Kulturtur

Siden været ikke innbyr til strandliv, bestemte Kusinen og jeg oss for at vi skulle dra på kulturtur. Det startet først med besøk på et velkjent galleri for keramikk og billedkunst, – en plass som reklamerer med å ha mye å by på. Jeg forbigår stedet i stillhet. Egentlig hadde jeg planlagt et ironisk og spisst innlegg om hvor lite tiltaltende det var der,- men jeg avstår. De som driver stedet gjør sikkert sitt beste, – og jeg er neppe den rette til å slakte noe som helst.

I stedet beveger jeg meg til besøk nummer to denne dagen, – og her er det bare ovasjoner å hente. Vi dro til Røed gård i Moss. Det var snadder det, tenker jeg! Gården ligger vakkert til på Jeløya, og å få se hovedhuset er i grunnen en gave i seg selv.

husstort.jpg

I alle sidebygninger og småhus er det aktivitet, og vi ble ønsket velkommen på de forskjelligste måter.

velkommen2.jpg velkommen1.jpg

Det første jeg falt for var disse kantarellene. Hun hadde kasse på kasse, og ikke var de så dyre heller. Jeg kjøpte en halv kilo.

kantarellerstore.jpg

Kantarellene ble vårt sunne alibi. Neste stopp var sjokoladebutikken. Jeg elsker sjokolade!

sjokostort.jpg

Det var mye å velge mellom, men heldigvis er hjemmelaget sjokolade styggdyrt, så jeg kunne bare spandere på meg et par biter til hver.

s4liten.jpg sliten3.jpg sliten2.jpg sliten1.jpg

Det største galleriet på Røed heter Galleri Kvinnelist. Galleriet har funnet sin plass i andre etasje på en diger låve, og her kan man se alt hva et hjerte begjærer: keramikk (særlig mye av det humoristiske slaget), smykker, bildekunst, spennende klær og mye, mye mer. Det anbefales.

Dagens høydepunkt ble imidlertid disse her.

testort.jpg

Skulpturene (Eller er det relieffer?) er laget av en dame som heter Rakel Fridlund. Hun er helt ukjent for meg, men nå kommer jeg ikke til å glemme henne så lett.

te6.jpg te5.jpg te4.jpg te3.jpg te2.jpg te1.jpg

Det var ett eller annet med de tedrikkende damene som appellerte til både Kusinen og meg. Kanskje minnet de oss på en ironisk måte om oss selv og våre venninner?

fjesetstorte.jpg

Det var noe med kjolene, hårfrisyrene, tekoppene og de spisse, meddelssomme ansiktene.

fjes2.jpg fjes1.jpg

Dyre var de heller ikke, – men det er klart de koster penger. Det er sjelden jeg kjøper kunst, men en sånn tedame kunne jeg godt tenke meg. Problemet ville være å velge. Hvem av dem skulle jeg ta? Kanskje denne her?

damestortsmalt.jpg

Og Røed gård har mer å by på. I et stort stabbur fant vi en antikvitetsbutikk i tre etasjer. Om jeg kjøpte noe? Pussig at du skulle spørre om nettopp det. Svaret er ja. Jeg kjøpte en gammel gaffel med tilhørende dessertskje i dragesølv. Jeg vet, jeg vet – vi har nok av alt som det er, men jeg kunne ikke dy meg.

silverstort.jpg

Hjemme bruker vi et helt enkelt mønster, men vi har arvet noe dragesølv, – og da er det så fristende å fylle på litt.

silverfork.jpg

For oss som selv har huset fullt av gammel træl er det morsomste med antikvitetsbutikker å finne ting vi allerede har der hjemme. Kusinen og jeg gikk rundt og kikket og fant: Men en sånn har vi da hjemme! Og en sånn også! 650,- kroner. Oh hjelp! Kanskje vi skal selge vår. Og så gikk vi videre. Men jeg kjøpte altså noe.

rose2.jpg rose.jpg

Heller ikke i går var været særlig varmt og sommerlig. Solen skinte mesteparten av tiden, – men det gjør den som kjent i februar også. Litt varmere var det nå, og egentlig var det perfekt vær for en kulturtur. På Røed er det nok å se på både inne og ute. Landskapet er vakkert, og planter og haven rundt gården er et syn. Dagen ble avsluttet med lunsj på kafeen: Hjemmelaget rundstykke med ost og skinke, – og så et lite stykke kringle siden det var ferie.

rose4.jpg rose3.jpg

På veien til bilen passerte vi rosehaven.

rosnehav3estort.jpg

Reklame

3 responses to “Kulturtur

  1. Sike en indtryksfyldt lørdag, du har haft. Det var spændende at læse om alt sammen. En skam at der er så langt derop fra Nordsjælland. Hvis jeres chokoladeforretninger ser ud, som den du besøgte, har vi meget at lære her. Jeg forstår så godt, at du faldt for dragesølv og tedrikkende damer. Tak for rundturen!

  2. Det var en kjempefin dag. Vi burde nok være flinkere til å se det man har i sitt nærmiljø. Du vet vi lengter jo alltid til eksotiske Danmark når vi skal oppleve noe spesielt. Det er langt mellom sånne sjokoladebutikker, men vi har også en her i vår by. Men søtsakene er hjemmelagede og ekstremt dyre. Ha en fin søndag.

  3. Jo, du har ret, vi skal også huske at have øje for alt det spændende, som findes i ens nærmiljø. Vi har en kulturkalender i Nordsjælland, der udkommer én gang om måneden, hvor man kan få gode ideer til udflugter. Den har vi brugt mange gange. Også god søndag til dig, Hege.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s