet på 😉 jeg prøvede sidste år, og det var så smuk en oplevelse, man får en anden opfattelse af storbyen. prøvede det også i Paris, men der kom man ikke så vidt omkring. jeg var også parat til at købe en båd og bo i kanalerne.

 11. Ja, husbåtene var utrolig lekre noen av dem. Men jeg har en kollega som bor i båt på elven hjemme hos oss. Selv om båten er stor, frister det meg bare om sommeren. Når hun drar ned i båten på kalde vintereettermiddager, så er jeg glad for mitt lune hus.

 12. Yes, Rytmisk Musikkonservatorium er nemlig skolen min. Så hyggelig dere har gått forbi der. Jeg skulle vært der og hilse på 😉

 13. Hege, med hensyn til Børge Mogensen-sofaen synes jeg nu, den er ubekvem at sidde i, selv om man ikke har specielt korte ben 🙂

 14. Det får bli neste gang, Therese. Nå vet jeg i hvert fall hvor du holder til, så når jeg leser innlegga dine, og du forteller at du sykler ut på Holmen, – så ser jeg det for meg.

  Det betviler jeg ikke, Uffe. Den er nok egentlig spesialdesignet til min kropp.

 15. Tilbaketråkk: Årets første glass ute - i februar! « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s