Akt 2 av St Hans-helg hos søta bror – lørdag

Vi hadde jo håpet at noen skulle ha skrudd av kranen i løpet av natten, men den gang ei. Det silregnet like ille da vi inntok frokosten i andre etasje på Baldersnes slott lørdag morgen. Hjemme sto den varme, store bilen og kjedet seg alene, for vi hadde tatt den lille med på tur. Bomtur?

Nei, vi skulle komme til å bli glade for bilvalget. Etter en time på veien trakk skyene seg mer og mer unna, og vi kunne ta av taket. Men så kom det en skur, og taket måtte på igjen, – og av, – og på, – og av. Midt på dagen var det ingen tvil: Vi var i ferd med å få en solskinnsdag, en nydelig solskinnsdag der vi kjørte sakte langs svenske grusveier forbi den ene vakre gården etter den andre. Noen steder var det også noe kuriøst å se på. To ganger så vi jernsenger som hadde fått madrassen byttet ut med et ekte blomsterteppe, – men begge gangene var kameraet for langt unna. Et blomstrende toilett fikk jeg imidlertid med meg.

vei2lite.jpg vei1lite.jpg

Da vi nærmet oss Vänern og området vi skulle til, tok vi en avstikker opp på Hundeberg, et fjellplatå som ender i en brattkant. Det ga en fantastisk utsikt over hele området, – og langt der nede et sted lå et lite rødt torp som vi skulle besøke.

utsikt2liten.jpg utsikt1lite.jpg

Vi har altså et par naboer og venner som har kjøpt seg torp i Sverige. Familien vi skulle besøke denne helgen bor rett på den andre siden av havegjerdet vårt hjemme i byen, så egentlig burde vi se nok til hverandre ellers i året. Men sånn er det jo ikke. Og nå skulle det feires St Hans, eller midtsommar som det heter i Sverige.

Da vi kom, ble vi møtt med deilig lunsj, og så satte vi oss ut i kanten av åkeren og lot solen varme oss mens kjølig drikke lesket ganene.

undertreet.jpg

Vi ble sittende der både lenge og vel. Når alt er perfekt har det ingen hensikt å begynne å forandre på noe. Det var bare en slange i Paradiset: Høysnue, høyfeber, allergi. Flere av oss er overfølsomme mot gress i blomst, og her fikk allergenene alt de kunne drømme om. Det ble mye snufsing, og ekstra medisiner ble inntatt. Men selv ikke denne lille marken i Paradiset kunne ta fra oss gleden.

kos2liten.jpg kos1liten.jpg

Jeg tror det er denne damen her som sier noe av typen: Lykken er ikke å eie et torp, – men å kjenne noen som eier et torp. Og det gjør vi. Vi kjenner flere som eier torp. Kan det bli bedre?

rosestort.jpg

Det er ingen hemmelighet at man blir inspirert av å være på et sånt vakkert sted. Og så kommer tankene: Kanskje vi også skulle ……. Vi slår tankene i hjel med fakta om hus og hytte hjemme, maling, jobb, vedlikehold av alle slag. Nei, – det får være.

rose2liten.jpg rose1liten.jpg

Hadde vi blitt sittende der i åkerkanten, ville vi trolig ha sovnet. I hvert fall er det sikkert at ingen ville orket middag. Så vi gjorde det på nordmenns vis: Vi gikk en tur. Og for en tur. Landskapet er flatt og vidt. Over alt er det små torp og gårder, og grusveiene snor seg gjennom det hele. Og så gikk vi mellom åkrene, og plutselig kunne vi se stedet til naboene fra en helt annen vinkel.

tur4lite.jpg tur3lite.jpg tur2lite.jpg tur1lite.jpg

Og like ved der vi holdt til lå det: Drømmetorpet. Akkurat som det skulle være. Eieren var nettopp død, og det skulle kanskje, kanskje selges. Det bare lå der og ventet på en kjærlig hånd, og alle vet, at er det noe jeg har, så er det kjærlige hender. Kanskje vi kunne……?

mittorpstort.jpg

Vekk med drømmeriene. Det var tid for middag. Grillmiddag. Vi stekte og braste, laget salater og sauser, og vinen ble trukket opp. Min kjære serverte meg den beste vinen jeg noen gang har drukket, – tror jeg – for jeg har i grunnen drukket mye god vin.

grillstort.jpg

Og sånn gikk kvelden med mat, vin og prat. Man kan ikke bedre ha det.

Det hadde vært en lang dag, og ved midnattstider var det ro i hus og uthus. Både vertsskap og gjester sov.

doorliten.jpg door2liten.jpg

Reklame

6 responses to “Akt 2 av St Hans-helg hos søta bror – lørdag

 1. Hei Hege! Trudde slike torp i Sverige var skikkelig kipe greier men etter å ha lest deg og sett bildene har jeg skifta mening.. At ikke dem hyrer deg som fotograf når dem skal selge gamle vrak i Sverige a.. Suverent! Hils kjente og jeg skal hilse og si vi hadde det kjempehyggelig hos Ina og Øyvind! Kos dere videre og takk for hyggelige innlegg Hege!

 2. martheglad

  Oh. Så deilig det ser ut. Skulle gjerne matsja med kosebilder av hytta, men jeg tok ingen.

  Du får helle ta meg på ordet: det var en fin tur.

 3. Jeg venter i spænding på tredie indlæg, mon der bliver lavet en handel 🙂
  Jeg ved at jeg har kærlige hænder, men ikke til gamle huse, men et nyt træhus i norsk/svensk stil det drømmer jeg om, og drømme er omkostningsfrie 🙂

 4. Kjipe nei, Heidi. Det er de vel ikke!!! Sånne torp er rene drømmestedene. Du skulle bare vært der. Det er ikke bare utseendet, men hele stemninga på den svenske landsbygda. Her er det Lønneberga og Bakkebygrenda over alt, og Emil bor i nabohuset. Jeg har så ille lyst på et, – men jeg kan ikke få alt det jeg ser i godtebutikken.

  Deilig at dere har hatt det fint, Marthemor. Noen har glemt barberskummet sitt her ute, tror jeg. Telefonen din er død, men vi kan vel ringes når du har lada opp? Vi koser oss, og i morgen har pappaen din lovet meg bredbånd her ute. Jeg er spent på det prosjektet. Kos deg i Oslo.

  Jeg tror jeg avslører det med en gang, Lene. Det ble nok ingen handel denne gangen, men jeg har fortsatt lyst på. Men først må jo torpet bli til salgs. Dessuten vile det kansje være dumt å kjøpe nabotorpet til dem som er naboene våre hjemme? Men det finnes mange tusen torp i Sverige, så vi får se.

 5. Tilbaketråkk: Falurødt og i faresonen « Livet leker

 6. Tilbaketråkk: 60 år gammel mann og 30 grader varme « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s