Hipp, hipp, heisann, hurra!

front.jpg

Årets nasjonaldag er feiret – som vanlig på 17. mai. Tidlig om morgenen fikk jeg mail fra Amanda i Brisbane. Hun kunne fortelle at Heidi hadde gått i 17. mai-tog med norsk bunad mens vi ennå lå og sov. Amanda har egentlig danske aner, og derfor går hun i den dansk-norske klubben i Brisbane. Det vi synes er morsomt er at hun har valgt en norsk drakt til datteren sin.

Det ble fint vær med masse sol. Riktig nok var det litt kjølig, særlig de gangene sola gikk bak en sky, men for oss som går i bunader er det helt greit at det ikke er så varmt.

I byen var det som vanlig fullt av folk om formiddagen. Det virker som om alle må en tur til sentrum 17. mai. Vi gikk til byen midt på dagen, vel vitende om at alle de som spiller i korps har vært oppe for å spille revelje fra klokken fem om morgenen. Som vanlig var barnetoget dagens høydepunkt,

tog.jpg

Korpsmusikk liker jeg bare på 17. mai, – men da er det også greit.

korps.jpg

Henrik er russ i år, og han kunne ikke gå et skritt uten at småungene var over ham for å få russekort. Men min sønn er som vanlig vennlig mot alle som er små. Riktig nok forlangte han at de skulle si «Vær så snill» når de spurte og «Takk» når de fikk. Så er han blitt voksen og skal oppdra barn, – han også.

russ2.jpg

Og så er det alle bunadene. Det er de som setter farge på dagen. Her er en hel familie med flotte drakter.

evensenes.jpg

Og dette er en av elevene mine. Er hun ikke fin?

elise.jpg

Jeg har blitt mer og mer glad i bunader etter hvert, og jeg får bare ikke nok. I går mente en konservator ved Folkemuseet at bunader avgjort har blitt en del av motebildet. Akkurat nå er det veldig in å ha bunad, – og gjennom historien har farger, bruk av hodeplagg osv endret seg etter moten. I dag synes jeg det var ekstra mange småbarn som hadde ekte bunader.

pikenr.jpg jente2.jpg gutt.jpg

Selv har jeg Østfold festbunad. Den fikk jeg da jeg var fjorten år, og den har vært tatt ut og inn mange ganger siden den gang. Nå er den temmelig slitt.

meg.jpg

Det jeg liker aller best med den er de hvite broderiene på skjorta.

skjorte.jpg front2.jpg ermet.jpg erme.jpg

Marthe har Nordlandsbunad, og den har jeg og mormor brodert sammen. I dag har den imidlertid hengt i skapet, for Marthe er i Oslo og griller sammen med venner. Det spiller ingen rolle. Bunaden kan alltid tas fram igjen.

rose3.jpg nordland.jpg broderiene.jpg broderi.jpg

Det er detaljene som er det flotte med bunadene. Alle broderiene, de flotte sømmene og alt tilbehøret.

broderiet.jpg brust.jpg

Etter barnetoget var vi hos naboen og spiste spekemat og rømmegrøt,

og så kake som jeg hadde bakt.

kake1.jpg

Den hadde jeg lagt sjelen min og mye annet godt i

jordber.jpg kaka.jpg

Og nå er det nok. Vi har fri på skolen i morgen også, og det vil vi utnytte. Vi drar på hytta.

Hipp, hipp, heisann, hurra!

12 responses to “Hipp, hipp, heisann, hurra!

 1. Hvor er du smuk Hege, og det er de andre også. Sikke da et håndarbejde, jeg kan godt forstå, at sådan en kjole/dragt er for livet.
  Og du foldede dig da rigtig ud i kagepyntning, jeg er lækkersulten nu 🙂

 2. Jeg misunder jer nordmænds tradition med at bruge folkedragten ved nationaldag og til fester.

  Jeg har selv danset folkedans, men i Danmark er det kun få, der har dragt og den bruges kun ved folkedansopvisninger. Trist – for det er, som dine billeder også viser, festligt og flot håndarbejde.

  Og måske er vi så bange for fremmed kultur fordi vi har mistet noget af vores egen?

 3. Fine 17 mai bilder, der er veldig mange år sia at jeg har vært og feira 17 mai. Når jeg ser dine fotografier fra i dag, ja da sitter jeg og tenker at det kunne være at jeg en dag skal ta noen fridager, bare for å få fornemmelsen igjen:-)

 4. villkatta

  Flotte bilder og flott post, fikke gårsdagens 17 mai følelse igjen. Har nesten glemt hvor strevsomt det var å gå med bunaden, he he.

 5. Hvor ser du godt ud 🙂 og kagen også.

  Det er nogle rigtige flotte billede du har taget af alle dragterne.

 6. Takk for hyggelige kommentarer. Det er faktisk mye morsommere å lage innlegg når man får kommentarer og vet at noen leser. Visst er nasjonaldraktene flotte. Jeg har selv brodert en bunad sammen med min mor, – en nordlandsbunad til min datter. Jeg skulle gjerne satt i gang med en til, – men de er jo veldig, veldig dyre, selv om man gjør håndarbeidet selv. Du får komme til Norge i mai neste år, Judith. Jeg synes ellers 17. mai i det offentlige rom er raskt overstått. Hvor fin dagen blir avhenger også litt av om man har noen å feire den sammen med etter at barnetoget har gått.

  Og kaka smakte godt.

 7. Ubeskriveligt smukt.
  Tak for teksten og billederne.
  Giv traditionen videre til dine barn.

 8. Så hyggelig at du likte det, Farmer.

 9. Jeg elsker jeres flotte nationaldragter – og at I bruger dem. Hvis jeg skulle giftes igen ville jeg giftes i en egnsdragt, som er den danske version af nationaldragten. Tak for du delte de smukke billeder!

 10. Vi får vel håpe at du ikke skal giftes igjen, – hvis du altså allerede er gift 🙂 Bunadene brukes ofte til bryllup. Noen gifter seg i den, men mer vanlig er det at bryllupsgjestene bruker den. Og så er det 17. mai, konfirmasjoner og andre store anledninger. Selv om drakten er kostbar, så tjener den seg inn hvis man som de fleste får den i konfirmasjonsalder. Jeg fikk min da jeg var 14. Da jeg var 40 fikk jeg ny skjorte i gave. På de syv årene siden jeg fylte 40, har jeg brukt den 21 ganger. Det blir et snitt på tre ganger pr år. Altså har jeg brukt bunaden 33X3 ganger. Det er ikke mange klesplagg man bruker så ofte.

 11. How did you make that icing like that? I am full of admiration.

 12. Hi Amanda It’s not icing. I just put on a layer of marzipan, and then I write with some gelly stuff which I buy. It’s easy 🙂 Did you notice that I had mentioned both you and Heidi in this post?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s