Rødt

Så har de slått seg sammen: RV, AKP og RU. Det nye barnet heter Rødt, og det aller beste med det er Torstein Dahle. Han er en kar til å stole på. Jeg gratulerer det nye partiet og ønsker lykke til. De kommer helt sikkert til å bli et viktig korrektiv på venstresida.  

Hadde de gjort som jeg ville, så hadde de fjernet ordet revolusjonært fra programmet sitt. Selv er jeg laaangt ute på høyresida for Rødt, for jeg stemte nemlig Sosialistisk Venstreparti sist. Noen ganger vurderer jeg alvorlig partiene lenger til venstre, – men revolusjon? Nope!!! Heller ikke som politisk metafor. Vi er nok mange sosialistiske velgere som føler sånn, – og man skal ikke undervurdere følelsene i politikken. Hadde Rødt fjernet det ordet de fleste av oss ikke kan forsone oss med, så er jeg overbevist om at partiet hadde fått mange, mange flere velgere, – sånne velgere som meg: Middelaldrende, sosialistiske damer og menn. For dem som er medlemmer av Rødt og synes begrepet revolusjon passer godt i inn i moderne, norsk politikk er dette kanskje uforståelig, – men for oss andre er det altså sånn. Revolusjon er og har vært nødvendig under andre samfunnsforhold enn dem vi har i Norge i dag. Jeg ville opplevd det som respektløst å gå under en revolusjonær fane i dag. Nesten pinlig. Og ikke belær meg om skjevhetene i samfunnet vårt, for dem kjenner jeg godt til. Jeg ser dem hver dag på jobben min. Men likevel. 

Uansett, det kommer fra hjertet: Lykke til RØDT  

3 responses to “Rødt

 1. Som nytt og frisk Rødt-medlem føler jeg for å forsvare revolusjonen, jeg ^-^

  Først og fremst fordi jeg tror vi har ganske forskjellige bilder av hva en revolusjon er i hodet vårt. En flink dame jeg kjenner har skrevet et essay som heter «Hva om vi tok strømmen tilbake?» som handler om hvor likt en «revolusjon» statlig eiendomsovertakelse ol faktisk er per idag, som medlemmer i EØS og WTO. Det å si nei til Gats og Trips, gjøre posten til statlig eie igjen og en masse andre ting blir «revolujonære» handlinger i den forstand at man tar fra rike selskaper og gir til felleskassa.

  Ellers tenker jeg at det å være revolusjonær ikke handler om at man har lyst til å storme stortinget med gevær, men at man ser systemet som problemet. USA slutter ikke å være en krigførende stormakt om de får ny president med høyere IQ, problemet ligger i kapitalismen.

  Å føre god, sosialistisk politikk krever at vi går utenfor de spillereglene som settes opp for dagens system. Når folk i Bolivia nekter å betale avgift på vannet sitt til private, vestlige vannselskaper, kalles det en «revolusjon» i media.

  Jeg vil ikke si det er respektløst, men kanskje kunnskapsløst å si at revolusjon ikke passer i Norge i dag. Ikke faner og gevær-revolusjon med det første. Men omveltninger som krever at vi bryter reglene for kapitalismen. EU har forbudt oss å subisidere miljøvennlige energikilder, fordi det virker konkurransehemmende på kull og gass. Greit? Nei. Får vi til å fikse sånne små, fine omveltninger uten å kvitte oss med EØS og WTO-avtaler? Jeg tviler.

  Jeg skulle likt å se dine løsninger på sånne problemer innenfor rammene av systemet.

 2. Jeg følger deg et stykke på vei, – og det er mulig jeg er desillusjonert. Det du skriver snur meg en smule, – men fortsatt liker jeg ikke begrepet revolusjonært i et partiprogram. De fleste av oss bruker jo begrepet i flere sammenhenger, sånn som du gir eksempler på, – men det er noe helt annet. Da ligger det ingen forpliktelser i ordet. Partiet har jo valgt å fortsatt bruke begrepet. Det må jeg andre foholde meg til. Det er (foreløpig) ikke mitt parti. Likevel tror jeg at man da har skaffet seg et kommunikasjonsproblem overfor sånne som meg. Jeg vet det jo ikke, – men jeg tror at begrepet revolusjon får mange til å rygge tilbake. Men så kan man jo si at det heller ikke spiller noen rolle. Siden jeg reagerer som jeg gjør, så er ikke dette partiet for meg.

 3. Jeg skjønner magefølelsen på revolusjon, at det er et vondt ord og kanskje kommuniserer dårlig.

  På en annen side- jeg lurer på hvordan man sier «revolusjonær» på en bedre måte, også. Fordi jeg mener at en omveltning er nødvendig om man skal få til å reversere dagens sykehusreform. Jeg mener også at miljøproblemer ikke kan løses fullstendig innenfor rammene av profitt-handel-kapitalisme-dustesystemet (kall det hva du vil) For meg vil det å være revolusjonæer være det å tenke utenfor dagens boks, å drive med grensesprengende politikk og etterhvert med grensesprengende handlinger som løsriver oss fra profittjaget.

  Jeg synes det er trist at et ord som gir deg negative assosiasjoner gjør at det ikke er partiet for deg, da. Jeg håper at det politikken som avgjør det til syvende og sist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s