Gratulerer med dagen, Astrid – og fri oss for programlitteratur

lav.jpg

I dag er det 100 år siden Astrid Lindgren ble født. Gratulerer med dagen, Astrid. For meg er Astrid Lindgren en av de store forfatterne, – og en stor personlighet, – på mange måter et forbilde. Sånne damer har jeg alltid likt. Det er noe med blandingen av det nøkterne, ujålete, mens det samtidig er rom for generøsitet og galskap.

Her i huset leste vi henne flittig da ungene var små, og hun var veldig populær. Og så gammel som hun er, så var bøkene hennes også en del av min barnelitteratur.

Fra jeg selv var liten husker jeg spesielt bøkene om barna i Bakkebygrenda. Jeg identifiserte meg med en av hovedpersonene, – jeg tror hun het Lisa. Jeg var Lisa, og jeg kan huske at jeg virkelig følte alt det hun følte. For meg var Bakkebygrenda det ultimate sted på denne jord. Da jeg var liten kunne jeg leve meg så inn i en person i ei bok, at virkelighetene glapp fullstendig for meg, og det tok tid å komme tilbake til verden igjen.

bakkebygrenda.gif

Når jeg skal gi elevene mine et eksempel på at litteratur kan berøre følelsene våre, så leser jeg de to første kapitlene i Brødrene Løvehjerte. Jeg skal si de blir berørte, – men verst går det alltid utover tårekanalene til læreren. 

lejon.jpg

Og så alle de andre selvfølgelig: Pippi er lest, men hun var aldri favoritten. Vi på Saltkråkan ble både lest og sett på barne-TV. Jeg elsket dem Tjorven, Båtsmann, Farbror Melker, – og så underskjønne Malin. Jeg skulle bli Malin når jeg ble stor. Som voksen har jeg oppdaget Madicken. Ungene og jeg har kost oss med henne,- og nettopp det er noe av det flotte med Astrid Lindgren: Hun skriver for både store og små. Se det snør, Madicken. Den må bare fram med jevne mellomrom enten det er barn i huset eller ikke. Og akkurat nå har jeg lest Lotta i Bråkmakergata for C og M. 

junibakken1.jpg

Men i dag, på hundreårsdagen for Astrids fødsel, hørte jeg noe utrolig dumt på radio. Det var et program i anledning hundreårsjubileet, og så sa programlederen plutselig at mange har ment at noen av hovedpersonene i bøkene til Astrid Lindgren ikke er gode rollemodeller for barn. Det verste var at de mente at det interessante i diskusjonen var om disse personenen faktisk er gode rollemodeller eller ikke. For et lavmål av et diskusjonsnivå. Det er godt mulig at Pippi ikke er en god rollemodell, – men hvem i huleste har sagt at litterære figurer skal være gode rollemodeller? Akkurat det skiter jeg faktisk i. Skal ikke unger få lese bøker av alle slag? Kan ikke de få nyte litteratur for litteraturens egen skyld? 

Tenk om det skulle være et krav til voksenlitteraturen at personene skulle være gode rollemodeller, figurer som kunne lære oss hvordan vi skal behandle våre barn, opptre på jobben og andre oppbyggeligheter. Nei fri meg fra programlitteratur enten det gjelder voksne eller barn.

Tenk at den dama aldri fikk noen Nobelpris.

tomannika.gif

Reklame

6 responses to “Gratulerer med dagen, Astrid – og fri oss for programlitteratur

 1. pippi er pippi, og det var hun, da jeg var lille, og det var hun da mine børn var små. Mine børn har fået lagkage til morgenmad, for «mor, pippi må godt spise lagkage om morgenen» og om de får det om morgenen eller om eftermiddagen kan vel komme ud på et 🙂
  Lisa var også min favorit 🙂

 2. Husker kinoturen da vi skulle se Pippi første gangen. Vi levde oss inn i Pippis verden.
  Tjorven og Båtsmann, åhh hvor jeg likte dem.
  Og i dag ser jeg gjerne samtlige film, om og om igjen når de blir vist på fjernsynet, jeg blir aldrig trøtt av dem.

 3. Hun rakk å spandere mer litteratur på oss før hun døde enn de aller, aller fleste andre.

 4. Pippi er verdens staerkeste pige;
  Broedrene Loevehjerte er den smukkeste bog jeg nogensinde har laest;
  Lotte kan nemlig cykle; og
  ALLE er de gode rollemodeller for boerns FANTASI!
  Astrid Lindgren er helt sikkert paa min top ti af forfattere. Hun var ganske givet genial. Hurrah og tillykke med dagen AL.

 5. Å ja dette indlæg vækker minder. De er alle min bandoms helte og jeg var selvfølgelig dem alle sammen.

  Der hvor du skriver «barna i Bakkebygrenda» var jeg ikke med , før du nævnte Lisa. Hos os hedder de nemlig «Alle vi børn i Bullerby»

 6. Ja, og på svensk heter det Bullareby`n. I Norge oversetter oversetterne navn litt for ofte, synes jeg. Det er også noen som har forsøkt seg på å kalle Madicken for Marikken, – men det går altså ikke. Norske unger ser svensk film og svensk TV, og så lærer de seg jo de riktige navna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s