En hemmelige hage

Like ved hytta vår langs hovedveien ligger denne treklyngen. Den ligger som en øy midt ute i åkeren, og det er bare en vei inn. En gressgrodd vei går som en bro over åkerhavet og inn til øya. Da jeg var liten syntes jeg alltid sånne plasser midt ute i åkerlandskapet var så spennende, og jeg drømte om å bo der. Da skulle jeg leke at jeg seilte på et stort hav av havre. Det er fremdeles spennende.

fjerntstor.jpg

I dag tok jeg med meg C og M for å se hva som gjemmer seg bak treklyngene. Fra før trærne ble så store, kan jeg huske at det lå noen hus der, – en liten gård, men jeg har aldri vært der. Nå ville jeg inn, og jeg ville fotografere motsatt vei, innenfra og ut.

veiliten1.jpg veiliten2.jpg

Vi gikk nærmere og nærmere. Noen hadde akkurat slått veien, og det var litt ekkelt. Tenk om det var noen der. Da vi nærmet oss, nølte ungene litt. Skulle vi våge oss videre?

nesteneliten.jpg likevedliten2.jpg

Og der lå det, huset. Det var akkurat så nydelig som jeg hadde tenkt meg. Et vakkert lite gårdshus, – men akk så forfallent. Her trengs mer enn en kjærlig hånd.

husetstort.jpg

Taket hang, malingen flasset, men det verste var den flotte grunnmuren. Ett sted var den i ferd med å rase ut. Jeg kjenner at jeg klør i fingrene etter å sette i gang. Hvorfor skal man dra helt til Sverige for å finne seg et torp? Og hvordan kan noen la en sånn perle ligge til forfalls? Det handler jo også om verdier.

murliten3.jpg murliten2.jpg

Haven var stor og delt i flere avdelinger. De enorme trærne som har fått gro fritt, gjorde det ganske mørkt nå, men samtidig lunt og skjermet.

pentstort.jpg

Da jeg fotograferte utenfra og inn, så trærne nærmest ugjenomtrengelige ut. Fra innsiden var det mye lysere, og trærne ga nok utsyn. Det føltes trygt å vite at vi kunne se alle på utsiden, men ingen der ute kunne se oss.

motsattstort.jpg

Det er merkelig å gå i en sånn hage som ingen bor i. Vinduene viste at huset er fullt møblert. Leker og andre gjenstander fortalte at her er det ikke lenge siden noen sprang rundt og lekte.

vindulite.jpg treliten.jpg traktorliten.jpg grindliten.jpg

Vi har vært på sånne forlatte steder tidligere, og om det har vært mulig og en dør har stått åpen, så har vi gått inn. Men her på dette abandoned place var alt låst, så jeg måtte nøye meg med eksteriøret.

merksetenliten.jpg doorliten.jpg

Det ble bare en liten visitt. Så gikk vi vår vei igjen. Tilbake lå huset alene. Mon tro hvordan det ser ut om vi kommer tilbake om et år eller to. Hvis ingen snart begynner å pusle litt med det, vil huset snart falle sammen.

Men noen hadde nettopp slått gresset både på veien og i hagen. Det kan bety at det er håp.

farvelstort.jpg

6 responses to “En hemmelige hage

 1. tak for turen Hege og fortsat god ferie, jeg bliver lidt ustabil nu, for vi har ikke internet i vores sommerhus.

 2. GOd ferie, Lene, og hygg deg.

 3. Fine stemningsbilder igjen igjen.

 4. Vi må håbe at huset har fundet nogle mennesker at tage sig af.

  At græsset er slået kunne tyde på det.

 5. Tilbaketråkk: Aktiv dag « Livet leker

 6. Christopher

  Hei,

  Jeg har en drøm om å kjøpe og pusse opp et gammelt og forlatt hus. Enten på stedet hvor det står, eller å kjøpe huset på rot for å sette det opp noe annet sted. Alt etter hva mulighetene byr på.

  Kan jeg spørre hvordan du kommer over disse forlatte husene? Jeg synes nemlig det ikke er så lett.

  Jeg har forståelse for at du ikke ønsker å dele fritt på bloggen din hvor disse husene ligger, hvis de i det hele tatt fortsatt står der. Samtidig synes jeg dette er trist, og strengt tatt litt ironisk, når det mest sannsynlig ikke bare er kjeltringer som spør hvor de står, men også slike som jeg, som er interesserte i å ta vare på/gjenbruke dette. Jeg har dog et forslag som kanskje vil kunne bøte på den uheldige situasjonen hvor du forhindrer at de blir tømt av kjeltringer, men også forhindrer dem i å bli tatt vare på.

  Ettersom du vet hvor disse stedene befinner seg, bør det også være mulig for deg å gjenfinne eiendommene/husene i karttjenesten http://www.seeiendom.no. Ved å bruke denne tjenesten kan man få tilgang til en rekke opplysninger om forskjellige eiendommer, blant annet kan man ved å spørre om «mer informasjon» (en knapp som kommer opp i tjenesten), som videre gjør tilgjengelig en uoffisiell PDF-utgave av eiendommens grunnbok.
  I den står hjemmelshaveren til eiendommene, så fremt den er oppdatert. Ettersom hjemmelshaveren til eiendommen åpenbart ikke bor på eiendommene/i husene du har besøkt, kan det vel ikke være noe problem å gjøre denne informasjonen tilgjengelig? Enten ved å legge den ut her på nettstedet, eller å sende den til interesserte. I så fall kan jeg ikke skjønne annet enn at du vil oppnå både å holde kjeltringer unna de falleferdige husene, samtidig som du kanskje vil kunne bidra til at noen setter de i stand, eller på andre måter ivaretar verdiene.

  Hvis ikke det var åpenbart, så er jeg svært interessert i å få slik informasjon om eierene av de norske forlatte husene. Kanskje får jeg meg trehusdrømmen, og den nåværende eieren en god avtale ut av det hele.

  Mvh Christopher

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s