På kurs

I dag har vi vært på kurs. Det er en sjelden foreteelse, – og derfor ganske populært. Et stort rom fullt av forventningsfulle lærere som vet hva de vil ha: Først og fremst faglig påfyll, – gjerne mye faglig påfyll. Noen ganger får vi det, – andre ganger ikke, – og da er det ikke sikkert at det er dem på podiet som har skylden.

bilde.jpg

Dagens problemstilling var: Når manglende tekstforståelse hemmer fagutviklingen. Et hett tema, kanskje særlig for oss på ungdomstrinnet. Det har skjedd noe med elevenes lesforståelse de senere årene. Det viser Pisa-undersøkelsen oss også. Noen av foreleserne ga oss hjerneføde. Vi fikk forskningsresultater som fortalte oss noe som ga gjenkjennnelse: Vi på ungdomsskolen driver lite systematisk øvelse i hvordan man forstår en tekst. Tekster på de høyere klassetrinna er i stor grad kontekstavhengige og krever forkunnskaper. Det gjør at spriket mellom minoritetsspråklige og majoritetsspråklige er større der enn på barnetrinnet. Men hva gjør vi med det? Noen svar fikk vi,  – og noen riktig gode strategier for å bedre leseforståelsen.

Men vi vet også hva vi ikke vil ha: Morsomme eksempler og  søte historier fra klasserommet. Vi som lånte øre til de andres tunger i dag har alle mer praktisk erfaring enn dem, og vi vasser i unger og praktisk eksempler hver eneste dag. Vi kjenner situasjonen slik den er. Nå vil vi lære å bli bedre. Vi vil ha kunnskap om ny forskning, sånn at vi kan lære å legge opp bedre pedagogiske strategier som kan hjelpe ungene på vei. Hvordan kan vi hjelpe våre elever til å forstå det de leser bedre?

stoffrbr.jpg hodnebbredt.jpg stoffbr.jpg

Gi en lærer et wienerbrød, og du har en venn for livet, – var det en som sa en gang. Sant nok. Det er jo flere faktorer enn de faglige på et sånt kurs. Det er deilig å komme ut av hverdagen, og i dag var kurset lagt i nydelige omgivelser med alt fra klassiske møbler til tropisk badeland.

risa.jpg bredt1.jpg pool.jpg

Det var rikelig med pauser, og da fikk vi pratet med hverandre uten at elevene sto i bakgrunnen og hoppet for å slippe til. En bonus med kurs er at vi også treffer lærere fra andre skoler,  – kanskje noen vi en gang jobbet sammen med. Og så var det wienerbrødet, her representert ved en fantastisk luchbuffet med tilhørende dessertherligheter. Selv om magen ble mett før øynene, var jeg mer opptatt av å spise enn å fotografere maten.

flugel.jpg sunnsmal.jpg kandelasmal.jpg

Noen gode forelesere, ny kunnskap, ideer til nye måter å tilnærme seg problemet og dessuten sosialt samvær og god mat av ymse slag.

Alt i alt var det en vellykket kursdag.

Reklame

8 responses to “På kurs

  1. Flott at du synes det var en fin kursdag! Bildene ble bra, og du har laget en fin stemningsrapport om lærere på kurs.

  2. Alt avhenger jo av foredragsholderne på en sånn dag, men sånn er det jo alltid. Jeg synes foredragsholder nummer en: Øystein Anmarkrud, var veldig bra. Han satte fingeren på hva som ikke fungerer, – og så kunne vi jo selv tenke hva vi bør gjøre med det. Lus-damene Rønjom og Gylder-Corneliussen var også veldig, veldig bra. Konkret, ryddig og brukbart. Her var det lite dill-dall, – men konkrete strategier, oppgaver og evaluering. Nyttig.

    Sjøl hadde jeg visst med en ny versjon av meg selv i dag. Vanligvis sitter jeg musetille og lytter, men i dag var jeg litt hyper og overtaktil. Skrev litt på en tekst, titta over et par stiler osv mens jeg fulgte med. Andre folk blir roligere med åra, jeg får mer og mer behov for å gjøre flere ting samtidig for å ikke sykne hen. Men jeg satt jo bakerst, så jeg forstyrra vel ingen. Litt oppdragelse er det vel fortsatt igjen i meg.

  3. Jeg tror ikke noen ble forstyrret av den hypre og overtaktile versjonen av deg. Jeg merket i alle fall ingenting. Men så satt jeg jo et stykke unna…he,he… Men jeg må si jeg kjenner meg igjen i rastløsheten. Det er ikke lett å sitte stille en hel dag og nesten ikke prate. Det er jo ikke akkurat det vi er vant til! Men, siden jeg ikke var i form, var det igrunn godt å kunne være bare (nesten) tilskuer i dag.

  4. Ja, det stemmer, – du er ikke i form. God bedring. «Det må være alderen», – sier vi om ungene. Sånn er det visst med meg også. Det må være alderen som gjør at jeg er så rastløs. Jeg har nemlig ikke vært sånn tidligere. Da kunne jeg sitte totalt stille i timesvis.

  5. Deilig med sånne dager og de er såååå vel forundt i vår travle hverdag!!

  6. Ja, ikke sant, Heidi. Vi hadde det også riktig bra i dag.

  7. Det er dejligt at være på kursus og få nogle nye indspark. Det er nogle rigtige flotte stemningsbilleder du har taget 😉 , der gad jeg godt være på kursus, både maden og omgivelserne ser dejlige ud.

  8. Stedet der vi var på kurs er et hotell, Catarina. Og de har vært så kloke å bygge det tett inntil E6, – og midt mellom tre byer. Så går de aldri tomme for gjester. Egentlig er det et typisk moderne og ganske kjedelig hotell, – men jeg liker nå en gang hotell enten de er sånn eller sånn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s