Bildeetikk og et lite rop om hjelp

bak.jpg

Noe av det jeg liker best med denne siden er å dokumentere hverdagen min med bilder. Bildene kan ofte fange stemninger bedre enn ord, – og sammen med ord blir det ofte slik jeg vil. 

Store deler av hverdagen min foregår på skolen, og der er det mye folk – folk som havner på bildene mine. Men jeg kan ikke publisere dem sånn uten videre. Lærere kan jeg selvfølgelig spørre, men så virker det litt masete. De er jo ikke interesserte i mine skriverier. Jeg har også opplevd at venner har sagt nei når jeg har spurt.

Og så er det elevene. Dem fotograferer jeg hele tiden, og jeg har veldig mange fine bilder av dem. Foreldrene får se dem på foreldremøtene, og hvis foreldrene har sagt ja, – så kan vi publisere dem på skolens hjemmesider, – men tillatelsen omfatter ikke min blog.

For å kunne bruke bilder av elevene, er jeg bevisst når jeg fotograferer. Jeg sørger for  å ta oversiktsbilder og bilder tatt bakfra, sånn at ingen kan identifiseres, – men som dere kan se på dette bildet, blir det litt kjedelig, og leserne mine glipp av mange flotte smil og gode blikk. Men sånn må det bare være.

Og så en bønn om hjelp.

Nå er jeg skikkelig skuffa! Jeg trodde jeg hadde lært å legge bildene mine til venstre og høyre for å kunne skrive ved siden av. Der trodde jeg feil!

Når bildet ligger til venstre, blir teksten klistret inntil bildet. Stygt!

Når det ligger til høyre, blir bildet og teksten som kommer etter klistret opp i bildet til høyre

Tusen takk!

5 responses to “Bildeetikk og et lite rop om hjelp

  1. Jeg synes det er dejligt med de mange billeder du har på din blog, det gør den så dejlig levende.
    Du gør det så godt, så man ikke kan se ansigtet. Hvis jeg har taget et godt billede og der er personer på som jeg ikke kender, men hvor man aligevel kan se personen, slører jeg altid ansigtet.

  2. Takk, Catarina. Jeg har virkelig fått øynene opp for fotografaringen. Dette er moro,- men jeg har så utrolig mye å lære og føler meg som en skikkelig amatør. Nå har jeg redigert dette innlegget. Kan du hjelpe meg med spørsmålet mitt?

  3. Ha – man har da en sønn, en dataguru sønn. Spørsmålet om ekstra linjeskift er herved trukket. Han har lært meg koden. Fortsatt lurer jeg på hva jeg skal gjøre for at tekten ikke skal klistres inn i bildet når det ligger til venstre for teksten. Thank you!

  4. Jeg ser lige på det i morgen da jeg kommer sent hjem idag, ok?

  5. Takk, Catarina. Nå har en kollega gitt meg en kode, så jeg fikk til bidet i dette innlegget. Men så skulle jeg prøve selv på Elingaardinnlegget, og da fikk jeg det ikke til, så jeg slettet bildet. Jeg prøver igjen i kveld.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s