Et rent påskerituale

Påskeferie, endelig – og jeg er nesten frisk. Vi har bodd her i huset vårt i 21 år, og hver palmehelg har vi hatt det samme ritualet: Vi vasker huset, og det beste er at vi liker det. Nå skal det sies at vi er usedvanlig lite vaskete ellers i året, og en gang må vi fram med møkkskuffa og få ut driten.

Huset vårt er fra 1927, og vi har ennå flesteparten av de originale vinduene. Det betyr at vi to ganger i året tar ut ( – eller setter inn) de doble vinduene. De samme to gangene i året pusser vi dem, – enten det trengs eller ikke. Og så får resten av huset være med på leken.

dobbelt.jpg

Det er jeg som tar stua, og det er en fryd i sånt vær som vi har hatt i dag. Jeg tar en og en vegg, og jobber meg gjennom stua, pusser vinuder, vegger og sølv. plukker ned ting og vasker dem – og sånn holder jeg på til jeg er i mål. Det tar to dager. For meg som ikke tar del i den kristne påskefeiringen, er påsken en feiring av våren og lyset. Det er nå vi innleder vårt sommerhalvår, og da vil vi ha det rent og pent, og vi vil finne fram alt som hører våren til.

vaske.jpg

Siden jeg har vært syk, måtte jeg ta det med ro. Jeg har vasket i tre kvarter, og så hvilt i ett. Det går bra, men jeg merker at jeg fortsatt blir lett svett og oppkavet. Og innimellom har det vært tid for kaffe og mat på verandaen. Det har vært utrolig varmt og godt i dag.

kaffe.jpg

Resultatet ble strålende. Se bare her.

glass.jpg

Mmmmm – det lukter effektivt. Og det er lett for oss, for i motsetning til de fleste andre, så skal ikke vi på jobb denne uka. Vi har fri! Det er morsomt med de gamle vinduene. For to år siden bestilte vi nye koblede vinduer til spisestua. Da snekkeren var her for å ta mål, spurte jeg hvor lenge de nye vinduene ville vare. Han kunne ikke si sikkert, – bare at når vi en gang må bytte dem ut, så vil de fra 1927 fortsatt holde stand. De visste hva de gjorde i gamle dager da de brukte skikkelige materialer.

stortglass.jpg

9 responses to “Et rent påskerituale

 1. Flott at du er bedre! har fått meg egen pc. Håper du kan vise meg morsomme datating etterhvert… jeg er en novise på pc fronten… hilsen inger

 2. Hei Inger – Så hyggelig med en kommentar. Jo da, – jeg er mye bedre. Og «datating» skal vi nok få til.

 3. Det er godt at du igen er ved at blive rask.
  Imponerende at jeres vinduer fra ’27 stadig holder, flot men de bliver jo også passet af jer.

 4. Ja, Catarina, de blir passet. Da vi kjøpte huset i 1986 var det mange som påsto at vinduene var råtne og måtte skiftes, men der tok de feil. Ved hjelp av en varmepistol skrapet jeg dem helt rene for maling, og så fikk vi en glassmester til å sette inn nye glass før jeg oljet og malte dem. Og de har altså holdt til denne dag. Jeg tror bare jeg har overmalt dem en gang siden den gang. Da jeg fjernet malingen kjente vi lukten av fet furu, tyri, det nesten kokte i det fete treverket. Underlig at det kunne lønne seg økonomisk den gangen og ikke nå.

 5. DUUUU VERDEN FOR EN INNSATS!!Bra det ser ut til ikke å bli flere arbeidsdager uten ditt blide åsyn, kurv eller strikkepinner i lunsjen! Hvis du nå ikke blir liggende av utmattelse…hehe. Jeg skal spøre deg åssen du legger inn bildene dine, for jeg ser at her er det noe jeg ikke har skjønt.. Mine blir snåle i forhold til dine.. Kjører dere forbi mot hytta er det dumt for her er det kaffe og kake.. vi holder på med hus og båt i hele påska og jeg liker, som vanlig, at noen får motorstopp rett utafor døra her.. Fortsatt god påske til dere!

 6. Vi skal nok en tur utover på hytta for å se at den står. Kanskje vi tar en stopp. Marthe skal være der hele neste helg sammen med en del folk. Vi har allerede rusla rundt i nabolaget og sett på folk som jobber i hager eller pusser opp kjøkken, – og nå er vi ferdige. Huset skinner og alt er rent. Når man vasker så lite som vi gjør ellers i året, så er det en sjokkartet opplevelse å sette i gang. Jeg er så godt som frisk. Jobber i tre kvarter og tar et kvarters pause, så går det helt flott, og i dag tok jeg den siste pilla mi.

 7. Tilbaketråkk: Lediggang blir hurtiggang « Livet leker

 8. Tilbaketråkk: Hjemmepåskens velsignelser « Livet leker

 9. Tilbaketråkk: Støv på hjernen « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s